Barić: Rat u Ukrajini pretvara se u rat iscrpljivanja; ruska prednost u topništvu je vidljiva

15.06.2022.

07:37

Autor: V.K./HRT/Hina

Robert Barić

Robert Barić

Foto: U mreži Prvog / HRT

Vojni analitičar Robert Barić, u emisiji U mreži Prvog, urednice i voditeljice Jasmine Popović,  govori kako se rat u Ukrajini pretvara u veliki rat iscrpljivanja te ruska prednost u topništvu postaje jasno vidljiva.


- Usprkos tomu što se govori kako je Rusija pobijedila, a Ukrajina je poražena, to nije istina. Rusija će vjerojatno pokušati završiti osvajanje Donbasa, ali i ukrajinske snage su postigle rezultate u protunapadu kod Izjuma, što je važno, naglasio je te dodao da će neke političke odluke, koje će biti donesene brzo, odlučiti o razvoju rata u idućim mjesecima.

Ruski proračun za obranu navodno će porasti za 20 posto, a govori se i o novoj mobilizaciji. Predsjednik Zelenski govori da će borba za Donbas biti jedna od najbrutalnijih u europskoj povijesti.

Bivši veleposlanik u Moskvi Božo Kovačević govori kako se odavno zna da će glavni sukob biti oko Donbasa, s obzirom na to da je Ukrajina odbijala sporazum iz Minska 2.

Galerija
Božo Kovačević, Foto: U mreži Prvog/HRT
Branimir Vidmarović, Foto: U mreži Prvog/HRTRat u Ukrajini, Foto: U mreži Prvog/HRT

Kovačević: SAD želi da rat što dulje traje

- Ukrajinska vlast uvjerena je da bi vojna pomoć sa zapada mogla osigurati njihovu pobjedu, rekao je te dodao kako je pitanje kako se ta pomoć realizira.

Naglašava da smo svjedočili ovih mjeseci kako se silne milijarde izdvajaju za pomoć Ukrajini, no to se na terenu još ne vidi.

Ukrajinci poručuju Zapadu: Ako želite da izgubimo rat, recite nam to otvoreno!

Kovačević naglašava da SAD razmišlja tako da - što rat dulje traje, to će se Rusija više iscrpiti i time će se ostvariti ključni interesi Amerike.

- Američki je interes da Rusija bude involvirana u beskrajni rat od kojeg će morati odustati, a da EU zbog zabrinutost za svoju sigurnost u većoj mjeri postane ovisan o Americi, rekao je.

Dodaje kako ishod ovog rata neće biti drukčiji od onog što se moglo postići dogovorom prije rata, i to je katastrofalno i za Ukrajinu, ali i za Rusiju.

Smatra kako je cilj Rusije u ovom ratu pomaknuti što više na zapad granicu između istoka i zapada, zato što SAD želi početi novi hladni rat i želi podijeliti svijet u dva bloka.

Vidmarović: U ovom ratu nema pobjednika

Branimir Vidmarović, vanjskopolitički analitičar govori kako je evidentno da je Rusija postigla određene ciljeve, a isto tako i da je Ukrajina u lošem stanju.

Kako kaže, postavlja se pitanje što Ukrajina smatra svojom pobjedom, odnosno manjkom gubitka. Je li je to zaustavljanje rata na ovoj liniji fronta?

- Sada je stvar procjene i nagodbe koja bi se trebala voditi na višem nivou od samog Kijeva. Treba se voditi između Washingtona i Moskve kao jedinih pravih i relevantnih strana, no Bijela kuća to ne želi iz poznatih razloga, istaknuo je Vidmarović.

- Ovo je igra u kojoj nema pobjednika, ali se potpuno mijenja geostrateška karta Europe, a samim time i svijeta, zaključuje.

Barić: Plaćamo neuspjelu politiku Rusije i Zapada zadnjih 30 godina.

Barić naglašava kako ovo nije rat protiv Rusije i Ukrajine, već rat Rusije i Zapada.

- EU se sama dovela u ovu poziciju smatrajući da se autoritarni režimi moći promijeniti ako se s njima bude trgovalo, a to se pokazalo kao velika zabluda, govori.


Dodaje kako mi sada plaćamo neuspjelu politiku Rusije i Zapada zadnjih 30 godina.

Kovačević naglašava kako je bilo pogrešno to što je Njemačka postala jednostrano ovisna o ruskim energentima. 

- U proteklih 30 godina Europa je propustila profilirati se kao vjerodostojan „igrač” u međunarodnim odnosima, govori i dodaje kako je dopustila da u pretjeranoj mjeri ostane sigurnosno ovisna o američkim jamstvima, a ekonomski ovisna o ruskim energentima.

Vidmarović ističe kako je ova kriza za EU daleko veća od krize COVID-a i nema konsenzusa, osim uvođenja onog modela o kojem se sada razgovara, a to je uvođenje kvalificirane većine u donošenju vanjskopolitičkih odluka, što je odmak od principa demokracije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!