08:41 / 28.10.2019.

Autor: T.V./HRT

Aladrović: Do četvrtka ćemo odlučiti hoćemo li platiti štrajk

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Ministarstvu rada završen je prvi krug pregovora sindikata javnih i državnih službi i ministara Vlade RH.
U Ministarstvu rada završen je prvi krug pregovora sindikata javnih i državnih službi i ministara Vlade RH. Razgovarali su o povećanju osnovice plaće. I dok su sindikati državnih službenika uglavnom izrazili zadovoljstvo početkom pregovora, školski sindikati koji su u štrajku napustili su današnji sastanak.

Štrajk prosvjetara ulazi u treći tjedan

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović nakon sastanka je poručio da bi predloženim povećanjem osnovice učitelji dobili plaće koje su tražili preko povećanja koeficijenata. Kaže da je zadovoljan sastankom sa sindikatima državnih službi, a malo manje sastankom sa sindikatima javnih službi.

- Mi smo pregovore s javnim službama održali iz razloga što smo pristali na zamobu sindikata da pregovore prebace s petka na ponedjeljak, a onda je postojala intencija privatizacije sastanka. Razgovaramo s 11 sindikata, a ne dva, pa su napustili sastanak, rekao je.

Kaže kako nema nikakve informacije o sastanku na kojem bi se razgovaralo o koeficijentima, a na današnjem se razgovaralo o osnovicama.

- O koeficijentima nećemo razgovarati. Na stolu su sve opcije koje su bile i prije, mislim da ćemo vrlo brzo poduzeti mjere i vidjet će se u idućim danima, rekao je Aladrović. 

- Do četvrtka ćemo odlučiti hoćemo li platiti štrajk, poručio je.

Kaže kako je povećanje koje se traži kroz koeficijente istovjetno povećanju koje se nudui kroz osnovice Mi financijski dio zahtjeva rješavamo, a druga strana ima drugačiji stav. Učitelji će s onim prijedlogom koji smo mi predložili dobiti plaće koje su tražili, ustvrdio je ministar. - Nećemo pristajati na ucjene pojedinaca i jednoobrazno ponašanje gledajući aspekte jedne strane. I u mirenju smo nudili rješenja i u ovom trenutku nudimo rješenja, naglasio je  Aladrović.


Ribić: Nema razloga da se ne razmotre zahtjevi sindikata

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić izjavio je nakon sastanka da nema ni jednog razloga da se ozbiljno ne razmotre zahtjevi sindikata javnih službi.

- Vlada je rekla da je njezin fiskalni kapacitet 1,2 milijarde kuna i da se svi trebamo naći u tom okviru. To znači rast osnovica od 6 posto i ništa drugo, to je njihova startna pozicija. Mi smatramo da je našom analizom fiskalni kapacitet 4,7 milijarde kuna, izjavio je Ribić novinarima nakon završetka prvog kruga pregovora o osnovica plaća u javnim i državnim službama.

- Prošle godine je 4 milijarde kuna bilo za Uljanik, nije li 250.000 ljudi vrijedno kao i jedno poduzeće Uljanik, upitao je Ribić ustvrdivši kako se u 10 godina nikada nisu odvojili odgovarajući novci za javne službe, što je dovelo do zaostajanja plaća za 18 posto za onima u privredi.

Na novinarski upit kolika je njegova plaća, Ribić prvo nije želio odgovoriti, uputivši "pozdrave urednicima", no potom je rekao kako je ona u visini državnog tajnika. Smatra da su pitanja o plaćama sindikalaca propaganda protiv sindikata jer se time želi stvoriti svađa između sindikalnih čelnika i članova sindikata.

Školski sindikati napustili pregovore o plaćama

Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i Sindikat znanosti i visokog obrazovanja izašli su u ponedjeljak s pregovora o osnovici plaća javnih i državnih službenika jer im predstavnici Vlade nisu odgovorili na pitanje postoji li termin za razgovor o zahtjevima zbog kojih su u štrajku.

