Zelena akcija traži novu okolišnu studiju za širenje LNG terminala

17.10.2022.

12:23

Autor: Hina/HRT/V.G.

Zelena akcija protiv proširenja LNG terminala

Zelena akcija protiv proširenja LNG terminala

Foto: Neva Zganec / PIXSELL

Zelena akcija zatražila je u ponedjeljak od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da izradi novu studiju utjecaja na okoliš za projekt proširenja krčkog LNG terminala i pošalje je u javno savjetovanje.


- Ako je nova studija u izradi ili negdje stoji u ladici, mi to ne znamo jer i Ministarstvo i LNG Hrvatska odbijaju dati bilo kakve informacije. A procjena utjecaja ovakvog zahvata na okoliš itekako je u javnom interesu", izjavila je potpredsjednica Zelene akcije i voditeljica kampanje za ukidanje plina Marija Mileta nakon performansa održanog jutros ispred zgrade Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Podsjetila je kako proširenje kapaciteta plutajućeg LNG terminala za sto posto i gradnja novog plinovoda Zlobin-Bosiljevo nije predviđena postojećom studijom utjecaja na okoliš iz 2017. godine.

Prema važećoj Uredbi o procjeni utjecaja zahvata na okoliš, za rekonstrukciju postojećeg postrojenja, koja bi mogla imati značajan negativan utjecaj na okoliš, potrebna je minimalno ocjena o potrebi procjene utjecaja, pojasnila je Mileta.

Prema istoj Uredbi, studija utjecaja na okoliš je za gradnju magistralnog plinovoda također obavezna, dodala je, poručivši kako energetska kriza nije izgovor za preskakanje procedura i netransparentnost.

Za potrebe krčkog terminala ove je godine već uveden pretovar LNG-a s broda u kamione bez savjetovanja s javnošću, a pogotovo lokalnom, navela je. Ova nestandardna usluga, kako i sama tvrtka LNG Hrvatska kaže, ne postoji drugdje u svijetu, a planirano je da mjesečno 40 kamiona prevozi LNG, rekla je, uz ostalo, Mileta. potpredsjednica Zelene akcije i voditeljica kampanje za ukidanje plina.

- Uz to, sada žele poduplati kapacitet terminala, što znači da će u Omišalj dolaziti i duplo više LNG brodova. Nemoguće je da to nema nikakav utjecaj na okoliš i klimu, a posljedično i ljude, upozorila je Mileta.

Zelena akcija zato traži izradu nove studije koja će biti predmet javnog savjetovanja i neće, kao obično, dodala je, služiti samo za opravdanje projekta. Nadaju se pozitivnom odgovoru Ministarstva, a ispituju i moguće pravne korake.

Mileta je mišljenja i kako trenutačna kriza nije izgovor ni za "promašenu nacionalnu energetsku strategiju koju vodi interes za zaradom, a ne interes ljudi i planeta". Naglasila je kako proširenje terminala neće koristiti stanovnicima Hrvatske ove, a vjerojatno ni iduće zime, a glavna je namjena prijevoz plina u susjedne zemlje.

- Prava kratkoročna i dugoročna rješenja leže u masovnoj energetskoj obnovi tj. mjerama energetske učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Ali, kozmetičko ulaganje u solarne panele nije dovoljno. Trebamo sustavne promjene, poručila je, uz ostalo, potpredsjednica Zelene akcije i voditeljica kampanje za ukidanje plina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!