23:18 / 18.10.2021.

Autor: HRT/Hina

Aktivisti Greepeacea ispisali na krčkom LNG terminalu: "Ubojice klime"

Aktivisti Greepeacea ispisali na krčkom LNG terminalu: "Ubojice klime"

Aktivisti Greepeacea ispisali na krčkom LNG terminalu: "Ubojice klime"

Foto: HRT / HTV

Aktivisti "Greenpeace"-a u ponedjeljak su izveli akciju na LNG terminalu na Krku, kad su se približili gumenim čamcima i ispisali poruku na terminalu "Climate Killer (Ubojice klime)", izvijestila je programska voditeljica "Greenpeace"-a za Hrvatsku Petra Andrić.

Novinare je izvijestila o akciji nakon povratka broda Arctic Sunrise u riječku luku. Kako je rekla, mirno su prosvjedovali protiv LNG terminala i fosilnog plina, a ispisivanjem poruke na terminalu željeli su ukazati na to koliko fosilni plin negativno utječe na klimu. 

U akciji su sudjelovali aktivisti iz središnje i istočne Europe. Osim nacionalnog konteksta, bitan je i europski, pa je pokrenuta europska građanska inicijativa kako bi se donio novi zakon kojim bi se zabranilo oglašavanje fosilnih goriva i sponzorstava povezanih s njima, rekla je Andrić.

- Na nacionalnoj razini tražimo od Vlade da prekine daljnje projekte i ulaganje u plinsku i drugu fosilnu infrastrukturu i da se ta javna, novčana sredstava koriste za obnovljive izvore energije, energetsku učinkovitost i metode pohrane energije, istaknula je.

Prvenstveno se tu radi o energiji sunca, koje Hrvatska ima na pretek, a na samom je europskom dnu po njenom korištenju, upozorila je. Time je, kako je dodala, završena misija Greenpeace-ovog broda Arctic Sunrise u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!