17:59 / 07.11.2019.

Autor: Ružica Divas Borovečki/HRT

Zgrada nekadašnje tvornice postaje centar za mlade

-

-

Foto: - / -

U tri zgrade uredit će se hostel, prostori za brojne gradske udruge, malo kino, galerija, unutarnji i vanjski prostor za koncerte, a ovdje će posao naći i 30-tak radnika.
Zabočki projekt Re-generator prošao je na natječaju Urbane aglomeracije Zagreb i uskoro kreće u realizaciju. Riječ je o obnovi arhitekture industrijskoga dijela grada. Zgrada nekadašnje tvornice postat će centar za mlade.

Prostor nekadašnje tvornice vunenih tkanina u Zaboku od propadanja štite mladi. Ovdje Udruga Regenerator organizira rock koncerte.

- U deset godina je bilo bezbroj koncerata i fešta i festivala, nevjerojatno koliko je brzo prošlo - kaže Tin Šemovčan, predsjednik Udruge Regenerator, Zabok.

Projekt slična imena - "Re - generator" - Grad Zabok prijavio je na natječaj za obnovu industrijskih postrojenja Urbane aglomeracije Zagreb.

- U Zaboku djeluju sve udruge, od Mreže udruga Zagor, do HGF-a koji ti već 20 godina, Regenerator, koji se brine o ovome već dugi niz godina, tu je udruga Gokul i udruga Mraz, svi oni će tu dobiti svoj novi dom - izjavila je Valentina Đurek, zamjenica gradonačelnika Zaboka.

Urbana aglomeracija Zagreb je područje od oko milijun stanovnika koje ima mogućnost  dodatnog financiranja projekata iz fondova Europske unije. U njoj su Zagreb, dio Zagrebačke i dio Krapinsko-zagorske županije.

- Nadamo se da će to potpisivanje biti do kraja godine, kako bi imali sve crno na bijelo, i kako bi mogli započeti s radovima - kaže Đurek.

Vrijednost projekta je 37 milijuna kuna s PDV-om. U tri zgrade uredit će se hostel, prostori za brojne gradske udruge, malo kino, galerija, unutarnji i vanjski prostor za koncerte, a ovdje će posao naći i 30-tak radnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!