Aladrović: Transformacija, a ne ukidanje obiteljskih domova

08.10.2021.

08:44

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/D.D.

Aladrović: Najavili smo transformaciju obiteljskih domova

Aladrović: Najavili smo transformaciju obiteljskih domova

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Ne bih rekao da smo najavili ukidanje, najavili smo transformaciju obiteljskih domova. Želimo da se obiteljski domovi transformiraju u privatne domove kako bi mogli zaprimiti već broj korisnika, a oni koji ne žele ili se ne mogu odlučiti za to, mogu se vratiti u oblik udomiteljske obitelji. Ostavljamo dvije mogućnosti tako da se neće dogoditi da korisnici u prijelaznom razdoblju ostanu na bilo koji način zakinuti, objašnjava ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, te govori o reformi sustava socijalne skrbi.

Na predstavljanju reforme socijalnog sustava u ponedjeljak 4. listopada ministar Aladrović rekao je da ona nastupa nakon gotovo 2 godine jedne od najtežih zdravstvenih i ekonomskih kriza koje su nas pogodile. S obzirom na sve novonastale okolnosti cilj je ove reforme povoljno utjecati na društvene odnose koji su možda narušeni jednim djelom pandemijom, ali su isto tako povezani i s izazovima s kojima se suočavamo posljednje vrijeme.

Novi zakoni

- Ovo je jedna zaista sveobuhvatna reforma sustava socijalne skrbi jer već godinu dana radimo na njoj, ali smo procijenili da je ona potrebna - što zbog korisnika, što zbog zaposlenika u samom sustavu. Predstavili smo sedam zakona, od toga Zakon o socijalnoj skrbi kao najvažniji, onda izmjene zakona o udomiteljstvu i pet komorskih zakona, i tri nacionalna plana koja se odnose na osobe s invaliditetom, na sprječavanje siromaštva, i razvoj socijalnih usluga. Smatramo da je ovo ključan iskorak u poboljšanju sustava, izjavio je Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" HTV-a.

Na pitanje hoće li se povećati ulaganja u sustav socijalne skrbi, Aladrović je naveo kako je upravo to jedan od glavnih ciljeva. Povećat će se i naknade za udomitelje radi porasta broja udomitelja, a relaksirat će se i uvjeti za postanak udomiteljem, s ciljem populariziranja udomiteljstva za barem 10 posto, navodi Aladrović.

Ukidanje obiteljskih domova?

- Ja ne bih rekao da smo najavili ukidanje, najavili smo transformaciju, odnosno da u prijelaznom razdoblju od 5 godina obiteljski domovi u ovakvom obliku u kojem danas postoje - neće više moći postojati. Želimo da se obiteljski domovi transformiraju u privatne domove kako bi mogli zaprimiti veći broj korisnika, ali prije svega i podići standard tih korisnika. S druge strane za one koji ne žele ili se ne mogu odlučiti za to, mogu se vratiti u oblik udomiteljske obitelji, dakle ostavljamo dvije mogućnosti tako da se apsolutno neće dogoditi da korisnici u prijelaznom razdoblju ostanu na bilo koji način zakinuti, objašnjava Aladrović.

Aladrović naglašava da će, uz samu transformaciju, vlastitim ulaganjem i Nacionalnim planom oporavka i otpornosti, podići razinu i količinu smještaja za starije osobe, i nema potrebe da se itko osjeća ugroženim ili zanemarenim jer je namjera upravo suprotna.

Izdvajanje obiteljskih centara

- Obiteljski centri su trenutačno integralan dio centara za socijalnu skrb, sada želimo odvojiti te dvije uloge. S jedne strane imat će tu preventivnu ulogu kojom bi samoodrastanje unutar obitelji bilo što kvalitetnije, objašnjava Aladrović.

Kaže kako trenutačno postoji određena stigma vezano uz obiteljske centre jer se nalaze unutar centara socijalne skrbi i da ih se stoga pokušava izdvojiti, a korisnici će se raspoređivati u centre ovisno o vrsti problema s kojim se suočavaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!