07:43 / 10.04.2019.

Autor: E.L.S./HRT

Analiza posjeta kineskog izaslanstva Hrvatskoj

Foto Igor Kralj/PIXSELL

Foto Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Važan posjet kineske delegacije Hrvatskoj intenzivno pratimo na HRT-u. Brojni analitičari iznijet će svoje viđenje važnosti posjeta, a cijelo se vrijeme javljaju i naši reporteri s terena.
Važan posjet kineske delegacije Hrvatskoj intenzivno pratimo na HRT-u. Brojni analitičari iznose svoje viđenje važnosti posjeta, a cijelo se vrijeme javljaju i HRT-ovi reporteri.

- Prvi posjet kineskog premijera Hrvatskoj
- Hrvatska će u Kinu izvoziti mlijeko, mliječne proizvode, tunu i perad
- Đuro Njavro: Kina je tvornica svijeta

Kina popustila Europskoj uniji

Kina je u određenoj mjeri reterirala u odnosu na svoje stavove te je pokazala dobru volju prema Europskoj uniji.

- Našli su se pod snažnim pritiskom SAD-a, a tarifni rat koji im je nametnuo Donald Trump, zapravo prijeti svjetskim tržištima. Upravo bi pitanje tog carinskog rata moglo dovesti do pitanja globalne recesije. Kinu to silno brine jer su prošle godine zabilježili rast ispod 6,5 posto. Njihove analize govore da bi rast ispod šest posto doveo do socijalnih nemira u toj zemlji. To bi moglo dovesti i do samog statusa države, Željko Trkanjec, glavni urednik portala euractiv.hr.

Postoje Europa A i Europa B

- Vjerojatno kao što svi danas govore, to je jedna jako dobra prilika za Hrvatsku. Dobro je uključiti se u inicijative koje dolaze iz Kine. Hrvatska će se pozicionirati kao jedna ozbiljna zemlja koja je u stanju organizirati ovakav skupa. Sve ono što će doći nakon toga, nadam se da će biti pozitivno, rekao je stručnjak za međunarodne odnose Radovan Vukadinović.

Prema ovom dijelu Europe, kineska politika je takva da oni tu mogu investirati.

- Kina misli da bi se preko ovoga dijela Europe moglo ići u onu "pravu Europu". Postoje Europa A i Europa B, oni znaju "da postoje dvije lige". Po njima, ovo područje bi moglo biti "most" za ulazak.

Najveći projekt u ljudskoj povijesti

Ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić kaže da je ovo možda i najveći projekt u ljudskoj povijesti "Jedan pojas, jedan put".

- Kina nakon tri tisuće godina počela je nastupati prema svijetu i to ne samo trgovački i ekonomski. To je zapravo politički projekt, a njihov je cilj provesti svoju politiku. Oni idu prema manje razvijenim zemljama Europe. To je dio velikog projekt, a korist za Hrvatsku neće ovisiti od Kine već o pripremljenosti Hrvatske da se uključi u taj projekt. Hrvatska treba specificirati svoje ciljeve i resurse i gledati u kojim područjima i projektima odgovara suradnja s Kinom. Ako ćemo prihvatiti samo njihove prijedlog, morat ćemo imati puno sreće da se to poklapa i s našim interesima.

Pozicionirati svoje bilateralne odnose

- Ovo je najveći ili jedan od najvećih i najznačajnijih skupova u Hrvatskoj, važan događaj u ekonomskom i političkom smislu, izjavio je u emisiji Studio 4 profesor Luka Brkić s Fakulteta političkih znanosti.

Objasnio je da kada je riječ o odnosima s Kinom, imamo 3 razine odnosa - bilateralna, onda EU i Kina i Hrvatska kao članica EU-a prema Kini i treća je razina 16 plus 1. Mi smo bili prilično europocentrični, kaže Brkić, što je razumljivo i imali uži fokus nego što smo mogli imati pa je Kina bila maknuta na nekakav rub. Ali dogodilo se je i preslagivanje na globalnoj razini u odnosima moći u sustavi koji više nije bipolaran - istok-zapad nego multilateralan a Kina se pokušava drugačije pozicionirati, ambicija je da bude najjača zemlja u političkom, vojnom, geostrateškom smislu. Jedan od putova je taj format 16 plus. Cilj je da se bitno drugačije odrede odnosi s Europom, da se smanji ovisnost Kine o SAD-u. A mi se trebamo pozicionirati u svoje bilateralne odnose, naglasio je.

Kinezi su prepoznali naš trud i angažman

Vice Skračić, pomoćnik ministrice vanjskih poslova je naglasio da su odnose između Hrvatske i Kine već jako dobri, intenzivirani su zadnje 2 godine. Otvorili smo, kaže, političke, gospodarske, trgovinske i druge odnose s Kinom. Kinezi su prepoznali naš trud i angažman i dali nam čast da budemo domaćini ovog summita u Dubrovniku.

