Plenković: Zahtjevna godina u kojoj smo ostvarili brojne strateške ciljeve

10.12.2022.

Zadnja izmjena 15:49

Autor: B.A./T.V./HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Ova godina ostat će upamćena kao vrlo zahtjevna, ali i godina u kojoj smo ostvarili brojne strateške ciljeve, rekao je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković danas nakon sjednice Nacionalnog odbora HDZ-a u Velikoj Gorici. 

Plenković je, među ostalim, rekao da je 1. siječnja iduće godine, kada Hrvatska ulazi u šengensko područje i eurozonu, "veliki transformativni trenutak od kojeg jačamo međunarodni položaj Hrvatske na razinu kakvu do sada nismo imali".


- Meni nije poznato da je bilo koja druga članica Unije ušla istoga dana i u Schengen i u euro, rekao je Plenković, dodajući da ulazimo u klub samo 15 zemalja na svijetu koje su i u NATO-u, i u EU-u, i u Schengenu i u europodručju.


Rekao je i kako će nas gospodarski rast na razini od 6 posto svrstati među zemlje koje najviše rastu u 2022. godini.

Nezadovoljan brzinom obnove nakon potresa

Odgovarajući na pitanja novinara i osvrćući se na kritike zbog sporosti poslijepotresne obnove, Plenković je rekao da izgradnja višestambenih zgrada u Petrinji "ide jako brzo" te da se ubrzava dinamika ne samo ugovaranja nego i rada.

- Osobno nisam zadovoljan brzinom ukupnoga procesa, međutim, to je zadaća koju moramo ubrzati i toga su svjesni svi kolege koje se bave tom temom, rekao je Plenković.

Za obnovu je zadužen ministar graditeljstva Ivan Paladina, o čijem su ga odlasku na Svjetsko nogometno prvenstvo u Katar novinari također pitali. Plenković je rekao da je Paladina u privatnom aranžmanu odveo sina na utakmicu koju će svi Hrvati pamtiti dokle god su živi.


- Ja ne vidim tu problem, dodao je.

Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta

Premijer je rekao da nakon uspjeha nogometne reprezentacije na svjetskom prvenstvu svi na Hrvatsku gledaju kao na nogometnog giganta.

- Mi kada govorimo s liderima oni gledaju na Hrvatsku kao na nogometnog giganta. Tu uopće nema dileme, rekao je Plenković.

Istaknuo je i da je naša zemlja po treći put, od zadnjih šest svjetskih nogometnih prvenstava, ušla među četiri najbolje momčadi što nas svrstava među zemlje koje nisu nikakvi autsajderi ili srednja liga nogometa nego imamo jedan vrlo ozbiljan kontinuitet.

- Tako to gledaju svi, rekao je Plenković i potvrdio da je u društvu europskih kolega u Alicanteu gledao utakmicu s Brazilom, pri čemu su, istaknuo je, svi i navijali za Hrvatsku. Dodao je i da se francuski predsjednik Emmanuel Macron nada zajedničkom finalu, kao i na prošlom svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Plenković je kazao i da će sigurno biti dočeka nogometaša te da se jučer čuo s predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza Marijanom Kustićem i izbornikom Zlatkom Dalićem.

Prisjetio se i anegdote s izbornikom Dalićem. Kažem ja Zlatku: Ti ne ideš na svjetsko prvenstvo bez da igraš svih sedam utakmica. On kaže: I to većinom 120 minuta".

Vezano uz izgradnju nogometnih stadiona podsjetio je da je donesen novi Zakon o sportu za koji su, rekao je, dobili širok konsenzus svih saveza u Hrvatskoj. Smatra da se u stadione mora ulagati ravnomjerno, a ne samo da se uloži u jedan stadion u Zagrebu.

Premijer je naveo i da će se u to ići kroz koncept "miksanja" u financiranju, gdje će država dati dio sredstava, dio Grad Zagreb, klub, sponzori te će dobiti i sredstva od UEFA-e i i FIFA-e.

- Na taj način podići ćemo i sportsku infrastrukturu koja se odnosi na nogomet na razinu koja je primjerenija, kazao je.

Pokrenuta rasprava o promijeni izbornih jedinica

Na novinarski upit jesu li se u HDZ-u dogovorili kako promijeniti izborne jedinice kratko je odgovorio da su pokrenuli raspravu o tome.

- Nije ništa to tako dramatično da mora biti sutra, poručio je.

Plenković je rekao da su na Nacionalnom odboru HDZ-a raspravili sve aktualne teme te prihvatili sve važne dokumente krajem godine - financijska izvješća, program redovitih aktivnosti za iduću godinu i sl.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!