16:04 / 28.01.2018.

Autor: HRT

Zdravstveni turizam mogao bi postati hrvatska 'zlatna koka'

-

-

Foto: - / -

Prepoznati smo po visokoj kvaliteti i povoljnim cijenama. No, važne su nove investicije koje bi turistima omogućile dulji boravak.
Vrhunsku kvalitetu liječenja i povoljne cijene u Hrvatskoj prepoznali su pacijenti iz svih krajeva svijeta. No, važne su nove investicije koje bi omogućile dulji boravak, posebno u pred i posezoni. Preduvjet za takvo što su zakonske izmjene koje će zdravstveni turizam definirati kao djelatnost. 

Pod nož neurokirurga Roberta Saftića dolaze pacijenti iz cijelog svijeta. Takvih je pacijenata 60-ak od 300 godišnje. K njemu dolaze jer je među prvima u svijetu počeo izvoditi minimalno invazivne kirurške zahvate na kralježnici.

Prepoznati smo po visokoj kvaliteti i povoljnim cijenama. 'Silver generacija', oni iznad 50 godina, ciljna su skupina za razvoj zdravstvenog turizma. Hrvatska za cjelogodišnji oblik turizma ima velik potencijal. No, nužne su investicije koje se potiču u sklopu razvoja Adriatic regije, na čijem smo čelu. I za konkretne rezultate zdravstveni turizam nužno je zakonski urediti. Za sada zdravstveni turizam donosi 300-tinjak milijuna eura godišnje. Mogao bi mnogo više. Od 1. siječnja na snazi je novi Zakon o pružanju usluga u turizmu, koji rješava mnogo toga, ali ne sve. Zašto je to tako i što bismo trebali učiniti da od te turističke grane godišnje uprihodimo više od milijardu eura u Temi dana govorili su predsjednik Zajednice zdravstvenog turizma HGK Marcel Medak i predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Zagreba Miljenko Bura.

Na pitanje rješava li problem zdravstvenog turizma novi zakon o pružanju usluga, jer su zakon o zdravstvenoj zaštiti i zakon o zdravstvenom osiguranju u pripremi i trebali bi biti doneseni do lipnja, odgovorio je da to nije dovoljno. To je samo djelomično rješenje sa strane turizma. Ministarstvo zdravstva i ministarstvo turizma ne surađuju. Još nemamo gotove izmjene prijedloga zakona o izmjenama zakona o zdravstvenoj zaštiti, gdje je reguliran i zdravstveni turizam. Više ne možemo čekati da se izdvoji dio koji nije sporan. Ovo koči ozbiljne investicije, kaže Bura. Imamo zainteresiranih za investicije. Za pravi zdravstveni turizam nedostaje nam infrastruktura, moramo imati bolnice za takvu klijentelu, rekao je. Smatra da taj dio treba staviti u ingerenciju Ministarstva gospodarstva. Ministarstvo zdravstva i turizma ne rade zajedno, iako bi trebali. Imamo pravo zahtijevati da to bude jedan od prioriteta, EU će ga financirati, rekao je. Više od 15% putovanja u svijetu vezani su uz zdravstveni turizam.

Medak je potvrdio da je put razvoja zdravstvenog turizma privatizacija zdravstva. U privatnom sektoru vlasnik jednostavnije i lakše donosi odluke. Sva ulaganja su na korist svih osiguranika HZZO-a, smatra. Te ustanove imaju više kapaciteta, prostora i opreme, navodi.

Bura je rekao da je analiza pokazala da je u toplicama 1500 praznih kreveta te sugerirao da ih treba privatizirati. Pozvao je na otvaranje novih mogućnosti, spomenuvši mnoge lokacije koje mogu postati zdravstveni centri. Treba omogućiti nove investicije, kaže. Za to je da se privatnom zdravstvu otvori mogućnost investiranja u zdravstveni turizam, a da to ne bude u koliziji s javnim zdravstvom.

Ne govorimo o hotelima, nego o naseljima gdje ćemo starijim ljudima omogućiti da borave cijele godine. To će zaustaviti odlazak zdravstvenog kadra, rekao je i naglasio da se o mogućim investicijama razgovara i s dijasporom, ne samo u Europi nego i u Americi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!