12:18 / 08.10.2019.

Autor: M.Š./HRT/Hina

"Ako ćemo tjerati mak na konac, Dan državnosti treba biti 7. lipnja"

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je najavljene izmjene Zakona o blagdanima.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je najavljene izmjene Zakona o blagdanima. Podsjetimo, predloženo je da se Dan državnosti ponovno obilježava 30. svibnja te da 18. studenog, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, postane državni praznik.

- Hrvatska slavi Dan neovisnosti
- Najmlađi zastupnik pitao Jandrokovića o utakmici, Plenković isto odgovarao na pitanja građana


Predsjednica smatra da 30. svibnja treba biti Dan državnosti. Što se tiče 8. listopada kao Dana neovisnosti je malo zbunjujuće i to da bude spomendan, rekla je. Zalaže se da 18. studenog bude državni blagdan da "dopustimo da u Vukovar toga dana dođu svi koji žele doći, koji se žele pokloniti žrtvama Vukovara i da se u Vukovaru prisjetimo svih žrtava za Hrvatsku".
Jandroković: Dan neovisnosti slavit će se i ubuduće jer je to važan dan u hrvatskoj povijesti

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u utorak da će se Dan neovisnosti, 8. listopada, slaviti i ubuduće jer je riječ o važnom danu u hrvatskoj povijesti te najavio da će Vlada konkretan prijedlog o državnim praznicima, spomendanima i neradnim danima objaviti u četvrtak.

Jandroković je potvrdio kako će 30. svibnja biti novi Dan državnosti, a za ostale praznike kazao je da će se konkretno znati nakon što prođu konzultacije u HDZ-u i s koalicijskim partnerima.

- Ne raspravlja se o tome da neki datumi nestanu iz naše povijesti, već o tome što će biti državni praznik, a što spomendan i da se nađe trajno rješenje kako više ne bismo mijenjali te datume, izjavio je Jandroković nakon susreta s građanima u Saboru koji je organiziran u povodu Dana neovisnosti.

Izrazio je žaljenje što je praznik 30. svibnja promijenjen jer je, kako je kazao, bio najsnažnije prihvaćen kod građana. Na pitanje novinara smatra li da bi obljetnica pada Vukovara 18. studenoga također trebala biti neradni dan, Jandroković nije želio iznositi svoje mišljenje prije nego što prođu konzultacije.

- Taj dan je svakako iznimno bitan, simbol stradanja hrvatskih ljudi, Vukovar je simbol hrvatske slobode i stradanja i svakako zaslužuje odgovarajući tretman i moguće je da će i taj dan biti obilježen kao državni blagdan, kazao je.

Složio se i da je 15. siječnja, dan međunarodnog priznanja Hrvatske i mirne reintegracije Podunavlja, također bitan datum u novijoj hrvatskoj povijesti.


Milanović: HDZ pokušava naciji utjerati svoje blagdane

Predsjednički kandidat Zoran Milanović poručio je u utorak da je Dan neovisnosti najvažniji državni blagdan te ustvrdio kako HDZ "najavljenim zakonskim izmjenama pokušava naciji utjerati svoje blagdane". Uputio im je zamolbu da ne dijele naciju takvim pitanjima.

Milanović je na internetskoj stranici svoje predsjedničke kampanje čestitao građanima Dan neovisnosti i poručio da taj datum predstavlja punu afirmaciju milenijske državnosti Hrvatske.

- Na taj dan je Hrvatski sabor, dan nakon bombardiranja Banskih dvora, donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza s ostatkom SFRJ. Hrvatska, država već vjekovima, postaje potpuno neovisna. Odluka Sabora draguljna je kruna toga dugog puta, stoji u Milanovićevoj objavi.

Optužio je HDZ da u svojoj bezidejnosti i praznini bivanja, sada naciji pokušava utjerati svoje blagdane.

- Spomendan Sabora, 30. svibnja, namjeravaju opet uvaliti kao 'dan državnosti'. To nikada i nije trebao biti dan državnosti, to je dan na koji je 1990. ustrojen demokratski višestranački hrvatski Sabor - s HDZ-ovom većinom. U tome je, ujedno, i sva 'državnost' toga datuma, smatra Milanović.

Poručio je HDZ-u da ne dijele naciju takvim pitanjima.

- Molim ih da to ne čine i da ne provode nasilje, donoseći tako simbolički i emotivno nabijene odluke običnom, petparačkom 'žetončić' većinom. Što ako prva sljedeća saborska većina sruši tu odluku i tako unedogled?", upitao je Milanović.

Istaknuo je da je Dan državnosti, koji se sada obilježava 25. lipnja, nespretno i pogrešno nazvan i u zakonskim izmjenama iz 2001., s obzirom na to da hrvatska državnost nije započela u lipnju 1991., nego u ranom srednjem vijeku.

- Tako piše u hrvatskom Ustavu i to s razlogom ističemo svaki puta kada se pozivamo na povijesno hrvatsko pravo na punu državnu suverenost. Ako ćemo biti dosljedni i tjerati mak na konac, Dan državnosti trebao bi biti 7. lipnja, na dan kada je 879. godine papa Ivan VIII. napisao sudbinsko pismo 'Svom ljubljenom sinu Branimiru'. To tisućljetno pravo samo je još jednom potvrđeno referendumom 1991.", istaknuo je Milanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!