Sastali se Plenković i Pelosi: "Zahvaljujemo Hrvatskoj na liderstvu"

24.10.2022.

Zadnja izmjena 19:13

Autor: B.A./HRT/Hina

Nancy Pelosi und Andrej Plenković

Nancy Pelosi und Andrej Plenković

Foto: Jurica Galoić / PIXSELL

Zagreb je sutra domaćin prvog parlamentarnog samita Krimske platforme, jednog od najvećeg međunarodnog događaja u našoj zemlji od neovisnosti. Stiže više od 40 visokih međunarodnih izaslanstava, a najveću pozornost privlači dolazak predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi. Ona je najviša američka dužnosnica u posjetu Hrvatskoj od 2015., kada je u Zagrebu bio tadašnji potpredsjednik, a današnji američki predsjednik Joe Biden. Poslijepodne, odmah nakon dolaska u Zagreb, Pelosi je razgovarala s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem.

U središtu susreta bio je rat u Ukrajini te međunarodna humanitarna, vojna i politička pomoć Ukrajini, a razgovaralo se i o odnosima Hrvatske i SAD-a.


Dolazak Nancy Pelosi u Hrvatsku svakako ima svoju političku težinu jer prije svega riječ je o trećerangiranoj osobi u američkoj državnoj hijerarhiji, a i o prvom posjetu jednog čelnika zastupničkog doma SAD-a Hrvatskoj, javio je Šime Vičević večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku.


Ovaj samit jedan je od najvećih međunarodnih događaja ikada u hrvatskoj povijesti. Sudjeluju 42 delegacije iz 32 zemlje, među kojima nije Srbija, koja je odbila pozivnicu.

Sastanak s Plenkovićem

Nakon sastanka s Jandrokovićem u Saboru, Pelosi je prešla na drugu stranu Markova trga. U zgradi Vlade upisala se u zlatnu knjigu posjetitelja. nakon čega je razgovarala s premijerom Plenkovićem. 

Plenković je u zajedničkoj izjavi nakon sastanka rekao da su susret obilježile dvije ključne teme. Prva je daljnja suradnja SAD-a i Hrvatske u potpori Ukrajini.


- Hrvatska i SAD uvjereni su da smo u ovoj situaciji na pravoj strani, i prava i morala, i zbog toga ćemo nastaviti ovu suradnju davanja podrške nama prijateljskoj Ukrajini, rekao je Plenković.


Plenković je izjavio i da su izrazili zadovoljstvo uzlaznim trendom u odnosima SAD-a i Hrvatske, što je bila druga tema susreta. Prisjetili su se da je Hrvatska ušla u program izuzeća od viza te da se vesele skorom potpisivanju sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

- Želimo unaprijediti suradnju u svim granama gospodarstva, a osobito u energetskom sektoru, rekao je Plenković.


Plenković je također rekao da Hrvatska cijeni potporu SAD-a kada je riječ o razumijevanju za pitanje jednakosti Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda u BiH.

- Isto tako cijenimo i potporu SAD-a temeljnim ciljevima vanjske politike Republike Hrvatske koji su pred ostvarenjem, a to su i članstvo u europodručju i članstvo u šengenskom prostoru, rekao je Plenković, te dodao da oba koraka čine Hrvatsku vanjskopolitički snažnijom, otpornijom i pouzdanijom partnericom u EU-u i saveznicom u NATO-u.

- Nastavit ćemo našu suradnju i na području jugoistoka Europe, i na području svih sigurnosnih tema koje su vezane za globalne aktivnosti, rekao je premijer.

Zahvaljujemo Hrvatskoj na njezinom liderstvu. To je zemlja dovoljno mala da bude otporna, ali dovoljno velika da bude značajna u pogledu sigurnosti, demokracije, mira i vrijednosti

Nancy Pelosi

"Učimo od Hrvatske"

Pelosi je, među ostalim, Plenkoviću zahvalila na liderstvu kad je riječ o Ukrajini. Pohvalila je hrvatsko prijateljstvo i poštovanje prema hrabrosti ukrajinskog naroda i njihovoj borbi za demokraciju.


