Marić o Sberbanku: Hrvatska je stala iza štediša, stala je iza svojih građana

19:42 / 02.03.2022.

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Zdravko Marić

Zdravko Marić

Foto: Dnevnik / HRT

Republika Hrvatska stala je iza štediša, stala je iza svojih građana, stala je iza financijskog sustava RH, rekao je ministar financija Zdravko Marić večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku nakon što je Hrvatska poštanska banka kupila Sberbank Hrvatska, čime je spriječena likvidacija posrnule ruske banke u našoj zemlji koja bi dosegnula štetu od gotovo osam milijardi kuna. Također je rekao da je prema preliminarnim podacima javni dug prošle godine smanjen značajnije od očekivanog, na razinu ispod 80 posto.

Marić je rekao da štedišama Sberbanka sigurno nije bilo lako proteklih nekoliko dana te da je njihov strah razumljiv i opravdan.


- Pokazalo se da su umirujuće poruke koje smo slali, i ja osobno, utemeljene. Sada kad je uspješno riješen ovaj problem, mislim da mogu poslati nove jednostavne i nedvosmislene poruke. Hrvatska država, Republika Hrvatska stala je iza štediša, stala je iza svojih građana, stala je iza financijskog sustava RH, poručio je Marić.


Dodao je da se radi o banci koja je sve vrijeme zdrava, ali da je došla u reputacijski problem s obzirom na agresiju Rusije na Ukrajinu te da se suočila s problemom s likvidnosti.


- Sada je taj problem riješen. Hrvatska poštanska banka i Republika Hrvatska je riješila problem, rekao je Marić.

Rekao je da je ovo bio preferirani scenarij, te da bi prema alternativnom scenariju štedni ulozi u Sberbanku u najvećoj mjeri bili osigurani, ali da bi se Fond za osiguranje depozita dobrim dijelom ispuhao. Trebalo bi ga ponovno napuniti uplatama komercijalnih banaka, za koje bi to, kako je rekao Marić, bio novi, iznenadni trošak, koji bi se reflektirao što u prelijevanju tog troška na druge štediše, u drugim bankama, što na možda nešto nepovoljnije uvjete i smanjenu kreditnu aktivnost.

U nekoliko dana klijenti su iz Sberbanka, koji će uskoro promijeniti ime u Nova hrvatska banka, podignuli više od 200 milijuna eura. Marić je pozvao prije svega kompanije da ponovno stave svoje štedne uloge u Novu hrvatsku banku, a postojeće štediše da ih sačuvaju.

Javni dug smanjen značajnije od očekivanog, na razinu ispod 80 posto

Marić je rekao i da je prošla godina što se proračuna tiče završila zaista dobro.

- Uskoro ćemo imati preliminarne podatke i mislim da ćemo svi biti pozitivno iznenađeni s onim što ćemo uskoro saznati u smislu brojki, a to je činjenica da nam je javni dug prošle godine značajnije od onoga što smo očekivali smanjen, na razinu ispod 80 posto, što je, ja sam siguran, kada budemo imali sve podatke, među najboljim ostvarenjima u cijeloj Europskoj uniji, rekao je Marić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!