Jozić Ileković preuzima Povjerenstvo za sukob interesa, stižu reakcije

17.02.2023.

Zadnja izmjena 17:04

Autor: HRT/D.M./

Aleksandra Jozić Ileković

Aleksandra Jozić Ileković

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Tajnim glasovanjem Sabor je izabrao novi sastav Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Za predsjednicu je izabrana Aleksandra Jozić Ileković. Ona stupa na dužnost 9. ožujka 2023. Za članove Povjerenstva izabrani su Igor Lukač, Nike Nodilo Lakoš, Ines Pavlačić i Ana Poljak. 

Oni na dužnost stupaju 23. veljače 2023.

Aleksandra Jozić Ileković je za predsjednicu Povjerenstva - dobila 78 glasova, Nataša Novaković dobila je 50 glasova, a Nike Nodilo Lakoš i Ines Pavlačić nisu dobile nijedan, izvijestio je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Kandidati za članove Povjerenstva dobili su sljedeći broj glasova: Aleksandra Jozić Ileković 22, Nike Nodilo Lakoš 80, Ines Pavlačić 89, Tatjana Gojak 6, Željko Humek 4, Dražen Jović 1, Igor Lukač 90, Nikša Marušić 3, Ana Poljak 92, Tomislav Šunjić 10, Doris Ušalj 10.

Prije nego što je ušla u Povjerenstvo, Jozić Ileković obnašala je niz odgovornih dužnosti, osam godina bila je članica Državnog izbornog povjerenstva (DIP), savjetnica ministra pravosuđa, viša upravna inspektorica Ministarstva pravosuđa, zamjenica predstojnika Vladina Ureda za zakonodavstvo.

S obzirom na to da su HSLS-ovi Dario Hrebak i Darko Klasić, članovi saborske većine, javno rekli da će glasovati za Novaković, jasno je da su za nju, uz HDZ i partnere glasovali i neki oporbeni zastupnici.

Jozić Ileković jedina koja ostaje u Povjerenstvu 


Novaković nije prošla, Tatijana Vučetić nije se natjecala, Davorin Ivanjek se natjecao, no ispao je iz procedure zbog zakona koji kaže da ista osoba ne može dvaput biti birana u Povjerenstvo, a on je biran dva puta, Tončica Božić je psihologinja, a traže se isključivo pravnici.


Predsjednica i članovi Povjerenstva izabrani su na razdoblje od pet godina.

Hrebak: Glasali smo za Novaković, većina nije ugrožena


Nakon tajnog glasanja o novom Povjerenstvu za sukob interesa, Dario Hrebak (HSLS) izjavio je da su on i Darko Klasić glasali za dosadašnju predsjednicu Natašu Novaković, što nije u skladu s ostatkom vladajuće koalicije, ali ističe da vladajuća većina nije ugrožena.

- Smatramo da Nataša Novaković radi dobro svoj posao, ona je danas bila naš izbor za novi mandat i za nju smo glasali. Smatramo da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa važno tijelo za Hrvatsku, bez njega nema ni transparentnosti za koju se mi toliko zalažemo, izvijestio je Hrebak novinare nakon tajnog glasanja u Saboru.

Na upit što im je na to rekao premijer Plenković, Hrebak je odgovorio da su na koalicijskom sastanku imali drukčija razmišljanja o toj temi.

- To ne znači da je vladajuća većina ugrožena, mi nastavljamo dalje, ali sada se vidi da o svim stvarima ne moramo imati isto mišljenje, i to se zove demokracija. To ne znači da sutra nećemo opet biti na istoj strani kao i naši koalicijski partneri na temama koje su dobre za naše društvo, poručio je.

Dodao je kako nema osjećaj da im je premijer to zamjerio, no sigurno je očekivao da svi budu na istoj liniji, ali o tome imamo drukčije stajalište od ostalih koalicijskih partnera i danas smo ga jasno izrekli.

Oporba: Nova se predsjednica treba dokazati 


Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Peđa Grbin smatra kako je pred novom čelnicom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa "veliki posao da dokaže da ovaj izbor nije tu da bi radila po diktatu vladajućih". Ivan Penava, predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta izjavio je da "kvalitetni ljudi sad opetovano u Povjerenstvu ne mogu dobiti šansu te da ih se, kad je dobiju smijeni.

