Akcija Maslenica, jedna od najvažnijih operacija u Domovinskom ratu

21.01.2023.

Zadnja izmjena 21:15

Autor: M.M./Hina/HRT

30. obljetnica VRO Maslenica

30. obljetnica VRO Maslenica

Foto: Sime Zelic / PIXSELL

U Zadru je održana središnja svečanost u povodu 30. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica. Bila je to prva oslobodilačka akcija hrvatskih vojnih i policijskih snaga, nakon koje su ponovno prometno povezani sjever i jug Hrvatske. Maslenica je po mnogočemu bila prekretnica i jedna od najodlučnijih bitaka Domovinskog rata. 

Vojno-redarstvena operacija Maslenica, koju su rano ujutro 22. siječnja 1993. pokrenule Hrvatska vojska i policija, uspješno je završila u 72 sata i ponovno su spojeni sjever i jug zemlje, a neprijatelj je u njoj doživio prvi veći poraz. 

Prijenos svečane akademije u povodu proslave jubilarne 30. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica mogli ste pratiti na Četvrtom programu HTV-a od 13 do 14.15 te na facebook profilu HRT-a. Svečanom akademijom odana je počast svim braniteljima i civilima koji su dali život. Vojno-redarstvena operacija Maslenica bila je jedna od prvih velikih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, koja je označila prekretnicu u dotadašnjem tijeku Domovinskog rata. 

Tijek događaja:

Obilježavanje 30. godišnjice operacije Maslenica nastavljeno je i večeras u zadarskom HNK-u. Svečanim koncertom još se jednom želi istaknuti važnost operacije kojom su hrvatska vojska i policija prvi put u Domovinskom ratu agresoru pokazale svoju snagu. 

Plenković: Jedna od najvažnijih oslobodilačkih operacija u Domovinskom ratu

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Gotovina: Domovinski rat temelj je hrvatske državnosti

Ante Gotovina

Ante Gotovina

Foto: Sime Zelic / Pixsell

Kotlar: Operacija Maslenica donijela je olakšanje za sve naše građane

Banožić: Čast mi je i zadovoljstvo što sam danas ovdje

Božinović: Na ovom mjestu se obranila Hrvatska

Medved: U samo tri dana oslobođene ključne strateške pozicije

Brkić: Uvjeti su bili loši, ali zdravstveno osoblje uvijek je motivirano da spašava život

Zadar: Održan mimohod pripadnika OSRH i MUP-a s ratnim zastavama u povodu 30. obljetnice VRO-a Maslenica

Galerija
Zadar: Mimohod pripadnika OSRH i MUP-a s ratnim zastavama Sime Zelic, Foto: Sime Zelic/Pixsell
Zadar: Održan mimohod pripadnika OSRH i MUP-a s ratnim zastavama, Foto: Sime Zelic /PixsellZadar: Mimohod pripadnika OSRH i MUP-a s ratnim zastavama, Foto: Sime Zelic/Pixsell

Zadar: Odana počast poginulim hrvatskim braniteljima kod spomen-obilježja Kocka

Galerija
Zadar: Odana počast poginulim hrvatskim braniteljima kod spomen-obilježja Kocka, Foto: Sime Zelic/Pixsell
Zadar: Odana počast poginulim hrvatskim braniteljima kod spomen-obilježja Kocka, Foto: Sime Zelic/PixsellZadar: Odana počast poginulim hrvatskim braniteljima kod spomen-obilježja Kocka, Foto: Sime Zelic /Pixsell

Šerić: Sjećanje na hrabre ljude i žal za poginulima i ranjenima

Adžić: Miješaju se emocije tuge, sreće i zadovoljstva

Na parkiralištu na Relji građani mogu razgledati izložbu vojne opreme i naoružanja OS RH i MUP-a

Prtenjača: Bili smo prisiljeni braniti se

Zadar: Na Gradskom groblju odana počast poginulim hrvatskim braniteljima

Galerija
Odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima na gradskom groblju Zadar, Foto: Sime Zelic /Pixsell
Odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima na gradskom groblju Zadar, Foto: Sime Zelic /PixsellOdavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima, Foto: Sime Zelic /PixsellMinistri Tomo Medved i Davor Božinović, Foto: Sime Zelic /PixsellOdavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima, Foto: Sime Zelic /PixsellOdavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima, Foto: Sime Zelic/PixsellMinistar Mario Banožić, Foto: Sime Zelic/PixsellOdavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima, Foto: Sime Zelic/Pixsell

Čestitka ministra Banožića

Trideseta obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica

Prekretnica u Domovinskom ratu

Kako je često isticao general Ante Gotovina, operacija Maslenica bila je svojevrsna prekretnica u Domovinskom ratu.

