13:48 / 02.07.2021.

Autor: HRT

Aladrović: Cijepljenje neće biti obavezno, neće biti prisile, ali mora biti distinkcija

Aladrović: Cijepljenje neće biti obavezno, neće biti prisile

Aladrović: Cijepljenje neće biti obavezno, neće biti prisile

Foto: Goran Kovacic / HRT/PIXSELL

Vlada je najavila da se mijenja sustav potpora za očuvanje radnih mjesta. Idućeg tjedna ćemo sa socijalnim partnerima pronaći najadekvatniji model, rekao je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović. Naglasio je da cijepljenje neće biti obavezno, prisile neće biti, ali da se treba vezati epidemiološka situacija s ekonomskom te da praksa od ranije više nije realna. 

- Cijepljenje neće biti obavezno. Ali moramo raditi distinkciju između onih koji pravo izbora da se ne cijepe doživljavaju na način da možda potencijalno ugrožavaju druge. Vrlo je nerealno očekivati da ćemo cijelo vrijeme čuvati radna mjesta, raditi na tome da BDP bude povećan u idućem razdoblju, da se poslovne aktivnosti odvijaju neometano, a s druge strane imati nisku razinu procijepljenosti. Ta dva elementa su u koliziji i mi moramo to integrirati. Želimo dobre modele iskomunicirati sa socijalnim partnerima i nakon toga ćemo ih predstaviti javnosti. 

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi s kritikama sindikata Aladrović je rekao da će sigurno naći model koji će pravno biti dovoljno posložen da ustavnost ne dođe u pitanje.

- O svjetonazorskim i društvenim aspektima toga mi ćemo razgovarati. Ne želimo uvesti obvezu cijepljenja, ali želimo uvesti distinkciju onih koji su odgovorni, cijepljeni te onih koji pravo vlastite slobode stavljaju na prvo mjesto. I dalje će imati svi pravo da se ne cijepe ako to ne žele, ali ekonomski nije realno kroz dugo vrijeme takvu situaciju pratiti, dodao je. 

Naglašava da prisile neće biti.

- Međutim koliko je realno da netko radi u turizmu, da prima goste koji dolaze iz RH i drugih država, da svi građani izdvajaju da bi potpore funkcionirale, a s druge strane djelatnici koji rade ne žele ni minimalan dio zdravstvene zaštite. To nije realno. Procijepljenost i ekonomija su povezani. Ranije smo imali povezanost s epidemiološkim mjerama, maskama i distancom. To je sada evoluiralo u cjepivo. 

Siguran sam da ćemo pronaći zajednički jezik i sa poslodavcima i sa sindikatima. Ne trebamo zaboraviti da smo to i do sada svaki put uspjeli i da sada imamo 55.000 zaposlenih više nego u isto vrijeme prošle godine, i 4500 zaposlenih više nego 2019. godine, koja je bila najsnažnija od krize 2008. Ekonomski trend moramo potaknuti, a ne raditi u korist vlastite štete, istaknuo je. 

Covid pandemija izazvala je i zdravstveni i ekonomski šok

Aladrović je kazao da je s Covid pandemijom Hrvatska imala i zdravstveni i ekonomski šok.

- U kontekstu ekonomskog šoka govorimo o šoku na strani ponude i potražnje. To nas je stajalo 34 mlrd. kuna, što zbog povećanih rashoda u zdravstvenom smislu, u ekonomskom smislu iz konteksta potpora za očuvanje radnih mjesta, a i zbog smanjenja prihoda u državnom proračunu. Pravilnim mjerama za očuvanje radnih mjesta, ali i epidemiološkim mjerama možemo reći da smo ovu krizu doveli do faze da imamo gotovo sve u ekonomiji u potpunosti otvoreno, dodao je. 

Istaknuo je da su u razgovoru s Hrvatskom udrugom poslodavca o potrebi horizontalnih mjera došli do zaključka da su one iscrpile svoju potrebu, ali su i svjesni da pojedine grane, sektori, poslodavci još uvijek imaju potrebu za stimulacijom kako bi svoju poslovnu aktivnost podigli na razinu od predcovid faze. Društveni izazov je pomanjkanje interesa za cijepljenje, rekao je i dodao da je procijepljenost niska.

- Dolazimo u fazu kada sami zbog niske procijepljenosti ugrožavamo možda i turističku sezonu, a i sve ono pozitivno što smo do sada učinili. Stoga smo se odlučili da povežemo ta dva sustava - ekonomski i epidemiološki, na način da postoji stimulacija za sve one koji su se cijepili, ekonomska stimulacija. S druge strane moramo izraziti zabrinutost za sve one koji s individualnim pristupom cijepljenju, zdravstvenom sustavu, solidarnosti s drugim građanima otvaraju određene izazove u budućnosti i sa zdravstvenog i ekonomskog aspekta, kazao je Aladrović.

Prema najavama Vlade tvrtke više nemaju pravo na naknadu od 2.000-4.000 kuna po radniku niti na nadoknadu fiksnih troškova. Umjesto tih horizontalnih uvode se sektorske potpore. Istodobno je premijer Andrej Plenković najavio da se razmatra mogućnost da uvjet za potpore bude cijepljenje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!