4. gardijska brigada 'Pauci' proslavila 32. godišnjicu osnutka

28.04.2023.

Zadnja izmjena 16:08

Autor: M.Š./HRT

4. gardijska brigada 'Pauci' proslavila 32. godišnjicu osnutka

4. gardijska brigada 'Pauci' proslavila 32. godišnjicu osnutka

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Legendarna splitska 4. gardijska brigada proslavila je u petak u svojoj nekadašnjoj vojarni na Dračevcu 32. godišnjicu osnutka, a svečanosti je nazočio i predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović.

U organizaciji Gardijsko mehanizirane brigade HV-a održana je svečana prisega i dodjela 50 crvenih beretki među kojima je 20 djevojkama, mladim pripadnicima bojne Pauci, a slijedio je moto defile te padobranski skokovi. U sklopu svečanosti položeni su i vijenci ispred Spomen kapelice Sveti križ Dračevac, te pročitana imena poginulih.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved čestitao je pripadnicima 4. gardijske brigade njihov dan. Na poseban način danas izražavamo zahvalu i poštovanje, a naše misli i molitve su s obiteljima pripadnika brigade koji su izgubili živote za slobodu koju danas imamo, naglasio je.

Istaknuo je impresivan ratni put 4. gardijske brigade. "Raduje me danas ovdje gledati u zajedništvu veterane 4. gardijske brigade, njihove zapovjednike i vidjeti da su u sinergiji s njihovom udrugom. Na poseban način sam sretan promatrati prisegu mladih pripadnika. To je garancija da je duh pobjednika i dalje prisutan u hrvatskoj vojsci", poručio je resorni ministar u izjavi novinarima.

Predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Borislav Lapenda je novinarima rekao kako su ponosni na svoj ratni put, na 200 svojih suboraca koji su dali život za Hrvatsku, ali i na današnji dan.

- Veselimo se što možemo sa svojim suborcima podijeliti ovaj dan da popričamo, družimo se i vidimo koje probleme imamo. Naša je udruga jako aktivna. Imamo šest podružnica, sjedište nam je u Splitu, a imamo i svoj Moto klub, Ronilački klub, Klub djece i mladih koji volontiraju. Trenutno najviše radimo humanitarno. Postojimo kako bismo očuvali lik i djelo naših poginulih suboraca, kazao je Lapenda.

Zapovjednik 3. mehanizirane bojne Pauci bojnik Ivica Armanda je tijekom obraćanja mladim vojnicima među ostalim rekao da su se obvezali na domoljublje, čast i poštenje, dostojanstvo, odgovornost, požrtvovnost i ustrajnost, odvažnost i odanost, a to su temeljna načela i vrijednosti hrvatskog vojnika definirana etičkim kodeksom. Na Dračevcu je svečanost završila svetom misom, a popodne se na Medicinskom fakultetu održava svečana akademija kojom u ime predsjednika sudjeluje njegov posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Na Dračevcu su među ostalima bili i načelnik Glavnog stožera oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, savjetnik predsjednika RH za obranu Ivica Olujić, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Boris Šerić, bivši ministar general Damir Krstičević i brojni drugi.

Legendarna 4. gardijska brigada je osnovana 1991. godine kao kopnena vojska, a u to vrijeme su bili smješteni u nekadašnjem Hotelu Split. Imali su 7400 pripadnika, 200 poginulih, te 1600 ranjenih. Borili su se na svim važnijim ratištima u Hrvatskoj, a njom je među ostalim zapovijedao general bojnik Ivo Jelić, general zbora Mirko Šundov, general bojnik Damir Krstičević i brigadir Ante Kotromanović. Legenda i heroj 4. gardijske brigade bio je Andrija Matijaš Pauk po kojem je brigada, poznata po crvenim beretkama, dobila ime.

Banožić: Nabavit ćemo dodatnih 30 Patria


- Poštovani pripadnici Četvrte gardijske brigade, dragi Pauci,

Osobita mi je čast što vam mogu čestitati obljetnicu ustrojavanja postrojbe koja je od vremena Domovinskog rata pa sve do danas, predstavljala primjer izvrsne uvježbanosti, koordinacije i prilagodbe svim izazovima i zadaćama koji se pred nju postave. Današnji dan prigoda je za zahvaliti vam za Hrvatsku koju imamo: učili ste nas svojim primjerom kako se voli, brani i oslobađa domovina. Za vrijeme Domovinskog rata svojim primjerom pokazali ste nam što može hrvatska odlučnost i zajedništvo. Zbog toga je naša obaveza danas, omogućiti vam da nastavite putem svojih prethodnika.


Na tom putu stvaranja hrvatske države, 196 pripadnika ove legendarne brigade dalo je život za svoj narod, obitelj i prijatelje i upravo njima, dugujemo najviše. Ponosni na činjenicu kako imamo snažnu tradiciju obrambene vojske, u nadolazećem razdoblju provest ćemo povijesne projekte modernizacije Hrvatske vojske. Jedan od tih projekata je i nabava 30 dodatnih BOV Patria koje osim što će povećati naše nacionalne sposobnosti, bit će u potpori dostizanja NATO Ciljeva sposobnosti.

Vjerujem kako ćete opremljeni suvremenim naoružanjem s iznimnim vojnim vještinama koje posjedujete i pokazujete u Domovini, ali i u međunarodnim misijama i operacijama, i dalje biti na čast i ponos Hrvatske vojske. S ponosom nosite geslo: "In hoc signo vinces".

Dragi Pauci, čestitam vam vaš Dan, stoji u čestitki ministra obrane. 

Medved: Vaš ratni put svijetli je niz najvećih pobjeda


Poštovani pripadnici 4. gardijske brigade Pauci, dragi prijatelji,


čestitam vam 32. obljetnicu ustrojavanja udarne 4. gardijske brigade! Vaš ratni put svijetli je niz najvećih pobjeda, časti i ponosa, vrijeme ispisivanja najvažnijih stranica domovinske povijesti u kojima ćete zauvijek ostati upisani zlatnim slovima. Put momaka i djevojaka s crvenim beretkama put je viteštva i časti hrvatskog vojnika, ponos hrvatskog naroda i uzor budućim generacijama kako se voli i brani domovina.


Nažalost, mnogi nisu dočekali slobodu – 196 poginulih i četvorica nestalih Pauka, kojih se danas posebno prisjećamo i zahvaljujemo im na žrtvi koju nikada nećemo zaboraviti. Čestitam i vašim nasljednicima, mladim Paucima, koji i danas u redovima pobjedničke Hrvatske vojske pronose slavu crvene beretke u domovini te u misijama i operacijama diljem svijeta.

Dragi Pauci, neka vas i nadalje povezuje zajedništvo i domoljublje kao i u Domovinskom ratu, u kojem ste pronosili slavu Četvrte pod vašim čuvenim geslom - In hoc signo vinces. U tom ste znaku pobijedili i budite na to ponosni!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!