Novi paket mjera, nastavak potpore građanima i gospodarstvu

13.03.2023.

Zadnja izmjena 19:00

Autor: HRT

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća predstavljen je novi paket Vladinih mjera za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata. Nakon sjednice novinarima se obratio premijer Andrej Plenković, u nazočnosti ministra rada Marina Piletića te predstavnika sindikata i poslodavaca.

Što se dosad zna: 

● Paket mjera vrijedan je 1,7 milijardi eura i trebao bi vrijediti godinu dana.

● Cijena struje ostat će ograničena još šest mjeseci, a plina idućih godinu dana.

● Jednokratna pomoć umirovljenicima. Svi koji imaju mirovinu do 260 eura dobit će 160 eura pomoći, oni koji imaju od 260 do 330 eura - 120 eura, oni s mirovinom od 330 do 470 eura - 80 eura, a oni s mirovinom od 470 do 610 eura - 60 eura dodatka.

● Jednokratna potpora onima koji primaju dječji doplatak - za jedno dijete 45 eura, za dvoje djece, 70 eura, za troje 100 eura, za četvero 130 eura i za petero ili više djece 160 eura.

Plenković: Očekujem da se svi akteri ponašaju odgovorno i daju svoj doprinos


- Vlada ovim četvrtim mjerama nastavlja pomagati građanima i gospodarstvu. Mjere su izazvale pozitivne reakcije komora, Matice umirovljenika, sindikata umirovljenika, institucija lokalne samouprave i svih aktera, a paket ima punu podršku parlamentarne većine, poručio je premijer Andrej Plenković. Najavio je da će mjere biti predstavljene u cjelini nakon što budu predstavljene na sjednici Predsjedništva HDZ-a. 


- Građani će nastaviti plaćati istu cijenu plina kao i u proteklom razdoblju. Struju će od 1. travnja do 30. rujna plaćati po istim uvjetima, s tim da se količina potrošnje zbraja od nule od 1. travnja, dodao je premijer. Naglasio je da se nastavlja i sa subvencioniranjem cijene naftnih derivata te najavio da će Vlada pratiti cijene plina i struje na globalnom tržištu i prema potrebi intervenirati.  


Premijer je najavio i nastavak pomoći najpotrebitijima - svima socijalno ugroženima, umirovljenicima s mirovinom do 610 eura. Pomoć će i dalje dobivati i nezaposleni te oni koji primaju dječji doplatak, branitelji te oni koji su pogođeni potresom. Vezano za dječji doplatak, rekao je - 128 tisuća obitelji s 230 tisuća djece dobit će jednokratnu potporu - za jedno dijete 45 eura, za dvoje djece 70 eura, za troje 100 eura, za četvero 130 eura i za petero ili više djece 160 eura.


- Ide potpora i ribarima i nizu drugih djelatnosti u poljoprivrednom sektoru. Ide niz sredstava za ulaganja u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. Cijeli paket ima ukupnu vrijednost 1,7 milijardi eura. Glavna nam je zadaća da svi ovu krizu prođemo zajedno i da svi ostanu na nogama, zaključio je premijer. 

HEP kao instrument politike subvencioniranja cijena energenata


Na pitanje o povećanju neoporezivog dijela plaća, Plenković je odgovorio da to danas nije bila tema. S poslodavcima i sindikatima je dogovoreno da će o cjelovitoj poreznoj politici nastaviti razgovarati. Također će, dodao je, biti i modifikacija vezanih za cijenu devet proizvoda za koje su cijene već zamrznute. Naglasio je da od svih aktera i onih koji dobivaju subvencije očekuje da se u ovoj krizi ponašaju odgovorno i daju svoj doprinos. 

Plenković je potvrdio da HEP ostaje u stopostotnom vlasništvu države, a Vlada gleda kako nadoknaditi troškove HEP-u, koji nisu mali. Kao država smo dovoljno snažni da HEP možemo održati ne samo na nogama nego da i dalje bude instrument politike subvencioniranja cijena energenata, te da mu omogućimo daljnje investicije, osobito u obnovljive izvore energije, poručio je.

Poslodavci zadovoljni, sindikati za povećanje plaća


- Što se poslodavaca tiče, moći ćemo na dulji rok planirati svoje poslovanje. Zadovoljan sam sveobuhvatnosti mjera zaštite građana, a pomoć ide i gospodarstvu, izjavio je predsjednik GSV-a Ivan Mišetić.


- Očekujemo sa sindikalne strane da Vlada u svojstvu poslodavca učini sve što je moguće da ove godine plaće porastu, a to očekujemo i od privatnog sektora, rekao je Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, dopredsjednik GSV-a.


Ministar Marin Piletić naglasio je da se nastavlja sa snažnim paketom pomoći umirovljenicima, nezaposlenima i ostalim ugroženim skupinama. 

Hoće li iste mjere vrijediti i za poduzetnike?


- Cijena struje ostat će ograničena još šest mjeseci, a plina narednih godinu dana. Umirovljenici će dobiti jednokratnu pomoć. Pomoć će nastaviti dobivati i nezaposleni te oni koji primaju dječji doplatak, rekla je Silvana Skočajić za Dnevnik u podne. Dodala je da će zanimljivo biti vidjeti hoće li te mjere nastaviti vrijediti i za poduzetnike.


