Tucaković: Puno se toga promijenilo i naučilo nakon kornatske tragedije

30.08.2023.

19:46

Autor: Branko Nađvinski/A.V./Dnevnik/IMS/HRT

Slavko Tucaković

Slavko Tucaković

Foto: HTV / HRT

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković bio je gost HTV-ovog središnjeg Dnevnika gdje je govorio o tragediji na Kornatima te dosadašnjoj požarnoj sezoni. 

- Šesnaest je godina prošlo, vrijeme gdje se puno pitanja postavljalo i na puno se toga odgovorilo. Došlo je i do suđenja i sud je rekao svoje. Ono što sve skupa muči je istina. Govorili smo o eruptivnom požaru, nizu činjenica koje su se poklopile u krivom mjestu. Ono što je najžalosnije je to što naših kolega nema. Najteže je obiteljima, rekao je Slavko Tucaković

Glavno pitanje svih ovih godina bilo je- je li se tragedija mogla izbjeći? 

- Požar nije predstavljao neku veliku opasnost, ali kad vi dobijete poziv na 193 broj tada nadležni zapovjednik zadaje zapovijed da se požar ide gasiti i on se otišao gasiti. Nije bilo ništa neuobičajeno, ali nažalost dogodile su se takve okolnosti da su tada stradali naše kolege, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik te dodao: 


- Puno se toga promijenilo i naučilo nakon kornatske tragedije. Zapošljavanje sezonskih vatrogasaca, upućivanje na intervencije, taktički pristupi vatrogasnim intervencijama su se promijenili kao i oprema koja je osuvremenjena, od osobne zaštitne opreme do vozila i svega onoga što se radi. 1.1.2020. donesen je i novi Zakon o vatrogastvu gdje je Hrvatska vatrogasna zajednica postala državno tijelo nadležno za vatrogastvo, rekao je Tucaković i naglasio kako je "cjelokupni sustav daleko poboljšan". 


Ovogodišnja požarna sezona

Tucaković tvrdi kako smo ove godine puno bolje prošli što se tiče požara u odnosu na prošlu godinu. Tako je prošle godine zabilježeno  9617 požara, a ove 3611 požara na otvorenom prostoru. Prošle godine je izgorjelo i 61 tisuća hektara površine, a ove 3960 hektara.

- Naše zračne snage ove su godine 25 puta angažirane na gašenju požara, a prošle godine 125 puta. Velika je razlika. Osim požara na području Grebaštice i Župe Dubrovačke te na području Čiova, između 500 i 600 hektara svaki od njih, možemo reći da je ova sezona jako dobro prošla. Naše zračne snage već su i u dva navrata pomagale pri gašenju požara u Grčkoj. 

Naglasio je kako su krajem prošle sezone u suradnji s ministrom Božinovićem i Ministarstvom unutarnjih poslova održali prvi sastanak oko uočuvanja puteva i mjesta gdje je to potrebno probiti u suradnji sa županijskim zapovjednicima. Došli su do 602 kilometra koje je bilo potrebno očistiti i pristupili su izradi akcijskog plana koji je prošlog tjedna donesen. 


- Preventiva je broj 1. Treba krenuti od svoje kuće i krenuti dalje s preventivnim mjerama da do požara ne dođe. To je najbitnije. O radi li se o represivnim mjerama, a i o preventivnim mjerama kojih se trebamo svi pridržavati, zaključio je Tucaković. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!