Almahariq o zdravstvenom sustavu: Ne bih htio da moramo birati među pacijentima

09:38 / 28.12.2021.

Autor: Studio 4/HRT

Fadi Almahriq

Fadi Almahriq

Foto: Studio 4 / HRT

O tome koliko je važno sačuvati zdravstveni sustav od novih prekomjernih hospitalizacija zaraženih od koronavirusa i koliko je težak post COVID oporavak onih koji su doslovno preživjeli ovaj virus, govorio je u Studiju 4 Fadi Almahariq, neurokirurg u KB-u Dubrava.

- Jako je nepopularno pričati o mjerama jer svaka mjera ima kontraefekt na građane. Ja sam više za varijantu da naši građani osvijeste ozbiljnost situacije i da se mi kao pojedinci odgovorno ponašamo, rekao je.

Smatra da je to jedina dobitna kombinacija kojom možemo pobijediti COVID.

- Mjere su krajnja stvar koju možemo upotrijebiti, ja bih više apelirao na građane da se odgovorno ponašaju, da se cijepe, koriste maske i drže razmak. Sve mjere nas pokušavaju usmjeriti na to, dodao je. 

Izloženost zdravstvenog sustava i pritisak na bolnice 

Zdravstveni je sustav bio izložen u posljednja tri vala, omikron varijanta je pred vratima, Almahariq kaže da imamo osjećaj da kada riješimo jedan soj, dođe drugi i borba je konstantna.

- Iza nas stoji iskustvo. Sreća u nesreći je što se omikron brže širi, ali klinička slika je blaža, što je pozitivno, rekao je.

Osvrnuo se na pritisak na bolnice, on je ogroman, to je činjenica, rekao je objasnivši da su liječnici, medicinske sestre i nemedicinski djelatnici maksimalno iscrpljeni.

- Nažalost, ne bi htio da dođemo u situaciju da moramo birati među pacijentima tko je bitniji, a, nažalost, pritisak je velik. Neki pacijenti pate jer su liste čekanja duže, pogotovo što se tiče kirurgije, rekao je. 

O bolničkim infekcijama 

Osvrnuo se na bolničke infekcije, kaže da su one postojale i prije COVID-a i protiv toga se bore, imaju protokole koje poštuju. Što se tiče KB-a Dubrava, naglasio je da imaju jako dobre rezultate i jako dobro kontroliraju infekcije.

- Problem kod COVID-a je što pacijent leži na jedinici intenzivnog liječenja i što se više prolongira taj boravak, oslabi se imunološki sustav koji tada može biti podložniji infekcijama, objasnio je. 

Oporavak nakon COVID-a 

Što se tiče post COVID oporavka, Almahariq je rekao da pacijenti koji imaju blaži oblik, brže se oporave i prođu bez neuroloških deficita, a oni koji imaju teži oblik, posebice ako trebaju liječenje na jedinici intenzivnog liječenja, oni mogu dobiti trombozu, može doći do teže kliničke slike.

Na pitanje koliko brzo neku težu kliničku sliku mogu dovesti u vezu s COVID-om, objasnio je da imaju uhodan, multidisciplinaran tim, a kada dođe pacijent, primarno liječe COVID jer je on izvor loše kliničke slike. Kada stabiliziraju COVID, tek tada mogu raditi druge pretrage kako bi dijagnosticirali posljedice COVID-a.

Nakon preboljenja COVID-a ne savjetuje se intenzivna sportska aktivnost, jer to opterećuje izmučeni kardiovaskularni sustav. Almahariq kaže da je COVID infekcija i organizmu treba dati vremena da se rehabilitira.

Što se tiče trajanja rehabilitacije istaknuo je da je to individiualno i ovisi o pacijentima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!