07:19 / 12.02.2021.

Autor: Zdravko Fuček/Puls/HRT

10 godina sudske bitke, a Marko još čeka pravdu

Marko 10 godina čeka pravdu

Marko 10 godina čeka pravdu

Foto: Puls / HRT

U kolicima, bez obje noge, Marko Pavković 10 godina čeka pravomoćnu presudu. Od osiguravajuće kuće traži naknadu štete zbog stečenog invaliditeta. Nad njim je više puta provedeno vještačenje.

Nakon povratka iz misije Hrvatske vojske u Afganistanu, na putu kući, teško je stradao u prometnoj nesreći u Zagrebu. Skrivila ju je vozačica pod utjecajem alkohola.

- Prilikom prestrojavanja sam naletio na rubni kamen, probušile su mi se obje lijeve gume. Morao sam se zaustaviti, povukao sam ručnu kočnicu, upalio sva četiri pokazivača i izašao van s namjerom da obučem florescentni prsluk. Podigao sam podnicu prtljažnika. Uslijedio je udarac, strahovita bol i pao sam na cestu. Prvo što sam u tom trenutku pomislio: "Bože zašto mi nisi dopustio da još jednom zagrlim svoje kćeri, zašto?", prisjeća se Marko.

Zbog nesreće je završio u invalidskim kolicima.

- Mirno sam se probudio. Bio sam svjestan da su mi obje noge amputirane. Isti trenutak sjetio sam se svega što se dogodilo. Uopće nisam bio u stanju depresije, tuge ili ljutnje. Bio sam toliko sretan što sam ostao živ. Onda su mi se počele vraćati slike moje djece, prijatelja, rodbine. Rekao sam: "Bože, hvala ti na još jednoj prilici", govori Marko.

Osobi koja ga je učinila doživotnim invalidom sve je oprostio.

- Ona je došla sva uplakana, borila se za zrak. Rekao sam joj: "Dođi da te zagrlim. Ja sam ti sve oprostio. Moraš biti jaka. Kako je moja, tako je ovo i tvoja sudbina. Ne želim te više nikada vidjeti da plačeš", prisjeća se Marko.

U 10 godina sudskog spora s osiguravajućom kućom od koje traži naknadu štete zbog stečenog invaliditeta, nad njim je više puta provedeno vještačenje. Mišljenja vještaka su se razlikovala, a prema posljednjem, njegov je invaliditet između 85 i 90%.

- Marko ima težak put da ostvari odštetu koja mu pripada. To je sudar s institucijama, tu nema humanosti koju je pokazivao prema okrivljenoj vozačici, tu nema sentimenta, a još manje milosti. To su sada spisi. Nema živog čovjeka. To su dijagnoze, prigovori. Marko, da se slikovito izrazim, trči jednu dugačku stazu s preponama, kaže odvjetnik Bruno Spiz.

U kolicima, bez obje noge, Marko Pavković 10 godina čeka pravomoćnu presudu. Cijelo to desetljeće novinar HTV-a Zdravko Fuček prati Markovu priču.  Više pogledajte u prilogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!