Sabor donio novi Zakon o obnovi te podržao izvješće glavne državne odvjetnice

17.02.2023.

Zadnja izmjena 15:02

Autor: Hina/HRT/T.D.

Sabor izglasao novi Zakon o obnovi te podržao izvješće glavne državne odvjetnice

Sabor izglasao novi Zakon o obnovi te podržao izvješće glavne državne odvjetnice

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

U Hrvatskom saboru izglasan je prvi zakon novog ministra graditeljstva Branka Bačića i četvrti prijedlog Zakon o obnovi u protekle tri godine. Poduprlo ga je 99 saborskih zastupnika, što znači da je uz HDZ-ovu koaliciju stao i dio oporbe - SDP i Zeleno-lijevi blok.

Na glasanju o izvješću o radu državnih odvjetništava, što je zapravo bilo glasanje o sudbini Zlate Hrvoj-Šipek, lijevi i desni dio oporbe bio je jedinstven u stajalištu da ona mora otići. Da misli isto što i oporba glasanjem je pokazao i jedan HDZ-ovac. No 76 glasova ostatka vladajuće većine bilo točno onoliko koliko je trebalo da glavna državna odvjetnica može nastaviti svoj mandat.

Tajnim glasovanjem Sabor je izabrao i novi sastav Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Za predsjednicu je izabrana Aleksandra Jozić Ileković.


Sabor donio novi Zakon o obnovi


Hrvatski sabor većinom glasova u petak je donio novi Zakon o obnovi koji bi trebao pojednostaviti i ubrzati obnovu potresom pogođenih područja, uz zamjerke djela oporbe na dosadašnju obnovu. Za novi zakon prema kojem se Fond za obnovu i Središnji državni ured pripajaju Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine glasovalo je 99 zastupnika, 15 je bilo protiv, a njih 16 suzdržano.


Prihvaćen je HDZ-ov amandman kojim se pojednostavljuje postupak uklanjanja uništenih zgrada koje su izgubile svoju mehaničku otpornost i stabilnost u mjeri da njihova obnova nije moguća, te smanjuje broj sudionika u postupku uklanjanja uništenih zgrada.

Prihvaćena su i dva amandmana HDZ-ove zastupnice Magdalene Komes vezanih uz postupak nabave usluga i radova radi uspostave privremenog skladištenja, obrade i zbrinjavanja građevinskog materijala nastalog obnovom i uklanjanjem te uz gradnju zgrada za privremeno stambeno zbrinjavanje.

Prihvaćeno nekoliko oporbenih amandmana


Sabor je prihvatio amandman SDP-a po kojem je Ministarstvo dužno donijeti rješenja o obnovi, novčanoj pomoći i slično u roku od 60 dana od dana od utvrđenja da je zgrada neuporabljiva ili uništena. Prihvaćen je amandman da se iz Zakona izbriše stavka po kojoj će Zavod za prostorno uređenje Grada Zagreba donijeti Program cjelovite obnove povijesne urbane cjeline Grada Zagreba u roku od 30 dana od dana od njegovog stupanja na snagu jer je Zavod taj program već donio.

Sabor je djelomično prihvatio amandman Daria Zurovca (Fokus) po kojem ugovor za gradnju zamjenske obiteljske kuće od strane donatora obavezno sadrži izjavu vlasnika da je u cijelosti ostvario svoja prava i nema daljnjih potraživanja prema RH te prema jedinici lokalne i područne samouprave temeljem tog zakona.

Benčić: Sad više nema alibija


Dio oporbe, prije glasovanja o samom zakonu, ponovio je svoje zamjerke na dosadašnju obnovu i sam zakon.

- Sada više nema alibija, jedino što može stopirati obnovu je premijer i vi koji mu držite većinu. Ako vidimo da se obnova ne kreće, svi morate dati ostavku, poručila je vladajućima Sandra Benčić (ZLB)..


- Četiri ministra, četiri zakona, a prema ljudima se ponašate kao prema krumpirima, rekla je Anka Mrak Taritaš (Glas). Kaže i da se novi zakon može nazvati zakonom samoobnove ili samoobmane ili privremenog zbrinjavanja.


Predrag Štriomar (HNS) rekao je da je zakon izuzetno potreban i da će ubrzati sve procese. Sredstva koja su nam na raspolaganju od milijarde eura hitno treba potrošiti, istaknuo je.


Marija Selak Raspudić (Most) poručila je vladajućima da prestanu obnavljati zakon i konačno počnu obnavljati ljudima domove na pogođenom području.


Nikola Grmoja pozvao oporbu da ne daje ponovno svoje ruke za takav zakon. Dosta je toga da ljude na Banovini vučemo za nos, ova Vlada i većina nisu u stanju obnoviti Banovinu, rekao je Grmoja.

Sabor prihvatio izvješće glavne državne odvjetnice Hrvoj-Šipek


Izvješće glavne državne odvjetnice o radu državnih odvjetništava u 2021. Sabor je u petak prihvatio s 76 glasova za i 56 protiv, potvrdivši time povjerenje glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj-Šipek. Pritom podršku vladajućih nisu dobila dva zaključka kojima oporba traži od Vlade da Saboru podnese prijedlog za razrješenje glavne državne odvjetnice.


Izvješće glavne državne odvjetnice za 2021. na dnevnom je redu bilo dulje od 9 mjeseci pa je na inicijativu Mosta ujedinjena parlamentarna oporba od ljevice do desnice prikupila potpise kako bi požurila raspravu o izvješću i dovela Hrvoj-Šipek u Sabor.

