20:04 / 04.04.2019.

Autor: Hrvoje Matejčić/I.H./HRT

70 godina NP-a Plitvice

Foto: pixabay

Foto: pixabay

Foto: - / -

Davnih godina otkrivene su ljepote Plitvičkih jezera, a kada se taj kutak svijeta ukazao ljudima, oni su ga prigrlili i htjeli svima pokazati. Ono što je nekad bilo dopušteno, poput kupanja, danas više nije.
Naš najstariji, najpoznatiji i za mnoge najljepši nacionalni park, Plitvička jezera, obilježava svojih 70 godina. Tijekom tih sedam desetljeća Plitvice su postale jedan od najprepoznatljivijih simbola Hrvatske u svijetu.

Davnih godina otkrivene su ljepote Plitvičkih jezera, a kada se taj kutak svijeta ukazao ljudima, oni su ga prigrlili i htjeli svima pokazati. Prolazak kroz vrijeme zabilježile su kamere Radiotelevizije Zagreb. I onda i sada jezera i slapovi oduzimaju dah. Ono što je nekad bilo dopušteno, poput kupanja, danas više nije.Više domaćih gostiju očekuje se potkraj mjeseca - u tjednu s promotivnim cijenama - znatno nižim nego obično, no morat će biti pripremljeni za novi način kupnje ulaznica. Putem interneta.

- Mi ćemo sa ovim novim sustavom naplate on line ulaznica regulirati baš u onom kritičnom dijelu u špici sezone sedmi i osmi mjesec. Kako kupiti online kartu? Kartu kupiti na našoj web stranici 48 sati prije dolaska, rekao je ravnatelj JU NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević.

Ako ne kupite unaprijed kartu, postoji šansa da ne uđete u Park. Iduće godine očekuje se i rekonstruiranje dva hotelska objekta. Plitvice i Belvi tako bi trebali imati manje soba, ali zato mnogo više zvjezdica - njih čak pet. To će im osigurati investicija vrijedna više od 100 milijuna kuna.

- Ova svečana večer je okupila mnoge iz društvenog, političkog i kulturnog života kako bi odali počast ovom nacionalnom parku kji je jeidnstve ne samo za Hrvatsku, već i za svijet, javio je Hrvoje Matejčić.Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je na svečanoj večeri u povodu obilježavanja 70 godina osnivanja NP Plitvičkih jezera i 40 godina upisa na popis svjetske prirodne baštine UNESCO-a djelatnicima parka čestitala obljetnice te poručila kako je "naša obveza očuvati to jedinstveno prirodno blago koje smo naslijedili."

Kako je istaknula večeras se slave "velike i važne obljetnice za našu Domovinu koja je blagoslovljena izvanrednim prirodnim ljepotama, a Plitvička jezera bez sumnje su pravi dragulj među njima."

- Naš najveći i najstariji nacionalni park odavno je postao jedan od prepoznatljivih simbola Hrvatske, stoga mu ne treba posebna promidžba jer su upravo Plitvice, izvrsna reklama za hrvatski turizam, za našu specifičnost u raznolikosti i ljepoti prirodnih bogatstava, rekla je predsjednica.

Kako je istaknula Grabar-Kitarović, Plitvice se u još većoj mjeri nego dosad mogu iskoristiti kao sadržaj brendiranja Hrvatske u svijetu "kao zemlje jedinstvenih prirodnih ljepota i kulturnih sadržaja i kao države koja je sigurna, gostoljubiva i otvorena, koja zna čuvati i promicati temeljne vrijednosti svojega identiteta."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!