Akvarij zvan čežnja, Splićani ga čekaju 40 godina

09.05.2022.

11:48

Autor: Šime Kovačević/More/HRT

Stari splitski akvarij

Stari splitski akvarij

Foto: More / HRT

Mnogi gosti u Splitu nakon što vide mnogobrojne kulturne spomenike požele vidjeti i akvarij, jer žele pobliže upoznati i podvodni jadranski svijet, a gdje ga je prirodnije očekivati nego u velikom gradu uz more. Iako su u predizbornim kampanjama svima puna usta obećanja već 40 godina Split čeka na akvarij. A rješenje je svima 'pred nosom'.

Još daleke 1919. Splićani su znali što bi za njihov grad značilo imati akvarij. Uprava tada veoma maloga grada od svega 30-tak tisuća stanovnika, zajedno s nekim članovima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Jugoslavenske kraljevske akademije nauka prikupila je tada značajna materijalna sredstva da se taj objekt napravi. No, tek 1955. na rtu Marjana, u Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu otvoren je prvi Akvarij.

1986. godine zatvara se akvarij, a Splićani do danas ostaju bez toga značajnog i atraktivnog objekta. Početkom 90-tih, Poglavarstvo grada Splita pokreće ponovno inicijativu i ulože novac da se na prostoru gradskog kupališta "Bačvice" sagradi novi namjenski prostor za gradski akvarij.

U međuvremenu grad je narastao i postao i morska turistička destinacija. Akvarij je polako pao u zaborav, barem kod čelnih ljudi grada i turizma. No, s druge strane, turistički vodiči koji su u izravnom kontaktu s posjetiteljima grada, svakodnevno gostima odgovaraju na pitanje kada i gdje mogu vidjeti ribe Jadrana.

Rješenje po uzoru na Barcelonu i Genovu

Zanimljiva je ideja koja zapravo nije novost, a to je da se akvarij smjesti u samoj gradskoj luci, kao u Genovi ili u Barceloni. Osim što bi se i zimi oživio ovaj prostor, u kratkom bi vremenu i sam sebe isplatio. Genova godišnje od akvarija zaradi desetke milijuna eura.

Kako kažu turistički vodiči koji podupiru tu ideju, Split bi, jednim udarcem ubio dvije muhe - napuštenoj i oronuloj zgradi u samoj luci udahnuo bi se novi život, a Split bi dobio akvarij na najboljem mjestu, gotovo na samom moru.

Više u videoprilogu!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!