Akrap za HTV: Očekujem ukrajinske akcije i pregovore s Rusijom

16.06.2022.

19:28

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Gordan Akrap

Gordan Akrap

Foto: Dnevnik / HRT

O ratu u Ukrajini i njegovim posljedicama na globalne odnose u svijetu u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je Gordan Akrap s Instituta za hibridne sukobe.

O stanju na terenu ratom zahvaćene Ukrajine te o tezi da bi obrana Sjeverodonecka mogla biti ključ bitke za Donbas, a vjerojatno i samog rata Gordan Akrap rekao je Sjeverodoneck je ključ bitke za Donbas ali ne i za sami rat.

- On se nalazi u području koje je Rusija zacrtala kao svoj strateški cilj da okupira područja Donecka i Luhanska u administrativnim granicama s obzirom na to da do 24. veljače, odnosno do prije agresije, nije kontrolirala taj cijeli teritorij. To je praktički cilj koji je sada Rusija postavila, koji joj je dostižan i koji vrlo vjerojatno u dogledno vrijeme može ispuniti, za proći još nešto od te granice kako bi zaustavila svoju poziciju i utvrdila se, postavila svoju poziciju u obrambenu i pokrenula proces pregovora rekao je Akrap.

Govoreći o Kupjansku, gradu s manje od 30.0000 stanovnika, koji je istočno od Harkiva Akrap je istaknuo njegov značaj.

- Jedna od aktivnosti ukrajinskih oružanih snaga koja se očekuje je čišćenje sjevernog džepa gdje su Rusi posljednjih dana izveli određenu protuofenzivu s određenim uspjesima, međutim očekuje se da će ukrajinske snage suzbiti tu protuofenzivu i vratiti se u potpunosti na granicu s Rusijom na sjeveru te da će u dogledno vrijeme krenuti niz granicu s Rusijom do Kupjanska jer je on prometno, željezničko čvorište kojim ruske oružane snage, koje se nalaze na jugu, opskrbljuju svoje snage. Onog trenutka kad ukrajinske snage zauzmu Kupjansk, kao što je nekad bio Knin prometno i željezničko čvorište, to je njegova strategijska snaga i značaj u tom sjevernom dijelu Ukrajine, objasnio je Akrap. 

video thumb

O činjenici da je rat u Ukrajini u četvrtom mjesecu te je li nužna promjena dosadašnjeg ustroja ukrajinske vojske Akrap je rekao kako uspjesi ruskih oružanih snaga koji se vide na području Donjecka i Luhanska na istočnom dijelu Ukrajine, nisu samo plod činjenice da su Rusi usmjerili sve svoje snage na to područje nego i činjenica da je Ukrajina najvjerojatnije izvršila  reorganizaciju svojih snaga i završila njihovu zamjenu.

- Veliki dio dosadašnjih oružanih postrojbi, časnika, dočasnika i vojnika, koji su vrlo iskusni i već godinama ratuju na tom području izvukli su zamjenu s novim mlađim snagama. Oni koji su izvučeni predstavljaju temelj za stvaranje napadnih postrojbi. To je situacija kakvu smo mi imali 1992. nakon Sarajevskog sporazuma kada smo izvršili reorganizaciju snaga i krenuli u stvaranje i jačanje već tada postojećih gardijskih brigada, izjavio je Akrap.

- Ukrajinske snage imaju jako pješaštvo, jaki oklop, jako topništvo bez obzira na puste žalbe koje se čuju. Ono što njima sada treba je izrada kupole koje bi se nalazila iznad njihovih postrojbi u prostoru u kojem djeluju i u kojem namjeravaju djelovati. Da opet usporedim s našim Domovinskim ratom - na mimohodu 1995. mi smo pokazali 24 MIG-a 21, prikazali znatan broj helikoptera i prikazali smo S-300. Znači, mi smo pokazali Srbima da smo u stanju zaštititi svoj zračni prostor i manevarski prostor operacija. Onog trenutka kada ukrajinske snage dobe i stave u funkciju te integriraju u svoju bojišnicu sustave za dalekometnu obranu oni će vrlo vjerojatno izvršiti nekoliko ozbiljnih operacija oslobađanja, krenut će prema Krimu i pokušat će izbiti na Azovsko more kako bi ostvarili bolje pozicije za pregovore koji se očekuju u devetom mjesecu, smatra Akrap.

O tome da Zelenski kritizira Zapad i traži sve više i više oružja te kako u tom kontekstu sagledati visoki diplomatski posjet Ukrajini Akrap je naglasio kako je nesporna činjenica da je ovo vrlo brutalan rat s brojnim žrtvama i na jednoj i na drugoj strani.

- Ovo što se ukrajinski dužnosnici, uključujući i predsjednika Zelenskog i ministra vanjskih poslova, žale da im treba još, još, još oružja je s jedne strane i informacija koja pokazuje mi smo žrtva i nama treba pomoć jer postoje određene dvojbe oko posljedica ovog rata i utjecaja na europsku gospodarsku strukturu, a s druge strane vrlo vjerojatno je u jednom smislu informacija koja se pušta prema Rusima da se pretvara da su slabiji nego što ustvari jesu, naveo je Akrap.

Na pitanje kad bi moglo doći vrijeme za obnovu pravih, javnih pregovora i s kakvim bi adutima bi mogle obje strane sjesti za pregovarački stol Akrap je rekao kako je to pitanje na koje bi mogli dobiti odgovor tijekom srpnja i prve polovine osmog mjeseca.

- Kada smo mi htjeli i tražili razgovore i pregovore oko reintegracije okupiranih područja prije 1. svinja 1995. naše pozicije su bile vrlo slabe. Srbija nije bila zainteresirana, srpski okupator nije bio zainteresiran za razgovor s nama. No nakon Oluje se situacija u potpunosti promijenila. Tako da ono što se može očekivati da će krajem srpanj i početkom kolovoza ukrajinske snage izvesti nekoliko ozbiljnih operacija kojima će pojačati svoju pregovaračku poziciju i natjerati Rusiju na ozbiljne pregovore kako bi se završio rat na takav način, smatra Akrap.

Komentirajući situaciju i stabilnost na Zapadnom Balkanu Akrap je rekao kako je ključno da se srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić odluči na kojoj stolici više želi sjediti.

- Ne može više sjediti na 3-4 stolice, nego se mora odlučiti gdje želi. Sve ovo što on izvodi u zadnjih mjesec dana je poruka i Europi i Rusiji da se na njega nitko ne može ozbiljno računati. U tom kontekstu se može gledati da Vučić i Srbija može biti izvor nestabilnosti na području šest država Zapadnog Balkana. Postoji i latentan problem s kojim se i mi Hrvati moramo ozbiljno suočiti - ako se nastavi ovakav izborni proces i ovakva aktivnost u BiH, onda će i sljedeće izborno razdoblje BiH biti nestabilna i disfunkcionalna država, rekao je zaključno Akrap.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!