Ukidanje obiteljskih domova za starije. Koja je alternativa?

07:00 / 07.10.2021.

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/HTV

Ukidanje obiteljskih domova za starije?

Ukidanje obiteljskih domova za starije?

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Udruga za informiranje, širenje i razvoj socijalnih usluga za starije osobe "starKA" iz Karlovca protivi se novom prijedlogu Zakona o socijalnoj skrbi prema kojemu bi se kroz idućih nekoliko godina ukidali obiteljski domovi za starije i nemoćne. Vladajući predlažu alternativu - osnivanje institucija ili udomljavanje. U udruzi tvrde da bi se tako moglo dogoditi da više od 7 tisuća korisnika u cijeloj zemlji ostane bez smještaja i skrbi.

Skoro 90 godina ima Bara Bogdanović iz Žumberka. U obiteljskom domu je 5 mjeseci. Tri puta na tjedan, a po potrebi i češće - dolazi joj liječnica opće prakse u pregled. Kaže osjeća se kao u htelu: "Hrana je dobra, usluga je dobra, ma sve naj, naj, naj."

Gospođa Bara ne bi mogla živjeti samostalno, kao ni ostalih 20-ak korisnika doma. I korisnica doma Dušanka Vučković kaže kako je u domu već tri godine i kako je zadovoljna. "Ne možemo sami i gotovo", dodaje.

Obiteljski dom Vila Dobra radi već 5 godina. Korisnici, kaže voditeljica Marina Vučemilović - dobijaju skrb, njegu, adekvatnu prehranu, tjelovježbu, a komunikacija je pristojna.

Obiteljski domovi često su jedini izbor za starije i nemoćne, napominje liječnica obiteljske medicine Zvjezdana Nikolić. Oni, kaže - ne pokrivaju samo palijativnu skrb, nego kompletnu životnu brigu nad ljudima.

Mjerodavno ministarstvo u idućih 5 godina planira ukinuti obiteljske domove. Kao alternativu nude udomiteljstvo ili osnivanje institucije za skrb o starijima i nemoćnima.

Dvostruko veća cijena za smještaj

- Ako bi se išlo u samu adaptaciju prostora, to bi značilo da primjerice ovdje treba ugraditi lift, proširiti hodnike, vratna krila. Ako bi ovaj dom 'postao' ustanova, cijena bi bila dvostruko veća. A to dvije trećine lorisnika više ne bi moglo priuštiti, upozorava Sabina Angelina Latin, predsjednica Udruge "starKA".

Iako domovi nisu u ingerenciji županije, pozivaju vlasnike i zainteresirane da se očituju na prijedlog zakona putem e-savjetovanja koje traje još mjesec dana.

U Karlovačkoj je županiji 41 obiteljski dom s više od 800 korisnika i uvijek se čeka na prazno mjesto. Problem njihova smještaja i kvalitetne skrbi - jedan je od najvećih problema ove države. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!