Rekla je i da je ovo savršeno mjesto za održavanje samita Krimske platforme.

- Zahvaljujemo Hrvatskoj na njezinu liderstvu. To je zemlja dovoljno mala da bude otporna, ali dovoljno velika da bude važna u pogledu sigurnosti, demokracije, mira i vrijednosti, rekla je Pelosi.

Pelosi je rekla da SAD i Hrvatska imaju vrlo pozitivne odnose u sva tri ključna područja - sigurnost, gospodarstvo i upravljanje.

- I učimo puno jedni od drugih. Mi svakako učimo od Hrvatske, dodala je.

U fokusu razgovora je bila važnost LNG terminala na Krku, koji će udvostručiti kapacitet, za energetsku neovisnost Hrvatske i njezinih susjeda.


- Hrvatska će na jedan vrlo poduzetan način zemljama u regiji dati priliku da postignu energetsku samoodrživost, te da ne dopuste da ih drugi ucjenjuju uvozom energenata, ponajprije Rusija, rekla je Pelosi. 

Pelosi je najviša američka dužnosnica u posjetu Hrvatskoj otkako je u Zagrebu 2015. bio tadašnji potpredsjednik Joe Biden, a sutra će sudjelovati na prvom parlamentarnom samitu Krimske platforme u NSK. 

O iranskim dronovima: "Mislim da Iran čini veliku pogrešku"


Odgovarajući na novinarsko pitanje o upotrebi iranskih dronova u borbi protiv Ukrajine, Plenković je to osudio rekavši da je svaka potpora agresiji koju Rusija provodi nad Ukrajinom loš potez.

- Protivimo se svakom tko krši međunarodno pravo, poručio je Plenković i dodao da je ruska agresija upravo to.

Podsjetimo, iransko veleposlanstvo u Zagrebu priopćilo je kako kategorički odbacuje i izričito osuđuje, kako su naveli, neutemeljene i nedokazane tvrdnje da je Iran prodao bespilotne letjelice i oružje s namjenom da se koriste u ratu u Ukrajini te da je pružio ikakvu pomoć u tom smislu.


Pelosi je rekla da se slaže s Plenkovićem.


- Mislim da Iran čini veliku pogrešku, rekla je Pelosi.


Rekla je kako je potrebno steći sposobnost borbe protiv tih dronova i dodala da su Ukrajinci već postigli određeni uspjeh u zaustavljanju nekih od njih, ali da se radi o vrlo opasnoj opremi kojoj se mora stati na kraj. Također je rekla da je odnos Rusije i Irana poruka onim državama koje se suzdržavaju na glasanjima u globalnim tijelima kojima se osuđuje djelovanje Moskve da ponovno razmisle o tome.

Pelosi: Pomoć Ukrajini nastavlja se bez obzira na rezultate izbora


Pelosi je rekla i da će Sjedinjene Države nastaviti pomagati Ukrajini neovisno o rezultatima skorih izbora u SAD-u.

Amerikanci 8. studenoga izlaze na izbore za Kongres koji bi mogao promijeniti raspored snaga u Zastupničkom domu i Senatu. Analitičari smatraju da bi, ako kontrolu preuzmu republikanci, Washington mogao zaustaviti ili smanjiti potporu Ukrajini.


Naša podrška neće stati, rekla je Pelosi.

Demokratska čelnica je dodala da Kijev ima podršku u obje stranke i u oba doma Kongresa te da ta potpora počinje u Bijeloj kući. Pelosi je istaknula da američka podrška Ukrajini nije bjanko ček, jer je ta zemlja pokazala integritet i transparentnost u primanju pomoći. Ovo je odnos s velikim integritetom, za demokraciju i slobodu u svijetu, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!