18:10 / 29.09.2020.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Afera JANAF: Nepresušan izvor inspiracije za političare

-

-

Foto: - / -

Radilo se kvalitetno i radilo se po zakonu - napominje ministar Božinović dok traju izvidi DORH-a i policije vezano uz pucanje mjera u slučaju "Janaf".
Radilo se kvalitetno i radilo se po zakonu - napominje ministar Božinović dok traju izvidi DORH-a i policije vezano uz pucanje mjera u slučaju "Janaf". Ta je afera i dalje, čini se, nepresušan izvor inspiracije za političare - pa su se dvije oporbene zastupnice odlučile na performans.

➡️ Plenković: Nije bilo velikog curenja informacija u aferi Janaf

➡️ Milanović: Ne mogu premijera privesti da razgovara sa mnom
➡️ Orešković i Puljak postavile ploču Ureda predsjednika ispred Kovačićeva "kluba"

Danima se o "klubu" govori u javnosti, a Dalija Orešković i Marijana Puljak otišle su korak dalje. Na pročelje zgrade postavile su znakovit natpis. Tvrde, postoje dvije Hrvatske - u jednoj pravila vrijede, a u drugoj ne.

- U takvoj Hrvatskoj živi i predsjednik Republike, koji je u vrijeme "lockdowna" mogao ovdje plandovati u jednoj ilegalnoj točionici alkohola, rekla je Marijana Puljak iz stranke Pametno.

- Očito je da će se ova tabla pomicati. Naime, Zoran Milanović je, na neki način, nastavio tradiciju izmještanja Ureda koju je započela Kolinda Grabar-Kitarović, samo ju je podigao na jednu novu razinu, dodaje Dalija Orešković iz Stranke s Imenom i Prezimenom.

Milanović im uzvraća.

- Tim, dakle, samodopadnim osobama, zavidim. Sabor će poželjeti Ivana Pernara kao pomalo lakovjernog i naivnog galamdžiju i vidjeti kakvi su sve samodopadni provokatori ušli u Sabor.

Na političkoj liniji i danas se komentiralo curenje informacija u velikim aferama poput afere Janaf.

- Koliko vidim, nije ovdje bilo nekog curenja informacija koje je bilo slično kao u nekim drugim slučajevima ranije. Puno su ozbiljniji slučajevi curenja informacija bili prije 2 godine, afera SMS, puno ozbiljnije je bilo pucanje mjera u slučaju gospođe Rimac. Ovdje je to, praktički, bilo jako dobro organizirano od strane policije i USKOK-a, odnosno DORH-a, ističe predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Upravo zbog curenja informacija predsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost, SDP-ov Nikša Vukas, traži očitovanje ministra unutarnjih poslova.

- DORH i policija provode izvide, tako da su oni osobe koje rade na tome i koje će obavijestiti javnost o rezultatima tih izvida. Dakle, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost se uvijek može obratiti, dodaje potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

U vezi istrage, predsjednik i danas ponavlja.

- Naravno da premijer i ministar unutarnjih poslova moraju znati takve stvari.

A 2014., dok je i sam bio premijer, nakon uhićenja Milana Bandića tvrdio je da nije bio upućen u tijek istrage.

- Vi ste me pitali kako komentiram uhićenje - nikako. Ja sam tu promatrač, uistinu promatrač, dodaje Milanović.

Pitanje o tome treba li premijer znati za istragu - Radimir Čačić tumači ovako.

On mora dobiti informaciju, ali ne smije utjecati na istragu i ne smije ulaziti u slojeve istrage, ali mora dobiti informaciju da je država u određenom smislu ugrožena jer je, ističe predsjednik Narodne stranke - Reformisti.

Priča je ovo, uz čija se različita tumačenja, rasplet još ne nazire.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!