Akcija "Ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje" održat će se u 11 gradova

05.12.2022.

11:25

Autor: Hina/HRT/R.S.

Prosvjed Ženske mreže Hrvatske

Prosvjed Ženske mreže Hrvatske

Foto: HTV / HRT

Ženska mreža Hrvatske najavila je javnu akciju "Ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje" koja će se održati u utorak u 11 gradova, u svrhu pridruživanja globalnoj kampanji za uvođenje Međunarodnog dana protiv femicida.


Kampanja će se provesti u Zagrebu, Splitu, Poreču, Virovitici, Pakracu, Malom Lošinju, Bjelovaru, Vukovaru, Belom Manastiru, Rijeci i Korenici.


Hrvatska među tri najlošije zemlje u EU-u po broju femicida


Ove godine u Hrvatskoj je ubijeno 13 žena, a Hrvatska je među tri najlošije zemlje u Europskoj uniji po broju femicida.


Razlog rasta broja ubojstava žena je, kako ocjenjuje Ženska mreža, nedostatak strateškog pristupa toj temi i nepostojanja učinkovitih i sustavnih mjera prevencije nasilja.


- Istraživanja EU instituta za rodnu ravnopravnost pokazala su da upravo niža stopa integracije tj. primjene načela ravnopravnosti spolova u društvu dovodi do veće stope femicida što možemo direktno povezati s činjenicom da Hrvatskoj nedostaju glavne strategije za ravnopravnost spolova i nasilje nad ženama, ustvrdila je ŽMH.


Naglašava da u Hrvatskoj još nije donesena strategija koja bi obuhvaćala sve oblike nasilja i pružala strateški pristup te da sedam godina ne postoji nacionalna politika za ravnopravnost spolova.


- Sve ovo pokazuje da Vladu i političku elitu u Hrvatskoj ubojstva žena iskreno ne zabrinjavaju. Nije ih briga, dodaje.


Donošenje nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama


Od Vlade traže donošenje nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istanbulskom konvencijom i s predviđenim sredstvima za provedbu u državnom proračunu. Također i prepoznavanje femicida kao specifičnog zasebnog kaznenog djela i izmjene zakonodavstva koje će omogućiti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo putem kaznene sfere.


U akciji sudjeluju i Centar za ženske studije, SOS telefon - Ženska pomoć sada, Udruga žena Romkinja Bolja budućnost Zagreb, Domine Split, CGI Poreč, SOS Virovitica, DELFIN Pakrac, Centar za zdravo odrastanje Mali Lošinj, Hera Križevci, Udruga žena Vukovar, Oaza Beli Manastir, SOS Rijeka, Nit Korenica.


Akciju podržavaju Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, Ženska soba, Žene ženama Živog ateljea DK, CESI, Solidarna - zaklada za ljudska prava i solidarnost, B.a.b.e., U Dobroj Vjeri, #spasime.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!