Žena objavljivala sadržaje koji vrijeđaju nacionalne osjećaje građana RH

31.08.2023.

Zadnja izmjena 12:23

Autor: R.S./Dnevnik/HRT/Hina

Društvene mreže

Društvene mreže

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Šibensko-kninska policija priopćila je da je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je 43-godišnjakinja, koja prebiva na području Srbije na društvenim mrežama iz mržnje objavljivala sadržaje koji vrijeđaju nacionalne osjećaje građana Republike Hrvatske i veličaju nepostojeću teritorijalnu tvorevinu. Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku odredio joj je zatvorsku kaznu od 15 dana.


Ženu koja ima prebivalište u Srbiji policija je prijavila zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji sankcionira reproduciranje ili izvođenje uvredljivih pjesama te isticanje simbola, slika itd. Za takve prekršaje predviđena je novčana kazna od 700 do 4000 eura ili zatvorska do 30 dana.

Policija je prethodno kriminalističkim istraživanjem utvrdila da je osumnjičena na društvenim mrežama iz mržnje objavljivala fotografije i glazbeni sadržaj koji vrijeđa nacionalne osjećaje građana Republike Hrvatske i veličaju nepostojeću teritorijalnu tvorevinu, tzv. SAO Krajinu.

Policijska uprava šibensko-kninska je tijekom ove godine podnijela ukupno šest optužnih prijedloga protiv osoba koje su svojim ponašanjem ili objavljivanjem različitih sadržaja putem interneta i društvenih mreža prekršili zakon.

- Od navedenog broja pet je osoba privedeno na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku i njih četvero je dobilo kaznu zatvora od 15 dana, dok je jedna kažnjena s tisuću eura i puštena na slobodu. Posljednja osoba je prijavljena redovnim putem. S obzirom na to da je jedna od navedenih osoba svojim djelovanjem počinila kazneno djelo povrede ugleda RH protiv nje je podnesena i kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, kazao je Šime Pavić, glasnogovornik PU šibensko-kninske za Hinu.

Da su takvi prekršaji u porastu pokazuju i podaci iz prošle godine u kojoj je policija na tom području evidentirala tek jedan takav slučaj u kojem je osoba uz optužni prijedlog privedena na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku i kažnjena s 15 dana zatvora.

Pavić je objasnio da uspješno pronalaze prekršitelje zahvaljujući tome što svaki policajac tijekom obavljanja posla provjerava i internet, odnosno društvene mreže. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!