32. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade Kune

29.04.2023.

09:48

Autor: M.M./HRT

32. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade Kune

32. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade Kune

Foto: Foto: MORH/J.Kopi / -

Polaganjem vijenaca za poginule i svečanom akademijom obilježena je 32. obljetnica osnutka 3. Gardijske brigade HV-a, a ministar obrane Mario Banožić zahvalio je pripadnicima postrojbe na svemu što su učinili u Domovinskom ratu kako bi danas živjeli u slobodnoj i cjelovitoj Hrvatskoj.

Na subotnjoj svečanoj akademiji u osječkom Domu Hrvatske vojske Banožić je, kao izaslanik predsjednika Vlade, istaknuo kako o tome trebaju učiti generacije koje nisu doživjele rat i ratne strahote.

Iako se, dodao je, 20 godina nakon Domovinskog rata vodila politika da se Hrvatska vojska mora smanjiti i nije se ulagalo u materijalne resurse Vlada Andreja Plenkovića jasno je poručila da Hrvatska vojska ne smije izgubiti niti jednu sposobnost, te da se mora vratiti dostojanstvo hrvatskom vojniku.

- Puno puta kažem da vojska nije poligon za politiku, na žalost u mnogim situacijama to je nemoguće izbjeći, ali hvala svima Vama koji to trpite zajedno sa mnom. Siguran sam da ćemo doći do konačnog cilja, a to je da ćemo imati razvijene sposobnosti ratnog zrakoplovstva, kopnene vojske i hrvatske mornarice, poručio je ministar Banožić.

Jurković: Poštujemo žrtvu koja je u temeljima slobodne Hrvatske


Izaslanik predsjednika RH i zamjenik načelnika Glavnog stožera general pukovnik Siniša Jurković kazao je kako su gardijske brigade bile jezgra pobjedničke Hrvatske vojske, a pripadnici tih brigada bili su tamo gdje je najteže, ali nikada nisu posustajali.


- Poštujemo njihovu žrtvu, koja je u temeljima slobodne Hrvatske, a 3. Gardijska brigada izrasla je u postrojbu čiji ratni put svjedoči o viteštvu i hrabrosti i koja će biti vječni podsjetnik kako se brani domovina, poručio je general Jurković.


Osječko-baranjski župan Ivan Anušić podsjetio je kako su u Domovinskom ratu poginula 392 pripadnika 3. Gardijske brigade a 15 ih je nestalo. Naglasio je kako se danas moramo skrbiti o zdravlju preživjelih branitelja te nove naraštaje učiti o doprinosu ove postrojbe u obrani Hrvatske.


Ratni zapovjednik brigade umirovljeni general Mladen Kruljac podsjetio je kako je 3. Gardijska brigada, uz ostalo, sudjelovala u brojnim borbenim operacijama u istočnoj Slavoniji, te u vojno redarstvenim akcijama "Maslenica", "Bljesak" i "Oluja".

Istaknuo je kako je potrebno stalno se prisjećati ratnog puta postrojbe i promicati istinu o Domovinskom ratu, između ostalog, "i zbog pojedinih lokalnih moćnika koji su gluhi i preskaču taj dio povijesti", i ne dolaze na ovakve obljetnice.


U crkvi Preslavnog imena Marijina služena je sveta misa za poginule i nestale pripadnike brigade, a a kod spomen obilježja poginulim pripadnicima postrojbe u osječkom sveučilišnom Campusu vijence su položili članovi obitelji poginulih branitelja, Udruga veterana 3. Gardijske brigade, izaslanstva državnih i lokalnih vlasti te udruga iz Domovinskog rata.

Čestitka ministra Medveda Kunama


Poštovani pripadnici Kuna, dragi prijatelji, čestitam vam 32. obljetnicu 3. gardijske brigade!

Kune su ponos Slavonije, ali i cijele Hrvatske, koju su branili od krajnjeg istoka do juga, dajući svoj doprinos u obrani i oslobađanju na bojištima diljem naše domovine.

Spremno ste se odazvali gdjegod je bilo potrebno, sudjelovali u mnogim akcijama i operacijama, u kojima ste dali golemi doprinos i podnijeli veliku žrtvu, a među prvima ste ušli u oslobođene Okučane.

Hvala vam na vašem doprinosu i žrtvi za domovinu, a čestitke upućujem i vašim nasljednicima, pripadnicima Tenkovske bojne Kune koji i danas u redovima Hrvatske vojske pronose slavu Kuna.

S posebnim pijetetom prisjećamo se poginulih i umrlih Kuna, u nadi da ćemo pronaći i sve naše nestale - to je naš prioritet i naša obveza prema njima i njihovim obiteljima.

Dragi pripadnici Kuna, u Domovinskom ratu vodila nas je snaga zajedništva i bili smo spremni na velika djela. U takvom zajedništvu djelujmo i danas, za dobrobit naše domovine i našeg naroda, stoji u čestitci ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!