12:38 / 31.08.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

Aladrović uručio ugovore za školsku prehranu za siromašnu djecu

Josip Aladrović

Josip Aladrović

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović uručio je u utorak 28 ugovora u vrijednosti većoj od 22,5 milijuna kuna predstavnicima gradova i županija kojima će osigurati školsku prehranu za djecu koja su u riziku od siromaštva.

Ugovore sufinancira Fond europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) u sklopu Poziva "Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva za školsku godinu 2021.-2022.", a njime se pruža potpora postojećim nacionalnim programima subvencioniranja prehrane.

Ističući da će se sa više od 22,5 milijuna kuna sredstava osigurati podjela obroka u 318 osnovnih škola na području Hrvatske, Aladrović je rekao da će tako 22 445 školaraca svakoga školskog dana dobiti topli obrok.

- Bio bih najsretniji da nam ovi ugovori nisu potrebni, da u Hrvatskoj nema djece koja su u riziku od najgorih oblika siromaštva, no dok god je tako mi ćemo učiniti sve da udovoljimo postojećim potrebama, kazao je.

Podsjetio je kako je njegovo ministarstvo u zadnjih pet godina uključeno u osiguravanje prehrane za djecu u riziku od siromaštva, tijekom kojih je sredstvima iz FEAD programa osigurano ukupno 120 milijuna kuna za više od 30.000 djece.

Aladravić je naglasio da ulaganje u djecu iz najranjivijih skupina potiče ostvarivanje prava sve djece i održivi razvoj društva, lišen velikih socijalnih razlika i podjela.

- To je ulaganje u bolje sutra i bolju budućnost cijele Hrvatske, poručio je.

Državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić rekao je da se takvim financiranjem osigurava veći obuhvat školske djece kojima je dostupan besplatan školski obrok, što je posebno važno za manje razvijene jedinice lokalne i regionalne samouprave.

- To je velika pomoć za djecu naše županije, konkretno 969 učenika slabijeg imovinskog stanja u 21 osnovnoj školi će dobiti besplatan obrok. To je hvalevrijedan projekt koji će sigurno pomoći djeci i njihovim obitelji, rekao je Marko Marušić, bjelovarsko-bilogorski župan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!