Plenković: Sutra odluka o dokapitalizaciji HEP-a

29.03.2023.

Zadnja izmjena 08:36

Autor: HRT/D.M.

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Ljude najviše zabrinjava galopirajuća inflacija, mjere Vlade se nastavljaju, a najveći teret je preuzeo HEP. Sutra na sjednici Vlade ide odluka o dokapitalizaciji, tj. daje se dioničarski zajam HEP-u. Predviđa se cijeli kalendar dokapitalizacije, izjavio je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" premijer Andrej Plenković.

- Najprije se ide s 400 milijuna eura dioničarskog zajma, a zatim s još 500 milijuna eura koji se odnose na dokapitalizaciju. Cijeli se proces vodi uz komunikaciju s Europskom komisijom, dodao je Plenković. 

Poruka koja je jasna - HEP kao glavna nacionalna energetska kompanija ostat će i dalje snažan, stabilan, u 100-postotnom državnom vlasništvu. Bez ikakve privatizacije, naglasio je premijer.

HEP ostaje u 100 postotnom državnom vlasništvu. Bez ikakve privatizacije.

Andrej Plenković

Naglasio je kako Vlada već dosta dugo regulira i cijenu plina te struje - i za građane i za sve institucije te gospodarske subjekte.

- To je bio državni intervencionizam u trenutku kad je gospodarstvu mogla pomoći jedino država. Intervencija je bila sveobuhvatna, snažna i pravovremena. Efekti toga su da danas imamo najveći mogući broj zaposlenih i najmanji broj nezaposlenih. Uspjeli smo u 2022. ostvariti gospodarski rast od 6,3 posto, zadržati kreditni rejting, imati rekordnu turističku sezonu, uči u Schengen i eurozonu. Te zaustaviti trend rasta inflacije, dodao je.  

Potvrdio je da građani i poduzetnici mogu biti sigurni da će Vlada i dalje pomagati - mjere za plin su godinu dana, mjere za struju do 30. rujna, a nakon toga će se procijeniti situacija. 

'Očekujemo od svih da se ponašaju odgovorno'


Na pitanje može li Vlada učiniti nešto da se snize i cijene prehrambenih proizvoda, odgovorio je: "Mi smo po mom dubokom uvjerenju učinili sve. Plin, struja, naftni derivati... Cilj mene kao premijera bio je u prvom redu da opskrba energentima ni u jednom trenutku ne dođe u pitanje te da cijena energenata bude priuštiva svima". Upitao je ima li prostora da u lancu proizvođača, trgovine - da se nešto učini u smislu društvene odgovornosti "da ne gledaju samo na vlastitu dobit". 


- Moja politika je socijalna uključivost. Hoću da kroz krizu prođemo svi skupa, a ne da neki nemaju ništa, a da drugi zarađuju puno. Zato očekujemo od svih da se ponašaju odgovorno i da pri formiranju cijena uzmu u obzir kontekst krize u kojoj živimo, rekao je Plenković.

Plenković je komentirao i najavu štrajka pet krovnih liječničkih udruga i njihov zahtjev da ih primi na razgovor. Kazao je da su plaće, posebno u zdravstvenom sektoru, rasle više nego ikad prije te najavio da će provjeriti sve plaće u zdravstvu i nastaviti razgovor i tražiti rješenja.

'Provjera svih plaća u zdravstvu i nastavak razgovora'


- Od 2016. osnovica plaća je narasla za trideset i nešto posto uz različite druge dodatke. Plaće u zdravstvu rasle su više nego ikad prije. Zatražit ću od kolega da se malo provjeri. Razumijem da postoje različite kategorije plaća u zdravstvenom sustavu. Zato ministar ima zadatak razgovarati sa svim dionicima u zdravstvu i vidjeti kako se što može unaprijediti, kazao je. 

Podsjetio je da su prošli tjedan u Saboru donesena dva zakona iz domene zdravstva koja su dio zdravstvene reforme, a koja vodi računa i o plaćama. 

'A sada Vlada'

'A sada Vlada'

Foto: HTV / HRT

- Što se tiče poreznih rasterećenja, imamo 'track record' kakav nema nitko. U 4 do 5 krugova rasteretili smo građane i gospodarstvo za 10 milijardi kuna u tom trenutku. U ovoj kriznoj godini smanjivali smo PDV na sve što je ljudima bilo bitno. (...) Da ne govorim o neoporezivim primicima, to ide preko 20 tisuća kuna, što nije malo, kazao je premijer.


'Nema razgovora o uvođenju poreza na imovinu'


Dodao je da će se ići s daljnjim rasterećenjem kad se stvore preduvjeti za to. Za registar kućanstava kazao je da se radi o dobroj inicijativi koja će dati bolji uvid u realno stanje prihoda i imovinu svih. Potvrdio je da u ovom trenutku nema razgovora o uvođenju poreza na imovinu. 

Potpora Ukrajini može se samo povećavati


- Vlada ostaje na poziciji potpore Ukrajini, za razliku od pozicije predsjednika koja nam šteti reputacijski. Svi koji su izvan ovog našeg bazena koji su naviknuli na to - čude se i imaju tisuću upitnika i nije im jasno o čemu je riječ. Za razliku od njega i dijela oporbe, Vlada je konzistentna - potpora Ukrajini, osuda Rusije, humanitarna pomoć, financijska pomoć, vojna pomoć, primanje ranjenika iz Ukrajine, rekao je Plenković. Dodao je da vezano za to pitanje "biramo nacionalni interes i ono što je ispravno vrijednostima iza kojih stojimo. Tako će ostati, dapače - može biti još intenzivnije".

Premijer Plenković rekao je da će se od sredine 2024. do sredine 2025. održati 4 izborna procesa - lokalni, parlamentarni, predsjednički i europski.


Vlada ostaje na poziciji potpore Ukrajini, za razliku od pozicije predsjednika koja nam šteti reputacijski.

Andrej Plenković

Nema izvanrednih izbora


- Nema izvanrednih izbora, to nema veze s onim o čemu razgovaramo. Itekako smo zadovoljni anketama i stupnjem povjerenja koje HDZ ima u sedmoj godini mandata. To je taj trokut koji je odličan za Hrvatsku - HDZ usidren na desnom centru, liberalne stranke i umirovljenici te manjinske stranke. Imamo stabilnu većinu zbog povjerenja i rezultata koje ostvarujemo. 


Najavio je da će se zakon koji će modificirati izborne jedinice donijeti na vrijeme kako bi, u skladu s odlukom Ustavnog suda - svaki glas bio približno jednako velik, rekao je premijer. Ponovio je da koalicijski partneri u sedmoj godini mandata imaju 30,4 posto, i to zato što "rješavaju sve što je za Hrvatsku strateški bitno".

O tijeku obnove potresom pogođenih područja Plenković je rekao kako ona teče u okviru u kojem treba biti. Imamo dva cilja. Prvi je potrošiti sva sredstva iz EUSF do 30. lipnja., a drugi da se ubrza obnova kuća na zagrebačkom i petrinjskom području, odnosno da se ljudi iz privremenog smještaja premjeste u fiksni, kazao je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!