Problemi s razularenim turistima ove sezone eskalirali

27.06.2023.

17:04

Autor: Šime Kovačević/D.M./Regionalni dnevnik HRT

Turisti bez kontrole na splitskim ulicama

Turisti bez kontrole na splitskim ulicama

Foto: HTV / HRT

Grad Split uveo je konkretne kazne za turiste koji misle da dolaskom na našu obalu mogu otpustiti sve kočnice. Njihovo ponašanje, uz policiju, sada nadziru i zaštitari. Šime Kovačević provjerio je jesu li, primjerice, kazne od 300 eura za uriniranje na javnom mjestu dale rezultate i mogu li stanovnici gradskog središta odahnuti.

- To je vatrogasna mjera. To je nužno jer nije pet do dvanaest, nego dvanaest i pet. Problemi u gradu zaista su eskalirali ove sezone, kaže turistički vodič Leo Nikolić

'I bogati gosti prepoznaju pljačku'


S druge strane, potvrdio je da nas turisti sve više percipiraju kao preskupu destinaciju: "Oni prepoznaju pljačku. Jedan Amerikanac vrhunskog standarda zna kad plati gaziranu vodu 4,5 eura. To je 'ripoff', to ne može toliko koštati. To su ljudi koji znaju i gledaju svaki dolar, dodao je.

Da su gosti pretjerali, smatraju i djelatnici Čistoće, upozoravaju da su centar i Riva ujutro puni smeća. Smeća je, dodaju, svaki dan sve više i više.


Grad Split odlučio je s 300 eura kažnjavati: konzumiranje alkohola na površini javne namjene (površine koje su manje od 100 metara udaljene od škola i vrtića, unutar zone A koja obuhvaća prostor grada unutar baroknih bedema izgrađenih u 17. stoljeću); vršenje nužde na površinama javne namjene, spavanje u parkovima na travnjacima, trgovima i drugim površinama javne namjene; konzumacija hrane ili piće na površini javne namjene, zadržavanje u ugostiteljskim objektima nakon radnog vremena.

S 300 eura kažnjavaju se i penjanje i sjedenje po spomenicima i spomen-pločama; ulaženje, penjanje i/ili kupanje u fontanama te nuđenje i ugovaranje usluge taksi-prijevoza koja nije unaprijed dogovorena. Kaznom od 150 eura kažnjavat će se povraćanje na površinama javne namjene te građevinski i instalaterski radovi od 14 do 17 te od 22 do 7 sati radi sprječavanja buke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!