Aladrović: O sudbini onih koji se odbiju testirati odlučivat će njihovi poslodavci

15.11.2021.

12:13

Autor: HRT/Hina

Aladrović: Ne postoji racionalan razlog za odbijanje testiranja; Prvobraniteljica: Mogli bi ispaštati najsiromašniji

Aladrović: Ne postoji racionalan razlog za odbijanje testiranja; Prvobraniteljica: Mogli bi ispaštati najsiromašniji

Foto: HRT / HTV

Na okruglom stolu o reformi socijalne skrbi resorni ministar potvrdio je da će se svi koji su se sada odlučili cijepiti morati testirati sve dok ne dobiju COVID potvrdu. Pučka pravobraniteljica poručila je da potvrde same po sebi nisu sporne koliko provedba njihova uvođenja, zbog čega bi, smatra, mogli ispaštati najsiromašniji.


- Cjepivo je već jako dugo vremena dostupno, svi oni koji su se odlučili cijepiti, pretpostavljamo da nemaju nekakve antivakserske stavove ili nemaju stavove kontra cijepljenja, nego su jednostavno to propustili učiniti u ranijem periodu, stoga će neko vrijeme morati očito živjeti uz svakodnevna, odnosno relativno česta testiranja, naveo je Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, demografije i socijalne politike.

- Ako test košta 150 kuna, a vi spadate u najsiromašniju kategoriju građana, pitanje je hoćete li si moći priuštiti taj test i hoćete li imati dostupne one usluge i ona prava koje građanima moraju biti dostupni, poručuje Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica.


Ne postoji nijedan racionalan razlog za odbijanje testiranja na koronavirus, poručio je ministar Aladrović, istaknuvši da će o sudbinama onih koji će se ipak odbiti testirati odlučivati njihovi poslodavci.

- Ukoliko se netko ne želi cijepiti, taj stav na neki način ili u određenom periodu možemo pokušati shvatiti. Međutim, za odbijanje testiranja ne postoji niti jedan racionalan razlog i mislim da tu svi moramo pokazati odgovornost, poručio je Aladrović u izjavi novinarima.

Uoči uvođenja Covid potvrda u državne i javne službe, što će krenuti u utorak, Aladrović je istaknuo da su zdravstvo i socijalna skrb u kojima su covid potvrde obvezne od listopada, do sada pokazale veliku razinu odgovornosti. Također, ne vidi da bi se drugi sustavi mogli naći u većim problemima radi toga.

Na pitanje što će biti sa zaposlenicima koji odbijaju testiranje, Aladrović je istaknuo da će o tome odlučivati poslodavci.

- Dosadašnji otkazi su na razini statističke pogreške. Očekujem da će velika većina biti odgovorna, no za pojedinačne slučajeve poslodavci će odlučivati o njihovim sudbinama, rekao je Aladrović dodavši da je to u skladu sa zakonom.

Komentirajući prosvjede protiv covid potvrda ocijenio je da su oni isključivo politički motivirani. Rekao je kako je "zaista teško pronaći razum u tim prosvjedima", a očekuje da će oni u jednom trenutku jenjati.

Upitan o stranačkoj sudbini bivše ministrice i članice HDZ-a Gabrijele Žalac, koja je uhićena u aferi Softver, Aladrović je rekao da se o tome prije svega treba razgovarati u stranci.

Na pitanje novinara odgovorio je kako mu nije poznato da je njegovo ministarstvo kupovalo takvo softversko rješenje.

- Mi smo koristili softver koji je bio implementiran i nismo radili na novoj tehnološkoj platformi ili obnavljanju softvera, rekao je ministar

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!