Mikulić: U trgovini rast cijena 3%-19%, u uslužnim djelatnostima 10%-80%, u ugostiteljstvu do 10%

05.01.2023.

Zadnja izmjena 15:13

Autor: HRT/Hina/R.S.

Obavljena su 534 inspekcijska nadzora

Obavljena su 534 inspekcijska nadzora

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Od 2. do 4. siječnja 2023. na području cijele Republike Hrvatske obavljena su 534 inspekcijska nadzora. Utvrđeno je povećanje cijena u 6 inspekcijskih nadzora trgovina te u 21 nadzoru trgovine na malo pekarskim proizvodima. U uslužnim djelatnostima, pretežno frizerskim uslugama, u 17 nadzora utvrđeno je povećanje cijena, a u 52 inspekcijska nadzora povećanje cijena kod ugostiteljskih usluga, navodi Državni inspektorat RH.

Inspekcije Državnog inspektorata, tržišna, turistička i inspekcija rada, obavljaju pojačane inspekcijske nadzore radi utvrđivanja jesu li porasle cijene roba i usluga neposredno prije uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Naime, sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, proces konverzije kune u euro ne smije rezultirati povećanjem cijena.


Tržišna, turistička i inspekcija rada nadzore obavljaju prema službenoj dužnosti; kao planirane nadzore te u povodu prijava građana kojih je od prvoga dana ove godine u Državni inspektorat pristiglo više od stotinu.


534 inspekcijska nadzora


Od 2. do 4. siječnja 2023. na području cijele Republike Hrvatske obavljena su 534 inspekcijska nadzora.


Od navedenoga broja nadzora, tržišna inspekcija obavila je 197 nadzora u djelatnosti trgovine na malo, uključujući trgovinu na malo pekarskim proizvodima te uslužnim djelatnostima (pretežno frizerske usluge te usluge njege i održavanja tijela kao i usluge parkiranja). Od ukupnog broja obavljenih nadzora, u djelatnosti trgovine na malo obavljena su 103 nadzora, a u uslužnim djelatnostima 94 nadzora.


Prema preliminarnim podacima, imajući u vidu da su inspekcijski postupci u tijeku, u djelatnosti trgovine kroz poslovnu dokumentaciju utvrđeno je povećanje cijena, u razdoblju koje je neposredno prethodilo uvođenju eura kao službene valute, u šest (6) inspekcijskih nadzora trgovina te u 21 nadzoru trgovine na malo pekarskim proizvodima.


U trgovini je zabilježen porast cijena pojedinih proizvoda od 3 do 19 posto (povećanje cijene čokolade, pekarskih proizvoda, piva, maslaca, kiselog vrhnja, toaletnog papira, kave i dr.). Budući da je utvrđivanje činjenica o razlozima povećanja cijena u postupku, nakon završetka inspekcijskih nadzora, ako se utvrdi neopravdano povećanje cijena, sukladno Zakonu o zaštiti potrošača, poduzet će se propisane mjere.


Nadalje, u uslužnim djelatnostima, pretežno frizerskim uslugama te uslugama njege i uljepšavanja tijela, kao i uslugama parkiranja, obavljena su ukupno 94 inspekcijska nadzora u kojima je u 17 nadzora utvrđeno povećanje cijena. U predmetnim slučajevima riječ je o promjeni cijena tih usluga neposredno prije 1. siječnja 2023. Prema preliminarnim podacima, porast cijena kontroliranih usluga kreće se od 10 do čak 80 posto.


Turistički inspektori Državnog inspektorata u istom razdoblju obavili su 151 inspekcijski nadzor. Od ukupnog broja obavljenih nadzora, turistički inspektori su u 52 inspekcijska nadzora utvrdili povećanje cijena ugostiteljskih usluga.


Utvrđeno povećanje cijena od 1 do 10 posto


Komparativnom analizom cijena pojedinih usluga po starom cjeniku te po važećem, novom, utvrđeno je povećanje cijena od 1 do 10 posto.


Inspekcija rada Državnog inspektorata od početka ove godine obavila je 186 inspekcijskih nadzora u kojima je nadzirana obveza dvojnog iskazivanja ukupnog iznosa isplaćenog radniku na račun na ispravi o isplati plaće, naknade plaće, otpremnine i drugih materijalnih prava koji se radniku isplaćuju na temelju propisa, kolektivnog ugovora, pravilnika o radu i ugovora o radu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije. U jednom slučaju utvrđeno je kršenje članka 52. stavka 1. Zakona, a poslodavac je otklonio nepravilnost u tijeku nadzora.


Inspekcije Državnog inspektorata i dalje će, svaka inspekcija u dijelu svoje mjerodavnosti, nastaviti koordinirano i kontinuirano obavljati inspekcijske nadzore, a sve u cilju zaštite potrošača te zaštite prava radnika.

U proteklih 48 sati provedeno 306 nadzora i utvrđeno 96 prekršaja

Državni inspektorat u proteklih 48 sati proveo je 306 nadzora i utvrdio 96 prekršaja. Glavni državni inspektor Andrija Mikulić najavio je pojačan inspekcijski nadzor provedbe Zakona o uvođenju eura.

- Ne može uvođenje eura i konverzija biti razlog za podizanje cijena. To je pitanje profiterstva, to je lov u mutnom, rekao je Mikulić u izjavi novinarima nakon sjednice Vlade, napominjući kako se ne može drugi dan ulaska u eurozonu koristiti da se odmah povećavaju cijene.


Naveo je da su od stupanja na snagu Zakona o uvođenju eura, od 5. rujna, inspektori Državnog inspektorata obavili malo više od 8000 nadzora i ustanovili 1750 povreda tog zakona, malo više od 21 posto.

U trgovini je utvrđeno da je rast cijena pojedinih proizvoda iznosio od 3 do 19 posto, u uslužnim djelatnostima poput frizerskih i pedikerskih usluga od 10 do 80 posto, a cijene u ugostiteljstvu od 1 do 10 posto. Riječ je o podacima od 2. siječnja do zaključno jučerašnjeg dana, odnosno u posljednjih 48 sati, napomenuo je Mikulić.

Pojasnio je da se stranka nad kojom se provodi nadzor mora izjasniti je li dizanje cijena opravdano ili ne, nakon čega se to utvrđuje i donosi zaključak.

Naveo je i da DIRH, ako utvrdi da je došlo do neopravdanog podizanja cijena, rješenjem zabranjuje takvu poslovnu praksu, a napomenuo je i da Zakon o zaštiti potrošača propisuje kazne do 26.540 eura ili do 200 tisuća kuna za pravne osobe.

Na pitanje misli li da ako 90 posto trgovaca, ugostitelja, teleoperatora podigne cijene, da se radi o tome da djeluju u formi kartela, Mikulić je kazao kako svi moraju shvatiti u kojem trenutku se nalazimo i da ne može dobit biti iznad interesa potrošača i građana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!