Afera "Vjetroelektrane": USKOK ponovno proširio istragu protiv Rimac

18.01.2022.

15:09

Autor: V.G./HRT

Josipa Rimac

Josipa Rimac

Foto: Borna Filic / PIXSELL

USKOK je proširio istragu protiv bivše kninske gradonačelnice i državne tajnice Josipe Rimac, poduzetnika Milenka Bašića i bivšeg predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića zbog trgovanja utjecajem, davanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti u aferi ''Vjetroelektrane''.

Ne navodeći identitete okrivljenika, USKOK je u utorak priopćio da je donio rješenje o proširenju istrage nakon donošenja rješenja o provođenju istrage od 30. svibnja 2020. te o proširenju istrage od 26. kolovoza 2020. i 22. travnja 2021.

Tužiteljstvo je preciziralo kako Josipu Rimac sumnjiči da je, koristeći svoj društveni utjecaj stečen tijekom višegodišnjeg obnašanja dužnosti kninske gradonačelnice i zastupnice u Hrvatskom saboru, od veljače 2017. do kraja svibnja 2020. primala od Bašića mjesečno 40.000 kuna radi pogodovanja njegovoj tvrtki.

Navode i da je Rimac radi omogućavanja nastavka radova na izgradnji vjetroelektrane Krš-Pađane - unatoč neriješenim imovinskopravnim odnosima na šumskom zemljištu u državnom vlasništvu te upozorenju Hrvatskih šuma Bašićevoj tvrtki da prekine s pripremnim radovima koje su započeli prije sklapanja ugovora o osnivanju prava služnosti - zatražila od Jakupčića da s Bašićevom tvrtkom sklopi ugovor o izgradnji i korištenju šumske ceste neovisno o ispunjavanju uvjeta, na što je Jakupčić pristao.

Nakon što je splitska podružnica Hrvatskih šuma izradila nacrt ugovora, Bašić je, dodaju u USKOK-u, zatražio njegovu izmjenu na način da se protivno Zakonu o šumama na navedeni ugovor neosnovano primijeni članak Pravilnika o korištenju šumske infrastrukture.

Sve je to, tvrde, bilo s ciljem da Bašićeva tvrtka dobije status investitora šumske infrastrukture i oslobodilo ga plaćanja naknade za korištenje šumske ceste u iznosu od 20.000 kuna godišnje po svakom vjetrogeneratoru bez PDV-a.

Pritom je Bašić, ističu u tužiteljstvu, znao da šumske ceste koje njegova tvrtka namjerava izgraditi ne predstavljaju šumsku infrastrukturu, niti su namijenjene gospodarenju i zaštiti šuma, već poslovnim potrebama njegove tvrtke.

U USKOK-u naglašavaju da je pravna služba splitske podružnice Hrvatskih šuma odbila sačiniti takav ugovor pa je Jakupčić naložio Sektoru pravnih poslova u Direkciji Hrvatskih šuma da sačini ugovor s takvom odredbom.

Nakon što je Jakupčić saznao da Bašićeva tvrtka ne može ishoditi bankarsku garanciju kao jamstvo za uredno izvršavanje ugovora, kažu, zatražio je da se u ugovoru bankarska garancija zamijeni obvezom dostave dviju bjanko-zadužnica od po 500.000 kuna.

Jakupčić je, zaključuje USKOK, potpisao ugovor 4. travnja 2017., iako Bašićeva tvrtka prije potpisa ugovora nije dostavila zadužnice kao jamstvo za uredno izvršenje ugovora.

Uz Rimac, Jakupčića i Bašića, u USKOK-ovoj istrazi, koja je potkraj svibnja 2020. rezultirala kaznenim prijavama, prijavljeni su i izvršni direktor Bašićeve tvrtke Lager Dragan Stipić, šef ispostave Hrvatskih šuma Ivan Melvan te direktor Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislav Jureković.

Među prijavljenima su i HDZ-ova gradonačelnica Gračaca Nataša Turbić, kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija, bivša pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac, bivša tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro te poduzetnici Josip Ravlić, Ante Sladić i Nikola Lapčić.

Milenko Bašić i Dragan Stipić, koji imaju dvojno državljanstvo, pobjegli su pred istragom za trgovinu utjecanjem i nuđenje mita u Bosnu i Hercegovinu, koja ih je u veljači 2021. izručila Hrvatskoj.

U nizu osumnjičenih ova je istraga u jednom od prijašnjih proširenja, među ostalima, došla i do bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijele Žalac, koja je navodno poticala Rimac da njenom bratu "sredi" državni ispit.

Istraga je pokrenuta i protiv državnog tajnika u Ministarstvu branitelja Ivana Vukića, kojega se tereti da je "sredio" polaganje ispita vozaču ministra Tomislava Medveda, te protiv Nevenke Benić, također državne tajnice u istom ministarstvu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!