15:20 / 16.03.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Američki F-16 na Plesu kao potpora kolektivnoj obrani NATO-a

F-16 na Plesu

F-16 na Plesu

Foto: Arhiva/ Borna Filic / Pixsell

Dva borbena zrakolova F-16 će biti raspoređena u hrvatskoj zračnoj bazi Pleso 16. ožujka kako bi zajedno s hrvatskim saveznicima izveli borbenu vježbu, dajući potporu kolektivnoj obrani NATO-a u jugoistočnoj Europi, priopćile su u četvrtak američke snage smještene u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj.

U ponedjeljak je premijer Andrej Plenković najavio dolazak u Hrvatsku dva američka borbena zrakoplova F-16, punog naziva General Dynamics F-16 Fighting Falcon, koji će "boraviti nekoliko dana ovdje kako bi dali potporu sigurnosti Hrvatske", dodavši da sigurno neće ostati "parkirani".

Prema priopćenju koje prenosi američko veleposlanstvo u Zagrebu, zapovjedništvo Američkog ratnog zrakoplovstva u Europi i zračnih snaga za Afriku (USAFE-AFAFRICA) koriste brze i okretne snage i strateške sposobnosti kako bi zajedno sa sveznicima i partnerima odgovorili na prijetnje ili agresiju.

- Naši trajni savezi i partnerstva diljem europskih i afričkih poprišta omogućuju našim sposobnim pilotima da izvrše našu misiju kao dinamična koalicijska sila, priopćio je zapovjednik USAFE-AFAFRICA, general Jeff Harrigian.

Poručio je da "usmjeravanje naših strateških sposobnosti iz bilo kojih isturenih lokacija stvara otpornu, žilavu silu, spremnu da se brzo i bilo gdje suprotstavi agresiji".

Izvršavajući takve operacije u Hrvatskoj, američko ratno zrakoplovstvo gradi partnerske sposobnosti diljem jugoistočne Europe i Sredozemnog mora, dodaje se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!