Utakmica dobre volje i posebnog duha

26.06.2023.

14:15

Autor: Zdravko Fuček/HRT/A.S.

Utakmica dobre volje i posebnog duha

Utakmica dobre volje i posebnog duha

Foto: HTV / HRT

Na stadionu u Bijelom Brdu nedaleko Vukovara odigrana je 4. međusobna utakmica reprezentacija Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije. 

Utakmica u kojoj je rezultat manje važan, jer o njemu ne ovisi plasman niti pozicija na ljestvici neke međunarodne nogometne organizacije, ali ovisi ono što se utakmicom želi postići prijateljstvo, razumijevanje i suradnja.

Svaki međusobni ogled nogometnih reprezentacija prati i susret predstavnika hrvatske zajednice u Srbiji i srpske zajednice u Hrvatskoj.

Uoči utakmice potpisali su Zaključak o poticanju suradnje između manjinskih ustanova i udruga na područjima obrazovanja, kulture, umjetnosti, sporta te prekogranične suradnje.

Zajedno će se zalagati za zaštitu i obnovu kulturne baštine hrvatske zajednice u Srbiji i srpske zajednice u Hrvatskoj, te poticati obnovi u redovitost rada Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu prava nacionalnih manjina između Hrvatske i Srbije.

Dobar je to način otvaranja razgovora između dviju vlada u stvaranju boljih dobrosusjedskih odnosa i rješavanja otvorenih pitanja. A upravo prve korake učinili su nogometaši koji već uspješno surađuju. Dokazuje to i nogometna utakmica, pred prepunim tribinama, ali i atmosfera poslije utakmice.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!