31. obljetnica operacije "Orkan 91."

29.10.2022.

15:16

Autor: M.M./HRT

31. obljetnica operacije "Orkan 91."

31. obljetnica operacije "Orkan 91."

Foto: HTV / HRT

Trideset i prva je obljetnica operacije "Orkan 91." kojom je u Domovniskom ratu počelo oslobađanje zapadne Slavonije. Njome je oslobođeno više od 70 posto okupiranog područja. Kod spomen-obilježja Trokut-Novska održana je komemoracija u sjećanje na 314 branitelja iz 17 postrojbi koji su poginuli na novljanskom bojištu. Izaslanstva Vlade i Ministarstva obrane te braniteljskih udruga i obitelji poginulih položila su vijence i zapalila svijeće.

- Operacija "Orkan 91." je prva napadna operacija. Njenim početkom omogućeno je djelovanje operativne zone Bjelovar sa sjevera i krenula je operacija za čišćenje Bilogore pod nazivom "Otkos 10" koja je krenula dva dana kasnije 31. listopada, a zatim je krenula i operacija za oslobađanje Papuka 28. studenog, rekao je Rudi Stipčić, umirovljeni brigadni general Hrvatske vojske.

- Ona je osim ovog vojnoga prvenstveno bila važna i zbog moralnog. U to vrijeme događalo se dosta veliko napredovanje srpskih snaga na čitavom bojištu i to je bila prva napadna operacija sa znatnim oslobađanjem teritorija zapadno slavonskog bojišta, i dala je moral vojnicima, ali i stanovnicima Hrvatske da ipak postoji snaga koja će osloboditi te krajeve. A to se na kraju i dogodilo, istaknuo je Nikola Tominac, ratni zapovjednik 53. samostalnog bataljuna Dugo Selo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!