ZSE: Očekuje se oprezno trgovanje, stagnacija Crobexa

31.01.2023.

09:20

Autor: Hina/HRT/A.V.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje oprezno trgovanje i stagnacija Crobex indeksa, a u fokusu ulagača bit će zbivanja na svjetskim burzama uoči odluka niza velikih središnjih banaka o kamatnim stopama.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.


Crobex indeks oslabio je u ponedjeljak 0,33 posto, na 2.115 bodova, a Crobex10 za 0,35 posto, na 1.239 bodova.


Tako su indeksi skliznuli s najviših razina u otprilike osam mjeseci, koje su dosegnuli nakon prošlotjednog skoka za više od 2,5 posto.


Među sektorskim indeksima, najviše je pao Crobexnutris, za 0,52 posto, dok je najviše porastao Crobextransport, za 1,17 posto.


Redovni promet dionicama iznosio je svega 240 tisuća eura, što je za gotovo 700 tisuća manje nego u petak.


Tjedan je započeo negativnom izvedbom na Zagrebačkoj burzi. Istovremeno je redovni promet dionicama zadržan na izrazito skromnim razinama, kaže Silvija Kranjec, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA).


Najveći promet, gotovo 49 tisuća eura, ostvaren je jučer dionicom HT-a, čija je cijena stagnirala na 24,4 eura.


Po likvidnosti je slijedila dionica Podravke, s prometom od 40,2 tisuće eura. Cijena joj je pala 1,05 posto, na 94,6 eura.


Znatniji promet imala je i dionica Valamar Riviere, nešto iznad 29 tisuća eura, a cijena joj se spustila 1,46 posto, na 4,06 eura, pa je tako među likvidnijima bila najveća gubitnica.


Istodobno, najveća dobitnica među trgovanijima bila je dionica Brodogradilišta Viktor Lenac, čija je cijena porasla 1,68 posto, na 2,42 eura.


Na ZSE se jučer ukupno trgovalo s 25 dionica, pri čemu je cijena njih sedam porasla, 11 pala i sedam stagnirala.


U nastavku tjedna očekujemo mješovitu izvedbu glavnih dioničkih indeksa Zagrebačke burze. Fokus investitora bit će na odlukama s prvih ovogodišnjih zasjedanja čelnika Feda i ESB-a, kaže Silvija Kranjec.


Na svjetskim se burzama posljednjih dana trguje oprezno jer ulagači nisu voljni dodatno riskirati uoči sjednica nekih od najvećih središnjih banaka u svijetu.


Među ostalim, očekuje se da će ovoga tjedna američki Fed povećati kamate za 0,25 postotnih bodova, a očekuje se i povećanje kamata britanske i europske središnje banke, i to za 0,50 postotnih bodova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!