A1 izvijestio o sigurnosnom incidentu, kompromitiran dio osobnih podataka

09.02.2022.

12:46

Autor: HRT

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Teleoperater A1 Hrvatska izvijestio je da je policiji u srijedu prijavio "sigurnosni incident", odnosno hakerski napad kojim je komprimitiran dio osobnih podataka dijela korisnika te mreže, no ne i informacije o bankovnim karticama i računima korisnika.

Teleoperater je precizirao da su potencijalno kopromitirani imena i prezimena, adrese, brojevi OIB-a te telefona manje od 10 posto korisnika mreže A1 Hrvatska, dok informacije o bankovnim karticama i računima nisu kompromitorane jer nisu dostupne u navedenoj bazi podataka.

Naglašavaju da intenzivno rade na utvrđivanju svih činjenica vezanih uz sigurnosni incident te da će sve korisnike, čiji su osobni podaci potencijalno kompromitirani, izravno obavijestiti. Teleoperater dodaje kako je odmah podnesena kaznena prijava Policijskoj upravi zagrebačkoj i da su informacijski stručnjaci uključeni u otrkivanju počinitelja kaznenog djela.

''A1 Hrvatska krajnje ozbiljno shvaća ovu neugodnu situaciju te je odmah po prvim znakovima sumnje na nedopušteni pristup korisničkoj bazi trenutačno i bez odlaganja onemogućila daljnji neovlašteni pristup i poduzela dodatne mjere zaštite, priopćio je teleoperater, nadodajući da su o incidentu obaviještene nadležne institucije HAKOM i AZOP s kojima intenzivno surađuju.

Dodaju da se drže najviših sigurnosnih standarda i zaštite podataka te da će nastaviti s dodatnim ulaganjima u poboljšanje sigurnosnog okruženja. "Ponavljanje navedenog sigurnosnog incidenta nije moguće te nije imalo niti će imati utjecaja na pružanje usluga korisnicima", ističu u priopćenju.

Za sve dodatne upite i informacije stoje, kažu, na raspolaganju korisnicima na besplatni telefon 0800900830 i e-mail: sluzba.za.korisnike@a1.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!