09:04 / 04.01.2019.

Autor: M.Š./HRT

Zdravko Čupković privremeni stečajni upravitelj za 3. maj

Foto: ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Foto: ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Trgovački sud u Rijeci donio je rješenje o pokretanju prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečaja nad Brodogradilištem 3. maj.
Trgovački sud u Rijeci donio je rješenje o pokretanju prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečaja nad Brodogradilištem 3. maj. Privremenim stečajnim upraviteljem imenovan je Zdravko Čupković.

Ročište radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka zakazano je za 6. veljače u 10 sati, a na ročište su pozvane osobe ovlaštene za zastupanje dužnika, podnositelj prijedloga, pravne osobe koje za dužnika obavljaju poslove platnoga prometa i privremeni stečajni upravitelj.

Stečajni upravitelj će u ponedjeljak, kada se 1001 radnik vrati s kolektivnog godišnjeg odmora, ući u 3. maj. Njegova je zadaća je procijeniti i popisati vrijednost svih stvari u tvrtki kako bi se snimilo može li ta vrijednost pokriti stečajni postupak. O tome će privremeni stečajni upravitelj podnijeti pisano izvješće sudu u roku od 15 dana.

Osobama koje vode poslove dužnika Sud je naložio da u roku od osam dana od dana dostave rješenja, predaju sudu pisano izvješće o financijsko-gospodarskom stanju Trećeg maja. Također u roku od 60 dana moglo bi se dogoditi da se opet aktivira račun 3. maja. Tih 60 dana je nova nada za radnike ove tvrtke, javlja naš reporter Zdravko Kleva.

Prijedlog Financijske agencije (Fina) za pokretanje stečaja u 3. maju je na Trgovačkom sudu u Rijeci zaprimljen prije tjedan dana. Fina je taj prijedlog podnijela zbog neprekinute blokade računa 3. maja od 120 dana u ukupnom iznosu nešto većem od 72 milijuna kuna. Prema podacima iz Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja, brodogradilište dobavljačima i kooperantima duguje ukupno oko 150 milijuna kuna, a ono od Uljanika potražuje povrat pozajmice i pripadajućih kamata od oko 600 milijuna kuna.

Dioničari 3. maja u ponedjeljak su na izvanrednoj glavnoj skupštini prihvatili izmjene statuta tog brodogradilišta, kojima je ponovno uvedena mogućnost imenovanja višečlane Uprave, s najviše pet članova. Uljanik grupa, u čijem sastavu je 3. maj, ovih je dana raskinuo strateško partnerstvo s Kermas energijom Danka Končara te odlučio ponovno pokrenuti proces traženja i slanja poziva investitorima spremnima uložiti u restrukturiranje.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!