19:25 / 29.04.2019.

Autor: P.F./HRT

Akademik Neidhardt: Zaštitit ćemo Jadran i Slavoniju

-

-

Foto: - / -

Gost emisije HRT-a Tema dana bio je predsjednik HAZU-a akademik Velimir Neidhardt.
Vodeća znanstvena i kulturna institucija u našoj zemlji Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obilježila je svoj dan.

Tom prigodom dodijeljene su nagrade za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u prošloj godini. Na svečanosti dodjele nagrada koja se, tradicionalno, već četvrt stoljeća, održava u sklopu proslave Dana Akademije bili su brojni uzvanici i gosti.

Gost emisije HRT-a Tema dana bio je predsjednik HAZU-a akademik Velimir Neidhardt.

Između ostalog, govorio je o nagradama koje dodjeljuje HAZU i jesu li one dodatni poticaj za daljnji uspješni rad.

- Nema sumnje da je nagrada HAZU-a izniman poticaj. Dobiti nagradu od najviše znanstvene i umjetničke ustanove u Hrvatskoj - to je sigurno poticaj. Biti odabran od najvišeg kruga recenzenata. Za svaku nagradu dobitnike predlažu razredi - društveni, prirodni itd., a u njima su najkvalitetniji stručnjaci koji to ocjenjuju. Dobiti nagradu od takvog ocjenjivačkog suda koji još kasnije prolazi kroz predsjedništvo HAZU-a i tajnim glasovanjem donosi odluku to je apsolutno poticaj. Nagrade dodjeljujemo već četvrt stoljeća i dodijeljeno je dosad dvjestotinjak nagrada, rekao je akademik Neidhardt.

O smjeru Akademije

- Akademija je u proteklih osam godina kada ju je vodio akademik Zvonko Kusić iskoračila na značajan način u pore društva, ne samo u percepciji nego se svojom aktivnošću predstavila. Akademija je uvijek bila važna i značajna i uvijek je davala znanstvene rezultate. Međutim, prenijeti to u populaciju, u društvo, u znanost, zapravo svuda to je jedan veliki poticaj i Akademija će to nastaviti, objasnio je akademik Neidhardt.

- Ima više naših programa koje smo zacrtali. Prvenstveno želimo zaštititi Jadran, ne samo akademijski, regionalno ili lokalno, nego ćemo se povezati sa svim akademijama istočne obale Jadrana da stvorimo program kompletne zaštite Jadrana od izgradnje do ekologije jer je taj prostor napadnut izgradnjom, ekonomijom, turizmom. Jadran treba štititi kao riznicu i to je naš vrlo važan zadatak koji ćemo obaviti, najavio je akademik.

- S druge strane je Slavonija, u znanstvenom smislu zajedno s demografskim problemom koji je u perspektivi gotovo ubitačan za Hrvatsku. To mora smrznuti svakog građanina, a da ne govorim o znanstvenicima i političarima koliko se treba angažirati, smatra akademik Neidhardt.

- Akademiju se pita za mišljenje. No akademija mora stalno, kad je nešto važno za Hrvatsku, sama imati inicijativu, ne treba ju zapravo ni pitati, rekao je.

O našim znanstvenicima u inozemstvu

O znanstvenicima koji su u inozemstvu ostvarili velika postignuća i priznati, a nisu članovi HAZU-a, predsjednik HAZU-a je rekao da čestita svim članovima koji su izabrani u velike forume i velike akademije. 

- To je za nas sve nagrada, sretni smo da kolege prodiru s istinom o značaju Hrvatske i hrvatskih ljudi u svijetu u znanosti. S druge strane u akademiji se može biti akademik, pravi član, tako da morate proći kroz postupak. ali morate živjeti i djelovati u Hrvatskoj, takav je zakon. Ali zato imamo dopisnih članova koji su diljem svijeta veliki, nobelovci, rekao je predsjednik HAZU-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!