Šesnaest godina nakon tragedije na Kornatima odgovori se i dalje traže

30.08.2023.

Zadnja izmjena 19:49

Autor: T.S./S.M./BBB./M.M./HRT/Hina

Godišnjica je kornatske tragedije. Dvanaest vatrogasaca iz Tisnog, Vodica i Šibenika stradala su tijekom gašenja požara na otoku Kornatu 30. kolovoza 2007. Preživio je jedino Frane Lučić. U spomen-parku na otoku održana je komemoracija za stradale vatrogasce. Počast su im odali obitelji, prijatelji i kolege. Šesnaest godina nakon tragedije - odgovori se i dalje traže.

Šestorica njih preminula su odmah na mjestu nesreće: Gabrijel Skočić (20) iz Vodica, Marko Stančić (17) iz Šibenika, Hrvoje Strikoman (19) iz Vodica, Dino Klarić (33) iz Šibenika, Ivan Marinović (33) iz Grebaštice, Ivica Crvelin (42) iz Tisnog, a za ostale nastradale organiziran je bio prihvat u Općoj bolnici Zadar.

Vijesti i fotografije prevoženja stradalih vatrogasaca te večeri potresle su javnost, a informacije narednih dana bile su sve tragičnije jer je od sedam vatrogasaca njih šest preminulo u bolnici: Tomislav Crvelin (23), Josip Lučić (19) i Ante Crvelin (23) iz Tisnog, Ante Juričev Mikulin (22), Karlo Ševerdija (17) iz Vodica i Marinko Knežević (52) iz Boraje.

Jedini koji je preživio tragediju je Frane Lučić, koji i danas nosi teške posljedice zbog zadobivenih opeklina.

Tucaković: Puno se toga promijenilo i naučilo nakon kornatske tragedije

U Tisnom mimohod sjećanja

Obitelji nisu zadovoljne svim dosadašnjim stručnim teorijama

Sirene za stradale vatrogasce

Zapovjednik: Stradale moramo držati u srcu, a živjeti i raditi dalje

U Tisnom u večernjim satima najavljena kolona sjećanja

Galerija
 Na Kornatima obilježena godišnjica tragedije u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca , Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
 Na Kornatima obilježena godišnjica tragedije u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca , Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Na Kornatima obilježena godišnjica tragedije u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca , Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Na Kornatima obilježena godišnjica tragedije u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca , Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Na Kornatima obilježena godišnjica tragedije u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca , Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Na Kornatima obilježena godišnjica tragedije u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca , Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Na Kornatima obilježena godišnjica tragedije u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca , Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Na Kornatima obilježena godišnjica tragedije u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca , Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Na Kornatima obilježena godišnjica tragedije u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca , Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Banožić: Sjećanje na poginule nikada ne smije izblijediti

Kozlevac: Svjetski vještaci su rekli što se dogodilo na Kornatima, slažem se s njima

Rutinska intervencija pretvorila se u tragediju

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!