- Postavili smo pitanje predstavnicima Vlade ima li određen termin za sastanak sa sindikatima koji su u štrajku, za rješavanje njihovih zahtjeva. Dobili smo, nakon razmišljanja, odgovor da Vlada ne zna, rekao je nakon izlaska s pregovora u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

Pojasnio je kako je to simbolična, proceduralna gesta jer na sastanku je ostao dovoljan broj predstavnika zaposlenih u javnim službama koji će pregovarati o osnovici plaće. Mihalinec je naglasio da današnji pregovori ne  rješavaju pitanje zaostajanja plaća u obrazovanju.

- Preko medija, od premijera nadalje, objavljuju da su ovo pregovori koji rješavaju pitanje zaostajanja plaće u obrazovanju, a to nije točno, oni rješavaju pitanje zaostajanja svih plaća javnih službi za ostalim plaćama u zemlji, naglasio je.

- U ime 60.000 zaposlenih u obrazovanju tražim da se krene rješavati problem. Premijer treba početi rješavati probleme, a ne se od njih skrivati, poručio je Mihalinec

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem poručila je da Vlada mora razmisliti je li ignoriranje problema pravi put jer to samo produbljuje sukob.

Ustvrdila je kako je štrajk u rukama svih zaposlenih u sustavu obrazovanja, a ne u rukama čelnika sindikata, te da će trajati dok se ne prihvate njihovi zahtjevi. Dodala je da su već napravili plan štrajka do kraja idućeg mjeseca.

Vezano za nadoknadu nastave, Šprem smatra da su sindikati vodili računa o zaposlenicima, roditeljima i učenicima i da će svi biti zadovoljni, tako da i dalje očekuje visok odaziv.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka kaže kako nije bilo realno očekivati da će se danas razgovarati o koeficijentima, ali su postavili pitanje kada će se održati sastanak koji je najavio premijer Andrej Plenković.

- S obzirom na to da nismo dobili nikakav odgovor i da ministri ne znaju kad će biti sastanak, jedina mogućnost je bila da se povučemo, rekao je Radeka.

Osvrćući se na Plenkovićevu reakciju na neke izjave sindikalnih čelnika, kazao je kako sada ispada da je premijer Plenković uvrijeđen, a u demokratskom društvu nema luksuza biti uvrijeđen.

Poručio je da će se u srijedu, kako je i najavljeno, održati drugi jednodnevni štrajk u sustavu visokog obrazovanja i znanosti.


Sindikati državnih službenika ocijenili pregovore o osnovici kao dobar početak

Nakon sastanka predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša rekao je da su oni danas potpisali Protokol o temama pregovora - jednokratna materijalna prava, o svim drugim pravima se može pregovarati.

- Ni o jednom drugom materijalnom pravu osim osnovice danas nismo razgovarali, rekao je. Najavio je da prijedlog koji su dobili ide na sindikalna tijela.

- Nismo tražili ni više ni manje. Kada dobijemo kompletnu sliku osim osnovice i sve ovo drugo i kada završimo pregovore idemo na sindikalna tijela, poručio je.

Predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić rekao je da je 6,12 posto dobar početak.

- To je startna pozicija, protokol je potpisan gdje će se pregovarati i o drugim materijalnim pravima policijskih službenika, a tada počinjemo pregovore s resornim ministrima o povećanju koeficijenta policijskim službenicima za 1,0. Dobar je početak i nastavljamo sljedeću srijedu, rekao je.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar izjavio je da će sada riješiti osnovicu i razgovarati o jednokratnim materijalnim pravima. I on se složio da je potrebna pravednija raspodjela sredstava za plaće.


Divjak: Uskoro će se razgovarati i o koeficijentima

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak uoči pregovora u Ministarstvu rada rekla je da do razgovora o povećanju koeficijenata treba doći što prije.

- Moramo pokazati poštovanje prema učiteljima, nastavnicima, profesorima, poručila je dodavši kako će se u sljedećih nekoliko dana dogovoriti i razgovor o koeficijentima.

Divjak kaže da će o nadoknadi poslati naputak školama.

- Do tri dana moglo se uklopiti u školski kalendara, ali sad ulazimo u četvrti krug, sad se pojavljuje četvrti dan i dat ćemo nekoliko prijedloga, rekla je ministrica dodavši kako je produljenje školske godine jedan od načina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!