31. obljetnica ustrojavanja Glavnog stožera OSRH

26.09.2022.

Zadnja izmjena 13:12

Autor: M.M./Vijesti/IMS/HTV/HRT

Ministar obrane Mario Banožić

Ministar obrane Mario Banožić

Foto: HTV / HRT

U dvorani Doma HV-a "Zvonimir" u Zagrebu u ponedjeljak 26. rujna 2022. godine, svečano je obilježena 31. obljetnica ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Ministar Banožić je u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i svoje osobno ime čestitao pripadnicima Glavnog stožera Oružanih snaga 31. obljetnicu ustrojavanja. U obraćanju se prisjetio poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih braniteljica i branitelja, onih bez čije žrtve ne bi bilo naše sadašnjosti, ni budućnosti.

- Zahvaljujem na naporima koje ste tijekom Domovinskoga rata uložili kako bi hrvatski branitelji, odlučni i domoljubni, dobili stožerne smjernice i vojnička znanja, koja su nas dovela do svehrvatskih pobjeda, da živimo u sigurnoj i cjelovitoj državi. U ta povijesna vremena pretočili ste vizije i smjernice prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u blistave vojničke uspone, usmjeravajući duh zajedništva branitelja na presudnu snagu koja pobjeđuje, rekao je ministar Banožić.

- Hrvatska vojska znalački usmjerava, spremna je i sposobna izvršavati zadaće, jamči stabilnost i mir našem narodu i svim našim građanima', kazao je. Dodao je da je Hrvatska vojska danas vjerodostojni partner i saveznik koji jamči zaštitu i obranu zajedničkih vrijednosti, ali i ''gradi sliku hrvatskog vojnika na kojeg Hrvatska može biti ponosna''.

Obraćajući se pripadnicima GS OSRH, Banožić im je poručio kako kao čelnik državnog tijela za obranu očekuje od njih da u svojem radu i obavljanju zadaća poštuju i provode zakon.

- Želim da i nadalje budete mjesto s kojeg se u Hrvatskoj vojsci upućuje na izvrsnost, želju za usvajanjem novih znanja i sposobnosti. Budite oni koji zahvaljujući sada najvećim ulaganjima u obranu, integriraju modernu opremu s vrhunskim ljudima, na ponos svih nas, na ponos Domovine, rekao je ministar obrane.

Savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić je, prenijevši čestitke Predsjednika RH istaknuo da niti jedna tehnologija nije vrednija od čovjeka.   

- Buduće nekakvo razdoblje sigurno neće biti lako, ali nemojte nikad zaboraviti da nam je bilo teško u prijašnjim vremenima. Zahvalni smo svim našim braniteljima, onima koji nisu s nama i onima koji su podnijeli veliki teret kao i njihove obitelji, rekao je Dragan Lozančić, savjetnik predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost


Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj prisjetio se svih bivših načelnika Glavnog stožera kazavši kako su ostavili neizbrisiv trag, ne samo u organizaciji Glavnog stožera, nego i modernizaciji Oružanih snaga. Svim pripadnicama i pripadnicima Glavnog stožera uputio je iskrene čestitke povodom Dana Glavnog stožera te zahvalio na njihovom doprinosu i stvaranju modernog i efikasnog stožera i snažne Hrvatske vojske.

- Očito je da Glavni stožer, osim stalne brige o spremnosti naših Oružanih snaga, mora biti i pokretač promjena s ciljem razvoja boljih, modernijih i spremnijih Oružanih snaga. Glavni stožer ima još jednu prevažnu zadaću - da se brine o zdravlju sustava promovirajući temeljna načela funkcioniranja Oružanih snaga kao što su zakonitost postupanja, promoviranje kodeksa hrvatskog vojnika, te inzistiranje na pridržavanju svih propisanih mjera sigurnosti, rekao je admiral Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

- Danas imamo moderni stožer koji se suočava s trajnim izazovima modernizacije i razvoja oružanih snaga. Pažljivo prateći s jedne strane vojne i tehnološke trendove, s druge strane pomalo zabrinjavajući razvoj sigurnosne situacije u našem širem okružju, dodao je.

Tijekom svečanosti dodijeljena su i odlikovanja, medalje, nagrade i pohvale zaslužnim pripadnicima Oružanih snaga RH.

- Pohvale i nagrade su smjernice i putokazi da dobro obavljamo svoj posao. Iznimno sam sretan i ponosan što sam primio pohvalu ministra obrane, rekao je brigadir Robert Suntešić.

- Zahvaljujem ministru obrane na nagradi koju mi je uručio. Ovo je dokaz da se trud i zalaganje uvijek isplate, kazao je pukovnik Samir Florijan.

Odlikovanja, medalje i pohvale djelatnicima Glavnog stožera Oružanih snaga RH uručili su ministar obrane Mario Banožić, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika OSRH savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj.

Miljavac o optužnicama iz Beograda: To će biti priča koja će trajati

Umirovljeni general zbora i nekadašnji načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Pavao Miljavac ocijenio je, komentirajući optužnice srbijanskog tužiteljstva protiv četvorice hrvatskih pilota za navodne ratne zločine tijekom akcije Oluja, da će to biti priča koja će trajati.

- To će biti priča koja će trajati. Predloženo je da se dignu optužnice protiv mene, Domazeta i Maričića. Koliko znam to je predano, sad hoće li sud to prihvatiti ili ne, o tom potom', rekao je Miljavac u ponedjeljak nakon svečanosti povodom Dana Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Miljavac je dodao da je riječ o ''apsurdnim situacijama u kojima se dolazi na sud na temelju nečijih svjedočenja bez glasnih javnih dokumenata''.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!