09:58 / 01.08.2021.

Autor: S.M./I.Z./HRT

Dalj: 30 god. od tragične pogibije pripadnika Policijske postaje

Pušten vijenac u rijeku Dunav

Pušten vijenac u rijeku Dunav

Foto: HRT / HTV

U Dalju se obilježava 30. godišnjica napada na Policijsku postaju i progona stanovništva iz Aljmaša. Toga su dana srpski pobunjenici uz pomoć JNA tenkovima, transporterima i kamionima napali policijsku postaju. Pružajući otpor agresoru poginulo je i ubijeno 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i 4 pripadnika Civilne zaštite. 

HRT-ov reporter Marin Ćurić za HTV-ov podnevni Dnevnik rekao je da obilježavanje obljetnice protiče tužno, ali i dostojanstveno.

Hrvati u općini Erdut dobro se sjećaju svega što su prošli, od zatvaranja, mučenja, ubijanja, progonstva dugi niz godina, pa sve do povratka na hrvatsku obalu Dunava.

Na komemoraciji ispred spomen - obilježja poginulim braniteljima, položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Po prvi puta pušten je vijenac u Dunav kao spomen na pogibelju svih civila i branitelja u Dalju.

Na središnjoj komemoraciji bili su i članovi obitelji poginulih branitelja, ako i predstavnici državne vlasti.


Državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin Vuksanović kazala je kako tragedija koja se dogodila 1. kolovoza 1991. u Dalju pokazuje sav značaj i važnost hrvatske policije, redarstvenika i svih onih koji su sudjelovali o obrani suverenitete Republike Hrvatske.

Policija iz koje je kasnije stasala Hrvatska vojska, posebice na području Dalja, dala je veli obol za slobodu i suverenitet hrvatske države.

- Poginulo je 39 pripadnika policije koje nitko ne može vratiti, ali njihov zalog i sjećanje ostaje trajno svima nama na spomen i na poštovanje, kazala je Petrijevčanin Vuksanović.   

- Policija, koja je tada bila jedina snaga koja se mogla suprotstaviti, je bila meta napada i od Pakraca, Plitvica, Borova Sela, Struge Banske i Dalja. Mi smo danas ovdje da se s pijetetom sjećamo svih žrtava hrvatskih branitelja, rekao je glavni ravnatelj policije Nikola Milina

U Aljmašu će se danas obilježiti 30 godina 'Aljmaškog šlepa'. Prognanici Erduta, Dalja i Aljmaša protjerani su prije 30 godina iz svojih domova i tada jedinim mogućim putem, rijekama Dunavom i Dravom, pronašli su svoj privremeni dom u Osijeku. Prijevozno sredstvo bio je šlep za rasute terete, danas poznat kao 'Aljmaški šlep'.

Zajednica povratnika priprema program kojim će se prisjetiti 1. kolovoza 1991. i progonstva mještana Dalja, Erduta i Aljmaša, pogibije redarstvenika u PP Dalj, pripadnika ZNG-a i pripadnika Civilne zaštite. Obilježit će se i 1. kolovoz 1998. i pobjedonosni povratak iz progonstva te 1. kolovoza 2004. i posveta Crkve i Svetišta u Aljmašu. Program će započeti svetom misom u 18 sati, a potom slijedi polaganje vijenaca kod Spomen obilježja na obali Dunava. Za 20 sati predviđeno je prikazivanje dokumentarnog filma "Šlep za rasute terete", a za 21 sati Domoljubni koncert tamburaške glazbe na Trgu B. Radića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!