Komentirajući glasanje HSLS-a Anka Mrak Taritaš (Klub zastupnika Centra i GLAS-a) kazala je da su se "koalicijski partneri gospodina Andreja Plenkovića malo uzjogunili", ali da je "u drugom koraku bilo točno onako kako je Plenković htio". A Marijan Pavliček (Klub zastupnika Hrvatskih suverenista) smatra da "pojedini partneri pokušavaju napustiti brod koji očigledno tone".

Bošnjaković: Promjena zbog problema s radom


- Evidentno je da zadnjih godina imamo problem s funkcioniranjem i radom Povjerenstava jer su donosili odluke na temelju općih principa koje je propisivao zakon. Ustavni sud je kazao da to ne može na taj način, počele su padati odluke na Upravnom sudu a prije toga i na Ustavnom sudu, stoga je trebalo promijeniti i zauzeti drugačiji stav, izjavio je zastupnik HDZ-a Dražen Bošnjaković.


Ne dijeli mišljenje oporbe da će se odlaskom Nataše Novaković rad Povjerenstva srozati te ističe da to nije jedino i presudno tijelo u borbi protiv korupcije te naglašava da se "kao cijelo društvo moramo boriti protiv korupcije". Iako su zastupnici HSLS-a dali potporu Novaković - Bošnjaković kaže da je vladajuća koalicija stabilna. 


Habijan: Vladajuća koalicija stabilnaTo ističe i zastupnik Damir Habijan (HDZ) i dodaje da svatko ima pravo na svoj stav o određenim pitanjima. Ponovio je i stav stranke da oporba prozivanjem glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek vrši neviđeni pritisak na pravosudne institucije i time pokazuje da ne razumiju trodiobu vlasti.

- Da takva oporba dođe na vlast imali bi, po njihovom shvaćanju pravosuđa, u jednoj osobi i tužitelja i istražitelja i suca, kazao je. Interesantnim je ocijenio muk oporbe u nekim slučajevima te ustvrdio: "Oporba ima dvostruka mjerila i pokazuje licemjerstvo".

Gong: HDZ predano radi na uništavanju institucija 


- Završna faza operacije HDZ-ovog obuzdavanja nezavisnog tijela odvila se u Saboru, gdje Nataša Novaković nije dobila podršku većine. Time je ovo ključno tijelo za zdravlje hrvatske demokracije dodatno oslabljeno, nakon što je spregom sudske i izvršne vlasti te parlamentarne većine uvelike marginalizirano", priopćeno je iz Gonga.

U priopćenju, između ostalog dodaju da je premijer Plenković počeo kritizirati rad Novaković nakon što je otvorila "Plenkovićevu ulogu u aferi Borg i počela istraživati financiranje HDZ-ova putovanja na skup EPP-a u Helsinki.

- Predsjednik Vlade počeo je kritizirati njezin rad, te joj je odbio poslati traženu dokumentaciju. Kasnije ju je prozivao za sukob interesa i tražio njezino izuzeće. Nakon što je na konferenciji kritizirao rad Povjerenstva, inzistirajući da je ono krivo protumačilo ovlasti i da ne smije donositi odluke po članku 5. iste je argumente preuzelo i hrvatsko pravosuđe, stoji u priopćenju.

Dodaje se kako je "očito slabljenje ovlasti Povjerenstva HDZ pokušao prikriti formalnim povećanjem broja pozicija koje dolaze pod kontrolu Povjerenstva. No iako je krug obveznika na podnošenje imovinske kartice značajno proširen, to nije popraćeno povećanjem ljudskih kapaciteta u samom Povjerenstvu. Time je, tvrde u Gongu "Povjerenstvo praktički svedeno na puko tijelo za administriranje imovinskih kartica, koja grca pod gomilom novopristiglih dokumenata".

Nataša Novaković: Zatvaram ovu priču


- Dosadašnja čelnica Povjerenstva za sukob interesa
Nataša Novaković izjavila je da izbor njezine protukandidatkinje Aleksandre Jozić Ileković nije veliko iznenađenje i da je na nju bila spremna. Ustvrdila je kako je Povjerenstvo prošlih pet godina bilo neovisno tijelo i nema nikakvih ograda oko toga kako su radili svoj posao.

- Što se mene tiče osobno zatvaram ovu priču, rekla je novinarima Novaković, dodavši kako je to bilo očekivao pa nema nikakvih potreba oko dodatnih pojašnjavanja. Još je tri tjedna predsjednica Povjerenstva, kazala je i dodala da će dočekati nove članove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!