Od glavne državne odvjetnice oporbenjaci su željeli čuti zašto je dokumentaciju iz afere Softver "držala u ladici, zašto je taj slučaj procesuirao tek Ured europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj, a što je dovelo do uhićenja bivše ministrice europskih fondova Gabrijela Žalac. Motiv im je bio i da odgovara na niz pitanja o aktualnoj sms aferi vezanoj uz Hrvatske šume u kojoj se spominju najbliži suradnici premijera Andreja Plenkovića i AP.

Iz Sabora u Dnevnik u podne javila se reporterka HTV-a Tatjana Munižaba te rekla kako se unaprijed može predvidjeti da će sve oporbene ruke njihovih klubova zastupnika biti u zraku, kako bi tražili stanku uoči glasanja o izvješću o radu glavne državne odvjetnice kako bi još jednom ponovili što misle o Zlati Hrvoj-Šipek, a ne misle dobro.

- Traže njenu smjenu, a to na ishod glasanja neće imati nikakav utjecaj jer vladajuća koalicija je jedinstvena u potpori godišnjem izvješću o radu držanih odvjetništava za 2021., a protiv je oporbenog zaključka da se Vlada obveže za smjenu Zlate Hrvoj-Šipek. Dario Hrebak iz HSLS-a potvrdio je da će biti za ostanak Nataše Novaković, a ne za Aleksandru Ileković Jozić, rekla je Munižaba.   

Prvo na redu je glasanje o Zakonu o obnovi u Saboru.

- Oporba kaže da to nije četvrti Zakon o obnovi. Nitko nema dvojbe da će taj zakon proći, ističe Munižaba.

- Klub zastupnika nacionalnih manjina podržat će izbor gospođe Jozić Ileković za predsjednicu Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. O špekulacijama hoće li biti 76 glasova ja ne znam. Koliko znam HDZ da, Klub zastupnika nacionalnih manjina sigurno da, a za ostalo ne bi špekulirao, rekao je Robert Jankovics, Klub zastupnika nacionalnih manjina.

Iz Glasa i Domovinskog pokreta najavili su da će poduprijeti aktualnu predsjednicu Povjerenstva Natašu Novaković jer tvrde da vladajući, njezinim micanjem, žele korupciju gurnuti pod tepih.

- Imam relativno visoko mišljenje o toj instituciji i kvalitetom dosadašnjeg rada, dao sam naznake promišljanja na tu temu, rekao je Ivan Penava, predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta, te dodao kako mu je Nataša Novaković prihvatljiva.

- U prvom koraku je bilo onako kao zločestoj djeci dopustilo se da nešto kažu, ali u drugom koraku bilo je točno onako kako je Andrej Plenković želio. Mislim da će to biti tako i ovaj puta. Ako u prvom koraku ne prođe kandidatkinja koju oni žele, a to je bivša savjetnica bivšeg ministra Lovre Kuščevića, onda će to biti u drugom koraku, naglasila je Anka Mrak Taritaš, predsjednica Kluba zastupnika Centra i GLAS-a.

- U nekakav prevelik integritet Daria Hrebaka, HSLS-a, manjina ne vjerujem, tako da je ovo izjava za javnost, a glasovanje je tajno. Senatori protiv, a senat za kada dođe tajno glasovanje. Tako je i ovo, istaknuo je Nikola Grmoja, Klub zastupnika Mosta.

Reporterka HTV-a Tatjana Munižaba javila se iz Sabora gdje je razgovarala s Robertom Jankovicsem, potpredsjednikom Kluba zastupnika nacionalnih manjina i Krešom Beljakom predsjednikom Kluba zastupnika HSS-RF o najvećim točkama prijepora između vlasti i oporbe na današnjem glasanju.

Tatjana Munižaba je rekla kako će ovo sigurno biti buran završetak radnog tjedna. 

Robert Jankovics rekao je da će Klub zastupnika nacionalnih manjina bit jedinstven danas na glasovanju u vezi s izborom predsjendika ili predsjednice i članova povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.

- Sigurno nećemo podržati Natašu Novaković, nego ćemo podržati izbor Aleksandre Jozić Ileković.

Krešo Beljak je rekao kako je svejedno tko će biti izabaran jer ionako nema smisla.

- To bira politika i to je nepotrebno tijelo. To je farsa od demokracije. Morali smo ga osnovati zbog ulaska u EU, ali kao takvo nema smisla kod nas. Suludo je da netko sam bira tko će ga nadzirati. Treba biti neovisno tijelo i onda ne bi bilo takvih događanja. HSS razmišlja treba li uopće sudjelovati u toj farsi od glasanja. Vjerujem da će HDZ-ov prijedlog imati većinu. Vjerojatno nećemo sudjelovati u tom glasanju da se netko ne bi sjetio da smo mi ti "žetončići". Da nema manjina i manjinskog kluba, nikad HDZ ne bi u zadnjih 7 godina pustošio Hrvatsku. Oni su izravni krivci jer HDZ nema većinu. Jankovics nije imao protukandidata i kao takav je izabran u Sabor i kroji budućnost. To je sramota, rekao je Beljak.

Jankovics je odgovorio kako njegov legitimitet nije upitan.

Više pogledajte u videu:

Tajnim glasovanjem Sabor je izabrao novi sastav Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Za predsjednicu je izabrana Aleksandra Jozić Ileković. Za članove Povjerenstva izabrani su Igor Lukač, Nike Nodilo - Lakoš, Ines Pavlačić i Ana Poljak

Aleksandra Jozić Ileković je za predsjednicu Povjerenstva - dobila 78 glasova, Nataša Novaković dobila je 50 glasova, a Nike Nodilo - Lakoš i Ines Pavlačić nisu dobile niti jedan, izvijestio je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!