Ahmetović: Vlada je odbila zaštititi potrošače, a sada se čudi

05.01.2023.

14:22

Autor: T.D./HRT/Hina

Mirela Ahmetović

Mirela Ahmetović

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Saborska zastupnica SDP-a Mirela Ahmetović ustvrdila je u četvrtak da nije Vlada propustila već odbila zaštititi građane od neopravdanog povećanja cijena pri konverziji kuna u eure, a sada se čudom čudi.


- Nije problem u tome što su propustili nešto učiniti, odnosno bolje se pripremiti, nego što su odbili bolje se pripremiti i bolje zaštititi građane, izjavila je Ahmetović nakon sjednice Predsjedništva Sabora.

Podsjetila je kako je SDP više od godinu dana tražio monitoring cijena, sastavljanje crnih lista, rad Državnog inspektorata i da se u Zakonu o uvođenju eura kao službene valute pored zabrane kršenja načela zaštite potrošača i neopravdanog podizanja cijena uvedu i sankcije.

Sve je to Vlada odbila, a sada se čudom čudi, kazala je Ahmetović upitavši - gdje ste bili dok je grmjelo?

- Vlada Andreja Plenkovića je opsjenarska, oni naprave problem zbog svoje nesposobnosti i bahatosti, a kada ga uvide počinju se prikazivati kao veliki mesije i spasioci građana, rekla je.

Ahmetović smatra da je slanje Državnog inspektorata poslovnim subjektima bez mogućnosti sankcija "u funkciji zastrašivanja", dodajući kako je to teatralni nastup Plenkovića i njegove ekipe i izigravanje zdravog razuma građana.

- Glavni državni inspektor Andrija Mikulić dobio je fotelju kako bi ga se ušutkalo kao pobornika Tomislava Karamarka, pri čemu je Mikulić zaboravio da u toj fotelji mora nešto i raditi, kaže Ahmetović.

SDP predlaže da se odmah počnu objavljivati podaci o kretanju cijena unatrag godinu dana s jasno naznačenim neopravdanim podizanjem cijena, te novi model indeksacije mirovina.

- Ako se fokus rada Plenkovića ne makne s formiranja njegove briselske karijere na dobrobit građana Hrvatske, neće biti dobro, poručila je zastupnica.

Pavliček: Plenković mora politički odgovarati za rast cijena

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček ustvrdio je u četvrtak kako je glavni krivac za rast cijena nakon uvođenja eura premijer Andrej Plenković te da on mora politički odgovarati.

- Glavni krivac je premijer Plenković i njegovi ministri, to je politički projekt prvenstveno Andreja Plenkovića, izjavio je Pavliček u Saboru, podsjetivši da su u njegovoj stranci upozoravali da Hrvatska nije spremna za ulazak u eurozonu.

Ni jedna država Europske unije u povijesti nije ušla u eurozonu u ovako izazovnim vremenima kao što je to učinila Hrvatska, u vrijeme financijske, energetske i inflacijske krize. Osim toga, hrvatski narod se nije pitao na referendumu što misli o ulasku u eurozonu, kazao je.

- Političku odgovornost za ovakvo stanje mora snositi premijer Plenković i njegova vlada, smatra Pavliček.

Kaže da će sada biti jako teško dokazati je li netko podigao cijene zbog konverzije ili zbog inflatornog udara te da u zakonu nije propisna ni jedna sankcija za one koji love u mutnom. Također nije realno očekivati da Državni inspektorat s 200 inspektora obiđe tisuće poslovnih subjekata.

- Najžalosnije je što će narod ispaštati zbog pada standarda, zaključio je Pavliček.

Upitan je li dobio poziv za domjenak Srpskog narodnog vijeća Pavliček je odgovorio negativno i da mu zbog toga nije žao te ocijenio kako je riječ o političkom skupu u režiji Milorada Pupovca (SDSS) na kojem se "nastoji prikazati bratstvo i jedinstvo između HDZ-a i SDSS-a".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!