Turk: Cijena struje ograničena šest mjeseci, a cijena plina do kraja godine


- Ono što je najbitnije za regionalnu upravu i samoupravu su cijene energenata, koje su najveći trošak naših proračuna. Te mjere ostaju i dalje. Cijene električne energije ostaju i za idućih šest mjeseci, a cijene plina i ostalih segmenata ostaju do kraja godine, poručio je Željko Turk ispred predstavnika županija, općina i gradova. Dodao je da je paket pomoći, koji će predstaviti Vlada, vrijedan 1,7 milijardi eura.

Turk je dodao da o porezu na dohodak nije bilo riječi te da lokalnoj upravi i samoupravi odgovara "da paket mjera ide, a da se ne zadire u njihov temeljni izvor prihoda, tj. porez na dohodak".  

Hrelja: Jednokratni dodatak za umirovljenike 


- Suština mjera je da građani uživaju zaštite od velike inflacije još narednih šest mjeseci za električnu energiju i narednih godinu dana sve ostale mjere, uključujući i cijenu plina, izjavio je saborski zastupnik Silvano Hrelja nakon koalicijskog sastanka. Dodao je da će najugroženijima - umirovljenicima, u svibnju biti isplaćeno 75 milijuna eura. U travnju će također biti isplaćeno 75 milijuna eura usklađivanja mirovina. Dodao je i da se radi na obiteljskim mirovinama i to dinamikom od 750 rješenja dnevno.

- Povećava se i iznos za dječji doplatak i pojavljuju se nove stavke vezano, primjerice, uz koeficijente za slobodne umjetnike. Krug ovih mjera se proširio. Trošak subvencije električne energije je za 2,1 milijuna građana, on se reflektira na njih, samo taj trošak je otprilike 600 milijuna eura, dok je za pomoć građanima, poduzetnicima preostalih milijardu eura. Ukupno je to 12,5 milijardi kuna, da se izrazim tako, rekao je Hrelja.

Kada je riječ o jednokratnom dodatku za umirovljenike, on će izgledati ovako - oni koji imaju mirovinu do 260 eura dobit će 160 eura dodatka, oni koji imaju od 260 do 330 eura dobit će 120 eura, oni s mirovinom od 330 do 470 eura dobit će 80 eura dodatka, a oni s mirovinom od 470 do 610 eura dobit će 60 eura.

HUP: Pravovremenim donošenjem mjera stvoreno okruženje stabilnosti i predvidljivosti


Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) poručili su da je pravovremenim donošenjem Vladinih mjera stvoreno okruženje stabilnosti i predvidljivosti za hrvatske gospodarstvenike, jer idućih pola godine mogu planirati troškove za energente. Na temelju njih će se odlučivati o investicijama i novim zapošljavanjima, kazala je glavna direktorica HUP-a Irena Weber nakon sjednice GSV-a.

To je, kako je kazala, u ovom trenutku ključno, jer je unatoč nedavnom padu cijena energenata zadržana visoka neizvjesnost u pogledu njihovog kretanja u nastavku godine.

- Većina svjetskih analitičara predviđa novi rast cijena plina, što će utjecati i na rast cijena električne energije, pa je njihovo ograničavanje u ovom trenutku od izuzetne važnosti, rekla je Weber navodeći kako je paket mjera za poduzetnike koje stupaju na snagu u travnju nastavak jesenskog paketa, koji je donio stabilnost u prethodnom razdoblju.

Vjeruje da u proračunu, koji je lani zabilježio suficit, ima prostora za još snažniju potporu gospodarstvu.

Poslodavci pozdravljaju i mjere usmjerene na kućanstva, ali ističu kako jačanje gospodarstva ima multiplikativni efekt jer stvara rast, prostor za veće plaće i nove investicije i treba ga se gledati kao na ulaganje u novu vrijednost, a ne trošak.

- Treba naglasiti da tvrtke čak i uz limitiranje cijene energenata koje nam je izuzetno važno, plaćaju višestruko veće iznose za energente nego prije energetske krize i pred njima tek predstoji potpisivanje povoljnijih ugovora na temelju limitiranih cijena, istaknula je Weber.

Uoči GSV-a sastala se parlamentarna većina


- Nije to potrebno gledati kao stvar predizbornog paketa pomoći, nego kroz činjenicu da se suočavamo s porastom siromaštva u zemlji i s porastom cijena zbog inflacije i porastom cijena energenata. Mjera je to koja je neophodna, vjerojatno nije sistemska i cjelovita, ali će olakšati građanima da sačuvaju svoje standarde u ovim okolnostima, izjavio je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac uoči sastanka. 

Premijer Andrej Plenković jutros je novi paket mjera predstavio predsjedniku Hrvatske zajednice županija Hrvoju Marušiću i predsjedniku Hrvatske zajednice općina Boži Lasiću. Nastavljamo pomagati županijama, gradovima i općinama da normalno funkcioniraju unatoč energetskoj krizi, objavio je Plenković na Twitteru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!