32. obljetnica 1. gardijske brigade Tigrovi

05.11.2022.

Zadnja izmjena 20:10

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/HRT/IMS/Hina/J.L.

32. obljetnica ustrojavanja 1. gardijske brigade Tigrovi

32. obljetnica ustrojavanja 1. gardijske brigade Tigrovi

Foto: HTV / HRT

Prva gardijska brigada Tigrovi obilježava 32. obljetnicu osnivanja. Kroz nju je prošlo više od 11.000 pripadnika, a u borbi za neovisnost 367 ih je poginulo, šestero se smatra nestalima. Uz njih, obljetnicu i to 15. danas obilježava i 1. mehanizirana bojna Tigrovi, a sve se događa u Vojarni Croatia u Zagrebu

Upaljene su svijeće i položeni vijenci, služena je sveta misa u Sigetu u Novom Zagrebu, a u tijeku je komemoracija i svečana dodjela beretki za nove pripadnike i pripadnice gardijske brigade Tigrovi, njih 81.

Tigrovi su osnovani u vojnoj bazi Rakitja 1990., bili su jedna od najelitnijih i najbolje opremljenih gardijskih brigada u Hrvatskoj vojsci, a njihov ratni put impresivan jer nema akcije u Domovinskom ratu u kojoj nisu sudjelovali.

Kod Spomenika poginulih pripadnika 1. gardijske brigade "Tigrovi" vijence su položili i svijeće zapalili, uz izaslanstva članova obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika "Tigrova", izaslanik predsjednika RH Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Deur, izaslanik predsjednika Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević te veterani "Tigrova" i predstavnici braniteljskih udruga.


 Novopridošlim pripadnicima beretke su uručili zapovjednik mehanizirane gardijske brigade brigadni general Dražen Ressler, zapovjednik 1. mehanizirane bojne "Tigrovi" bojnik Marko Krpan te djeca poginulih pripadnika "Tigrova" i ratni veterani.


Čestitka ministra obrane Marija Banožića


Ministar obrane Mario Banožić je nakon svečanosti, kako je priopćio MORH, novim pripadnicima "Tigrova" čestitao na uručenim beretkama.


 - Vjerujem kako ćete i vi, novi pripadnici 1. mehanizirane bojne Tigrovi s ponosom nositi beretke koje su danas dobili i biti vjerni sljedbenici pripadnika slavne brigade jer Prva gardijska brigada je uvijek bila: Za Hrvatsku kao Tigar, poručio je.


Banožić je u čestitki istaknuo i da su "Tigrovi" bili prvi kad je trebalo, branili su hrvatske krajeve, žrtvovali su se za našu slobodu, za hrvatsku pobjedu.


- Djelo Tigrova, njihov pobjednički hod trajni je primjer kako se bori, kako se brane i kako se ostvaruju hrvatski interesi. Hrvatski branitelji su visoko na listi prioriteta Vlade RH i Ministarstva obrane, poručio je ministar Banožić u čestitki "Tigrovima". Dodao je i kako su sve nas hrvatski branitelji zadužili, odredili nam smjer i naučili kako nema nesavladivih i nedostižnih ciljeva.



Čestitka ministra branitelja Tome Medveda

U povodu 32. obljetnice ustrojavanja 1. gardijske brigade Tigrovi, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved čestitao je Tigrovima, ističući da je povijest Tigrova počela s vjerom u Hrvatsku, a odvažnost i zajedništvo ostvarili nezamislivo i naizgled neostvarivo.

- Pouka koju smo spoznali u Domovinskom ratu i koju nikada ne smijemo zaboraviti je da ujedinjeni oko istog cilja i vođeni istom željom možemo svladati sve teškoće, ističe u čestitki ministar Medved, koji je bio jedan od Tigrova.

Na današnji dan prisjećamo se slavnih trenutaka kada smo se u kasnu jesen prije 32 godine okupili u Rakitju. Spojila nas je ljubav prema Domovini i neizmjerna želja da obranimo i oslobodimo svoje domove, obitelji i sve naše ljude. Isti motiv vodio nas je u svim godinama Domovinskog rata koje su uslijedile i tako smo postali jedna od najcjenjenijih brigada Hrvatske vojske. Iz Rakitja je 1990. poslana poruka zajedništva, samopouzdanja i mladosti momaka okupljenih iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine.  

Isti taj osjećaj i naše geslo "Za Hrvatsku kao Tigar", vodilo nas je i održalo naše zajedništvo u svim godinama Domovinskog rata, a ono nas, na jedinstven način, povezuje i danas. Ujedinjeni oko istog cilja, možemo svladati sve teškoće.

Pouka koju smo spoznali u Domovinskom ratu i koju nikada ne smijemo zaboraviti je da ujedinjeni oko istog cilja i vođeni istom željom možemo svladati sve teškoće. Taj nauk, plaćen krvlju naših poginulih Tigrova i svih hrvatskih branitelja, moramo primjenjivati i danas u izgradnji budućnosti. Neka nam zajedništvo i žrtva podnesena za slobodu i neovisnost bude uporište i izvor snage u svakodnevnom radu, poručuje ministar.

Ističe i da je naša budućnost i jamac sigurnosti danas Hrvatska vojska nastala na temeljima postavljenima upravo u Rakitju prije 32 godine.

- Gledajući mlade Tigrove, pripadnike 1. mehanizirane bojne, koji danas časno nose naše slavne crne beretke, s istim žarom u očima kakav smo mi imali prije 32 godine, prisjećamo se naših prijatelja koji su dali živote pod ovim znakom, simbolom pobjede, domoljublja i zajedništva i kojima dugujemo slobodu koju danas živimo, naveo je Medved. Istaknuo je i kako mu bila čast imati povijesnu priliku biti jedan od Tigrova. Dragi Tigrovi, čestitam vam naš dan! Za Hrvatsku kao Tigar, poručio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!