- Do operacije Maslenice mi smo se uglavnom branili, više ili manje uspješno, ali Maslenica je označila preokret u Domovinskom ratu i tada su prvi put sudjelovale tri grane vojske, specijalna policija, ratna mornarica i zrakoplovstvo te kopnene snage, koje su bile nositelj te akcije, istaknuo je svojedobno general Gotovina.

Operacija je planirana u tajnosti pod kodnim nazivom Gusar, a u samo 72 sata oslobođeno je oko stotinu četvornih kilometara, od zadarskoga zaleđa s Novskim ždrilom i dijelom Velebita te područje oko Hidroelektrane Peruće u blizini Sinja.

Zapovijedao Bobetko, pomoćnici Gotovina i Roso

Vojno-redarstvenom operacijom zapovijedao je general Janko Bobetko, a njegovi pomoćnici bili su tadašnji brigadiri Ante Gotovina i Ante Roso.

Hrvatska vojska i policija u borbena su djelovanja krenule iz nekoliko smjerova i već prvog dana oslobođeni su Rovanjska, Maslenica, Novsko ždrilo, Podgradina, Islam Latinski, Islam Grčki i Kašić. Sljedećih su dana oslobođeni Zračna luka Zemunik te mnoga mjesta zadarskoga zaleđa.

Strateški iznimno važno bilo je i preuzimanje nadzora nad širim područjem Velike i Male Bobije, Tulovih greda i Malog Alana, ključnih položaja na Velebitu s kojih su hrvatske snage mogle nadzirati Obrovac, Gračac i Benkovac. Do završetka operacije oslobođeno je cijelo područje tzv. ružičaste zone u zadarskom zaleđu i osiguran strateški bitan prostor Novskog ždrila.

Jedna od posebnosti operacije Maslenice bilo je sudjelovanje gardijskih brigada, nositelj je bila 4. brigada, a sudjelovali su dijelovi 1., 2., 3. i 9. brigade. Sve su pridonijele uspjehu operacije i očuvanju dostignutih borbenih položaja iako su neke od njih bile tek u osnutku. Na Velebitu su koordinirano djelovale i snage Specijalne policije MUP-a, koje su ovladale dominantnim kotama i komunikacijama, a znatno su pridonijele i pričuvne brigade Hrvatske vojske te domobranske pukovnije.

Zbog neuspjeha pokušaj rušenja HE Peruća

U toj operaciji sudjelovale su najbolje hrvatske snage, ali i najbolje protivničke, srpske strane. U pomoć krajiškom vođi Milanu Martiću stigli su Arkanovi Tigrovi, Knindže kapetana Dragana i niški specijalci, a iz BiH su stigle i Mladićeve vojne postrojbe.

Iako su glavni ciljevi operacije ostvareni vrlo brzo, zbog pritiska međunarodne zajednice, 25. siječnja kod Obrovca i Benkovca zaustavljeno je hrvatsko napredovanje.

Neprijatelj je to iskoristio za jačanje svojih snaga i protunapad pa su borbe potrajale još nekoliko dana.

Hrvatske su snage, ojačane postrojbama koje su helikopterima prevezene iz Slavonije, zadržale dostignute crte bojišnice. Bio je to prvi helikopterski desant postrojba HV-a, a neprijatelj, koji je doživio dotad najveći poraz, zaprijetio je 27. siječnja rušenjem brane Hidroelektrane Peruće.

Unatoč aktiviranju 30 tona eksploziva, oštećena brana nije popustila, a Hrvatska vojska spriječila je neprijateljsko napredovanje i ubrzo ovladala cjelokupnim područjem.

Pontonski most povezao sjever i jug zemlje

Budući da je u operaciji Maslenici pod kontrolu hrvatskih snaga vraćeno Novsko ždrilo, na istome mjestu na kojemu je u studenome 1991. srušen Maslenički most sagrađen je pontonski, koji je često bio pod paljbom neprijatelja do konačnog oslobođenja zadarskoga zaleđa u akciji Oluji 1995. godine.

Pontonski most omogućio je uspostavu prometa između sjevera i juga do izgradnje novoga Masleničkog mosta, za koji je 30. siječnja 1993. predsjednik Republike Franjo Tuđman položio temeljni kamen.

Borbe u operaciji Maslenici trajale su do kraja ožujka i završetka operativnih djelovanja, a u akciji i poslije nje poginulo je 127 hrvatskih branitelja. Najveću tragediju doživjela je 3. gardijska brigada "Kune", koja je u obrani Kašića 1. veljače izgubila 24 pripadnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!