20:26 / 21.11.2019.

Autor: M.Š./HRT

Aladrović: Divjak treba napraviti red u resoru, a ne prebacivati odgovornost

-

-

Foto: - / -

O pregovorima sa sindikatima u Temi dana HTV-a govorio je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.
Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović gostovao je u Temi dana HTV-a. Komentirao je pregovore sa sindikatima, prosvjed prosvjetara te sastanak premijera Plenkovića i ministrice Divjak.

S predstavnicima sindikata javnih službi potpuno drugačija priča. Vilim Ribić rekao je da je sastanak protekao burno i konfliktno. Njihov zahtjev od 3+3+3 rasta osnovice nije prihvaćen. Ponuda na stolu bila je identična onoj za sindikate državnih službi, što im je neprihvatljivo.

O pregovorima sa sindikatima u Temi dana HTV-a govorio je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

- Ne bih se složio da su pregovori sa sindikatima javnih službi bili konfliktni. Bilo je različitih mišljenja, ali nema razlike ovoga u odnosu na ranije sastanke. Upozorili smo na neke nelogičnosti u metodologiji, brojkama te se nismo složili oko parametara kako sindikati vide sustav plaća u Hrvatskoj i zaostajanje, pojašnjava ministar.

Aladrović kaže da sindikate državnih i javnih službi gledaju slično, a vezano uz povećanje materijalnih prava. 

- Bitno je napomenuti da su neki sindikati skloniji prihvaćanju ponude, a neki ne.

"Vrući krumpir" su prosvjetni sindikati, koji nisu sudjelovali na jutrošnjim pregovorima, već su imali prosvjed na Markovu trgu. Premijer Andrej Plenković poslijepodne u četvrtak rekao je i da štrajk prosvjetara ima "predizborne konotacije".

- Vratio bih se korak nazad, a to je nedolazak sindikata. Njima je bilo mjesto za pregovaračkim stolom, neovisno o štrajku i prosvjedu, time bi pokazali solidarnost s kolegama. Njihov nedolazak ne mogu ne povezati s politizacijom određenih skupova te poruka koje možemo vidjeti u javnosti. Govorimo o 29 danu štrajka. Ovdje definitivno postoji i politički utjecaj unutar prosvjeda i štrajka.

Ministrica Divjak sastala se s premijerom Plenkovićem. Aladrović nema informacije o čemu su razgovarali te je li ponudila ostavku.

- Koliko imam informacije, nije ponudila ostavku, o tome ne mogu razgovarati, mi smo kolege u Vladi.

Je li korektno od Blaženke Divjak da se distancirala, vodi resor koji je već 29 dana u kolapsu?

- Moj je osobni stav da ministrica treba svim snagama napraviti red u resoru koji vodi, a ne izmicati se sa strane i prebacivati odgovornost na bilo koga od kolega ili premijera. Problem je u Ministarstvu obrazovanja, problem je u resoru i domeni toga Ministarstva te očekujemo da se tamo i rješava.

Kada će se priča sa štrajkom prosvjetara okončati, ministar Aladrović kaže da treba pitati drugu stranu.

- Iznijeli smo niz mjera i prijedloga, a druga se strana zapravo oglušuje na sve one naše prijedloge. Možda je bolje pitanje kada druga strana planira završiti štrajk. Financijski izdatci koje smo predvidjeli za rješenje ovoga problema zaista u ovom trenutku nadmašuju ono što je na početku traženo. Učenici zaista trebaju biti na prvom mjestu, ali ne deklarativno. Koliko je meni poznato naša se ponuda neće mijenjati, zaključio je Aladrović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!