Hrvatska obilježava spomendan Dan neovisnosti

25.06.2023.

Zadnja izmjena 13:38

Autor: HTV/HRT

Trg svetog Marka u Zagrebu

Trg svetog Marka u Zagrebu

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Dan neovisnosti, 25. lipnja, u Republici Hrvatskoj spomendan je kojim se obilježava povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika donesena 25. lipnja 1991. godine. 

Povijesnoj odluci Hrvatskoga sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika od 25. lipnja 1991. prethodila je takva odluka građana Republike Hrvatske iskazana na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine.

Građani su donijeli sljedeće odluke:

1. Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama. ("za" 93,24% glasača)

2. Republika Hrvatska ne ostaje u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.“ ("za" 92,18% glasača).

Na temelju takvog očitovanja volje građana, a nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor Republike Hrvatske, na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća 25. lipnja 1991. godine donosi Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, kojom se utvrđuje da "ovim činom Republika Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ. Republika Hrvatska pokreće postupak za međunarodno priznavanje".

Na istoj je sjednici Sabor donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Posredstvom međunarodne zajednice, radi lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslavenskim republikama, Brijunskom je deklaracijom utvrđen tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke od 25. lipnja 1991. godine. No, istekom moratorija na tu povijesnu odluku, 8. listopada 1991. godine Republika Hrvatska raskida državno-pravne veze s ostalim republikama i postaje slobodna, samostalna i neovisna država

Premijer Plenković čestitao Dan neovisnosti Hrvatske


Premijer Andrej Plenković čestitao je u nedjelju na Twitteru Dan neovisnosti Republike Hrvatske, koji se obilježava 25. lipnja, te je zahvalio hrvatskim braniteljima koji su se borili za neovisnost Hrvatske.

Plenković je istaknuo kako Danom neovisnosti obilježavamo povijesnu odluku Hrvatskog sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika.

- Trajno smo zahvalni tadašnjem vodstvu, na čelu s dr. Franjom Tuđmanom i hrvatskim braniteljima, koji su utkali svoje živote za slobodu, rekao je premijer.

Čestitka predsjednika Sabora Jandrokovića


Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu 25. lipnja - Dana neovisnosti Republike Hrvatske u kojoj stoji:

U ime Hrvatskoga sabora i osobno svim hrvatskim građankama i građanima, svim Hrvaticama i Hrvatima diljem svijeta čestitam Dan neovisnosti.

Dan neovisnosti je spomendan na 25. lipnja 1991. godine, kada Hrvatski je sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. Uvertira u te državotvorne odluke, nakon proteka povijesne prve godine hrvatske demokracije, bio je referendum u svibnju iste godine, na kojem je hrvatski narod plebiscitarno iskazao jasnu i nedvosmislenu želju živjeti u samostalnoj, suverenoj i neovisnoj državi. Ipak, do ostvarenja višestoljetnog sna o ponovnoj državnoj samostalnosti, trebalo je prijeći dug i mukotrpan put borbe za slobodu.

Današnji je dan među onim istaknutim datumima iz moderne hrvatske povijesti kada se s osobitim pijetetom i dubokom zahvalnošću prisjećamo žrtve hrvatskih branitelja, kao i angažmana svih onih koji su se aktivno uključili u stvaranje i obranu Hrvatske, predvođenih prvim predsjednikom, dr. Franjom Tuđmanom. Isto tako, zahvalnost dugujemo i svim tadašnjim zastupnicama i zastupnicima u Hrvatskom saboru, kao i članovima tadašnje hrvatske vlade.

Nakon prošlogodišnjeg spajanja našeg nacionalnog teritorija Pelješkim mostom, ovog smo siječnja prvo desetljeće članstva u Europskoj uniji nadogradili istovremenim ulaskom u schengenski prostor i europodručje. Time, kao i članstvom u NATO-u, postigli smo naše zacrtane strateške ciljeve, ali i izgradili čvrstu podlogu za ostvarenje novih.

Svjesni svih uloženih napora i odricanja na putu prema Hrvatskoj kakvu danas imamo, pozvani smo kontinuirano i predano raditi kako bismo ju u budućnosti učinili još sigurnijom i otpornijom, njene institucije učinkovitijima, gospodarstvo snažnijim, a društvo tolerantnijim i solidarnijim. Nastavak našeg zajedničkog angažmana na tom putu ujedno je i najkonkretnija zahvala za svaku žrtvu utkanu u našu slobodu i neovisnost, ali i temeljni preduvjet daljnjeg razvoja Hrvatske, na dobrobit svih njenih građana.

Stoga svim Hrvaticama i Hrvatima, svim hrvatskim građankama i građanima, svima koji su izabrali Hrvatsku kao svoju domovinu i svima onima koji je vole i poštuju, još jednom želim sretan Dan neovisnosti!“.​Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu 25. lipnja - Dana neovisnosti Republike Hrvatske u kojoj stoji:

Uime Hrvatskoga sabora i osobno svim hrvatskim građankama i građanima, svim Hrvaticama i Hrvatima diljem svijeta čestitam Dan neovisnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!