Prespavali smo inicijalnu transformaciju

Nebojša Koharović , bivši veleposlanik u Kini je naglasio da je Kina danas drugo gospodarstvo svijeta s preko 12 bilijuna dolara BDP-a, najveća izvoznica, a snaga transformaciji Kine se ogleda, kaže, u procesima ubrzanja samosvijesti o njihovoj novoj važnosti u svijetu.

- Transformativna energije Kine je ona koja je ubrzala i sve nas koji smo dugi niz godina bili prespori u aktivaciji odnosa s Kinom. Ubrzana je preko različitih procesa kao što je i ova regionalna inicijativa. Napokon su probuđeni odnosi, prespavali smo tu inicijalnu transformaciju ali buđenje je navrijeme i zaista je s velikim rezultatima - smatra Koharović.

Uvoz raste brže od izvoza

Marko Jurčić
, savjetnik za gospodarstvo predsjednika HGK-a smatra da je ovaj događaj velika prilika za Hrvatsku jer bilateralni su odnosi dobri ali nisu tamo gdje bi mogli biti.

- Trgovinska razmjena konstantno raste, ali raste i negativni saldo za Hrvatsku jer uvoz raste brže od izvoza. Naša komora a i ovaj summit rade na tome da se to promijeni - kroz nastup naših tvrtki na kineskom tržištu, kroz realizaciju novih ulaganja kineske tvrtke koje će potaknuti naše gospodarstvo prema izvozu ne samo prema Kini nego prema europskom tržištu jer naša snaga je da budemo ulaz kineskim tvrtkama na tržište Europske unije.

Veliki potencijal turizma iz Kine

Ovi događaji bi trebali ojačati suradnju i na području turizma. Prošle godine su Kinezi potrošili 260 milijarda dolara na inozemna putovanja.

- Ima se što raditi na tom području, trenutno su problem vize, to se da lako riješiti. Turizam iz Kine nudi veliki potencijal, predviđanja su da će do 2030. godine 25 posto međunarodnih putovanja zračnim prometom biti iz Kine. To su turisti koji su bogati, troše više ali mi se trebamo prilagoditi njima, oni ne troše vrijeme na plažama, žele sadržaj, žele ponudu i mi se trebamo prilagoditi njihovim potrebama - izjavio je Jurčić.

80-tak milijuna partijskih članova, dva ustava, odluke iza zatvorenih vrata

Vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović je govorio o ustroju Kine. Objasnio je da je ta zemlja republički uređena ali ima jednu dominantnu političku stranku na vlasti čija vlast i legitimitet je unesena u ustav NR Kine i prožima čitav ustav i sve sfere javnoga i privatnoga života. Specifična je, kaže, po tome da ima državni i partijski dio gdje partijski često dominira. Kina, objašnjava Vidmarović, ima dva ustava koja su po mnogočemu jednako vrijedna ali je partijski ustav ipak jači. Različitog su sadržaja, ali partijski je čak nešto napredniji od državnoga, tamo se spominju visoke tehnologije i internet čega nema u državnom ustavu.

- Na čelu države je predsjednik, odnosno glavni tajnik Komunističke partije, istovremeno je i glavni tajnik vojne komisije komunističke partije Kine, ima tri funkcije u jednom. Parlament ima tri tisuće delegata. Usporedno imaju i Nacionalni kongres komunističke partije Kine koji zasjeda svake godinu dana i svake 5 godine je izbor delegata. Kongres je važniji za državni život, a politika se kreira upravo na tom kongresu. Postoje 2 vojne komisije - državna i komunistička, na čelu toga je isti čovjek - ispričao je.

Što se tiče same Komunističke partije - ona broji 80 do 90 milijuna članova - to je najveća stranka na svijetu. Politbiro ima 25 članova iz kojih se biraju 7 članova stalnog odbora, na čelu kojeg je predsjednik. Drugim riječima, kaže Vidmarović, ispada da cijelom Kinom upravlja 7 ljudi. Na koji način donose odluke iza zatvorenih vrata, kako licitiraju pozicije, nije jasno... Poznato je, kaže, da su iznimno povezani, nisu slučajni, moraju imati određeni partijski i revolucionarni pedigre, slavnu prošlost, djedove i veliki utjecaj...

Naša zemlja je domaćin sastanka šefova vlada Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe. 

U četvrtak će premijeri Hrvatske i Kine s delegacijama posjetiti gradilište Pelješkog mosta, a u petak se u Dubrovniku održava Poslovni forum, te sastanci premijera 16 zemalja i Kine i gospodarstvenika.

Kineski premijer Li Keqiang se sastaje s čelnim ljudima Hrvatske, premijerom Andrejom Plenkovićem, predsjednikom Sabora Gordanom  Jandrokovićem te predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Protokolarna događanja može pratiti na sljedećoj poveznici.

Uživo pratimo sva događanja vezana uz posjet kineskog premijera, javljat će se naši reporteri, a u studiju će u jutarnjem dijelu, među ostalima, komentirati prof. Luka Brkić s Fakulteta političkih znanosti i vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović, Vice Skračić, pomoćnik ministrice vanjskih poslova, Nebojša Koharović, bivši veleposlanik RH u Kini,  Marko Jurčić, savjetnik za gospodarstvo predsjednika HGK-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!