28. godišnjica pogibije Damira Tomljanovića Gavrana

17.02.2022.

12:58

Autor: Edi Škovrlj/Dnevnik/IMS/HRT/V.G.

28. godišnjica pogibije Damira Tomljanovića Gavrana

28. godišnjica pogibije Damira Tomljanovića Gavrana

Foto: Dnevnik/IMS / HRT

Na mjesnom groblju u Krivom Putu obilježena je 28. godišnjica pogibije hrvatskog branitelja, stožernog brigadira Hrvatske vojske Damira Tomljanovića Gavrana. Poginuo je na današnji dan 1994 -e sa svega 26 godina, na svome Velebitu. 

Nikada nije vidjela niti upoznala svoga oca. No, sudbina je htjela, danas 28-godišnja Kristina nevjerojatno podsjeća na njega.

- Svi mi kažu da sam preslika svoga tate i to me jako pogodi jer je poginuo mjesec dana prije nego sam se rodila, kaže Kristina Tomljanović.

Oca tek zna iz obiteljskih priča i priča njegovih suboraca. Iako je ostala zakinuta za njegovu ljubav, neizmjerno je ponosna na sve što je učinio.

 - Iako je ovo težak dan za mene i moju obitelj s druge sam strane sretna što mi svi njegovi suborci govore kakav je on bio i ponosna sam što je on moj tata, kaže Kristina Tomljanović.

Ljubav majke prema sinu neizmjerna je. Damirova majka Marija još ga čeka na obroncima mitskog Velebita.

- Ja ne mislim da je to put bez povratka nego ga stalno čekam. To nije moguće da majka može vjerovati nakon toliko godina da sin nije mrtav nego je živ, kaže Marija Tomljanović, majka.

Gavran s Velebita, danas živi u legendi i sjećanjima svojih suboraca, ponajviše Tigrova kojima je pripadao od prvoga dana.

- Možda najkraće o njemu će reći kad bi bilo tko od njegovih vojnika bio u nekom problemu bila je poznata njegova čuvena rečenica „Drži se prijatelju stižem”, prisjetio se Marijan Mareković, savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata.

Stigao je među brojnim prijateljima i Ante Gotovina. S Gavranom je rame uz rame prošao većinu tadašnjih bojišta.

- Jedan vrhunski vojnik i zapovjednik. On je jedan u tom mnoštvu mladih ljudi koji su dali svoj život da bismo imali suverenu i sigurnu domovinu, rekao je Ante Gotovina, umirovljeni general pukovnik.

Naglasio je da je Domovinski rat temelj hrvatske državnosti. Posebno je pozdravio dolazak hrvatskog predsjednika u Krivi Put.

- On je vrhovni zapovjednik i lijepo je da bude s nama, kaže Gotovina.

Brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće. I više je nego to zaslužio Damir Tomljanović Gavran, koji je još za života postao legenda.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!